Rozporządzenie 1656/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1656/2004
z dnia 21 września 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92(2), a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 24 września 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 września 2004 r.

W imieniu Komisji
Olli REHN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Pozycja Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10 Ziemniaki młode

0701 90 50

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.30 Cebula (inna niż do sadzenia)

0703 10 19

38,49

132,90

350,61

22,21

25,42

26,18

1.210,59

16,46

286,32

167,40

602,24

9.235,68

9.533,20

1.536,52

1,40 Czosnek

0703 20 00

96.59

333,49

879,81

55,74

63,80

65,69

3.037,83

41,30

718,50

420,08

1.511,25

23.175,88

23.922,49

3.855,73

1.50 Pory

ex 0703 90 00

45,21

156,10

411,82

26,09

29,86

30,75

1.421,94

19,33

336,31

196,63

707,38

10.848,14

11.197,61

1.804,78

1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - - - -
1.80 Kapusta biała i czerwona

0704 90 10

32,61

112,60

297,05

18,82

21,54

22,18

1.025,65

13,94

242,58

141,83

510,247

824,77

8.076,84

1.301,79

1.90 Brokuły lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica)

ex 0704 90 90

61,43

212,11

559,57

35,45

40,57

41,78

1.932,10

26,27

456,97

267,18

961,17

14.740,13

15.214,98

2.452,29

1.100 Kapusta pekińska

ex 0704 90 90

75,36

260,20

686,46

43,49

49,78

51,25

2.370,22

32,22

560,60

327,76

1.179,13

18.082,63

18.665,16

3.008,37

1.110 Sałata głowiasta

0705 11 00

- - - - - -
1.130 Marchew

ex 0706 10 00

26,74

92,33

243,58

15,43

17,66

18,19

841,03

11,43

198,92

116,30

418,39

6.416,26

6.622,96

1.067,46

1.140 Rzodkiewka

ex 0706 90 90

44,01

151,96

400,89

25,40

29,07

29,93

1.384,20

18,82

327,39

191,41

688,61

10.560,20

10.900,40

1.756,88

1.160 Groch (Pisum sativum)

0708 10 00

450,17

1.554,34

4.100,62

259,79

297,34

306,16

14.158,67

192,49

3.348,75

1.957,91

7.043,59

108.017,67

111.497,46

17.970,68

1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola (Vigna

spp., Phaseolus

spp.)

85,72

295,97

49,47

56,62

2.696,07

36,65

637,66

372,82

1.341,23

20.568,51

21.231,13

3.421,94

ex 0708 20 00 780,83 58,30
1.170.2 - Fasola (Phaseolus

ssp., vulgaris

var. Compressus

Savi)

128,20

442,65

1.167,79

73,98

84,68

87,19

4.032,15

54,82

953,67

557,58

2.005,89

30.761,59

31.752,58

5.117,74

ex 0708 20 00
1.180 Bób

ex 0708 90 00

- - - - - -
1.1.90 Karczochy

0709 10 00

- - - - - -
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone 274,42 158,37 8.631,11 2.041,39 4.293,77 67.968,74
ex 0709 20 00 947,52 181,26 117,34 1.193,54 65.847,46 10.954,91
2.499,73 186,63
1.200.2 - pozostałe

ex 0709 20 00

455,13

1.571,47

262,66

300,61

14.314,75

194,61

3.385,67

1.979,50

7.121,24

109.208,44

112.726,60

18.168,79

4.145,82 309,53
1.210 Oberżyny (bakłażany) 85,28 49,22 2.682,28 634,40 1.334,37 21.122,57
0709 30 00 294,46 56,33 36,47 370,92 20.463,34 3.404,45
776,84 58,00
1.220 Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) 83,53

288,41

760,88

48,21

55,17

56,81

2.627,19

35,72

621,37

363,30

1.306,96

20.043,02

20.688,71

3.334,52

ex 0709 40 00
1.230 Pieprznik jadalny

0709 59 10

553,21

1.910,12

319,26

365,40

17.399,56

236,55

4.115,27

2.406,08

8.655,86

132.742,74

137.019,05

22.084,14

5.039,25 376,24
1.240 Papryka słodka 85,99 49,63 2.704,68 639,70 1.345,51 21.298,99
0709 60 10 296,92 56,80 36,77 374,01 20.634,26 3.432,88
783,33 58,48
1.250 Koper

0709 90 50

- - - - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże 82,79

285,86

47,78

54,68

2.603,93

35,40

615,87

360,08

1.295,39

19.865,60

20.505,58

3.305,00

(przeznaczone do spożycia przez ludzi) 754,15 56,31
0714 20 10
2.10 Kasztany (Castanea spp.), świeże

ex 0802 40 00

- - - - - -
2.30 Ananas, świeży 110,17 63,58 3.465,03 819,53 1.723,77 27.286,61
ex 0804 30 00 380,39 72,77 47,11 479,16 26.435,00 4.397,94
1.003,54 74,93
2.40 Awokado, świeże

ex 0804 40 00

209,21

722,36

1.905,73

120,74

138,18

142,28

6.580,11

89,46

1.556,30

909,92

3.273,45

50.200,25

51.817,45

8.351,72

2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - Krwiste

i półkrwiste

0805 10 10

52,21

180,27

475,59

30,13

34,48

35,51

1.642,11

22,32

388,38

227,08

816,91

12.527,79

12.931,37

2.084,22

2.60.2 - Nawele, Naweliny,

Nawelaty,

Salustiany,

Vernasy,

Valencjany,

Maltańskie,

Szamutiasy, Ovlisy,

Trovita i Hamliny

0805 10 30

59,12

204,13

538,54

34,12

39,05

40,21

1.859,48 25,28 439,80

257,14

925,04

14.186,11

14.643,11

2.360,11

2.60.3 - Pozostałe

0805 10 50

61,01

210,66

35,21

40,30

1.918,89

26,09

453,85

265,35

954,60

14.639,35

15.110,96

2.435,52

555,75 41,49
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - Klementynki

ex 0805 20 10

76,23

263,22

694,41

43,99

50,35

51,85

2.397,67

32,60

567,09

331,56

1.192,78

18.292,06

18.881,34

3.043,21

2.70.2 - Monrealesy

i satsumas

ex 0805 20 30

71,72

247,63

653,30

41,39

47,37

48,78

2.255,74

30,67

533,52

311,93

1.122,17

17.209,21

17.763,61

2.863,06

2.70.3 - Mandarynki

i wilkingi

ex 0805 20 50

78,06

269,51

711,02

45,05

51,56

53,09

2.455,00

33,38

580,65

339,49

1.221,30

18.729,42

19.332,79

3.115,98

2.70.4 - Tangeryny

i pozostałe

ex 0805 20 70

ex 0805 20 90

67,64

233,54

616,11

39,03

44,67

46,00

2.127,33

28,92

503,15

294,17

1.058,29

16.229,55

16.752,38

2.700,08

2.85 Limy (Citrus aurantifolia), świeże

0805 50 90

176,82

610,53

1.610,69

102,04

116,79

120,26

5.561,40

75,61

1.315,36

769,05

2.766,66

42.428,39

43.795,22

7.058,73

2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe

ex 0805 40 00

34,21

118,12

311,62

19,74

22,60

23,27

1.075,95

14,63

254,48

148,79

535,26

8.208,50

8.472,93

1.365,63

2.90.2 - różowe

ex 0805 40 00

73,00

252,06

664,99

42,13

48,22

49,65

2.296,07

31,22

543,06

317,51

1.142,24

17.516,93

18.081,23

2.914,26

2.100 Winogrona stołowe

0806 10 10

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.110 Arbuzy

0807 11 00

40,45

139,67

368,46

23,34

26,72

27,51

1.272,23

17,30

300,90

175,93

632,90

9.705,98

10.018,66

1.614,76

2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - Amarillo, cuper,

honey dew (w tym

cantalene),

onteniente, piel

de sapo (w tym

verde liso),rochet,

tendral, futuro

ex 0807 19 00

58,53

202,08

533,12

33,78

38,66

39,80

1.840,77

25,03

435,37

254,55

915,74

14.043,36

14.495,77

2.336,37

2.120.2 - Pozostałe

ex 0807 19 00

96,47

333,10

878,77

55,67

63,72

65,61

3.034,24

41,25

717,65

419,59

1.509,46

23.148,48

23.894,21

3.851,17

2.140 Gruszki
2.140.1 - Gruszki - Nashi

(Pyrus pyrifolia),

Pears - Ya (Pyrus

bretscheideri)

ex 0808 20 50

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.140.2 - Pozostałe

ex 0808 20 50

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.150 Morele

0809 10 00

130,80

451,64

1.191,51

75,49

86,40

88,96

4.114,06

55,93

973,04

568,91

2.046,64

31.386,52

32.397,63

5.221,71

2.160 Wiśnie i czereśnie

0809 20 95

0809 20 05

502,98

1.736,69

4.581,70

290,27

332,22

342,08

15.819,73

215,07

3.741,62

2.187,61

7.869,93

120.690,05

124.578,09

20.078,96

2.170 Brzoskwinie

0809 30 90

111,40

384,64

1.014,75

64,29

73,58

75,76

3.503,75

47,63

828,69

484,51

1.743,03

26.730,43

27.591,55

4.447,09

2.180 Nektaryny

ex 0809 30 10

111,40

384,64

1.014,75

64,29

73,58

75,76

3.503,75

47,63

828,69

484,51

1.743,03

26.730,43

27.591,55

4.447,09

2.190 Śliwki

0809 40 05

70,70

244,11

644,01

40,80

46,70

48,08

2.223,66

30,23

525,93

307,50

1.106,21

16.964,47

17.510,98

2.822,34

2.200 Truskawki i poziomki

0810 10 00

112,40

388,09

1.023,86

64,87

74,24

76,44

3.535,20

48,06

836,13

488,86

1.758,68

26.970,38

27.839,23

4.487,01

2.205 Maliny

0810 20 10

304,95

1.052,93

2.777,82

175,99

201,42

207,40

9.591,29

130,40

2.268,49

1.326,32

4.771,43

73.172,75

75.530,02

12.173,60

2.210 Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0810 40 30

1.605,61

5.543,85

14.625,66

926,60

1.060,51

1.091,98

50.499,65

686,56

11.943,97

6.983,28

25.122,34

385.266,12

397.677,48

64.095,95

2.220 Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.)

0810 50 00

139,53

481,76

1.270,96

80,52

92,16

94,89

4.388,38

59,66

1.037,92

606,84

2.183,11

33.479,31

34.557,85

5.569,89

2.230 Granaty

ex 0810 90 95

209,23

722,42

1.905,88

120,75

138,20

142,30

6.580,65

89,47

1.556,43

910,00

3.273,71

50.204,31

51.821,64

8.352,39

2.240 Khakis (w tym owoce sharon)

ex 0810 90 95

322,87

1.114,81

2.941,06

186,33

213,26

219,58

10.154,91

138,06

2.401,80

1.404,26

5.051,82

77.472,66

79.968,44

12.888,97

2.250 Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - - - -

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.298.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1656/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
Data aktu: 21/09/2004
Data ogłoszenia: 23/09/2004
Data wejścia w życie: 24/09/2004