a także mając na uwadze, co następuje:(1) Dyrektywa 70/524/EWG stanowi, że niedozwolone jest wprowadzanie do obrotu jakiegokolwiek dodatku bez uzyskania zezwolenia od Wspólnoty.
(2) W przypadku dodatków określonych w części II załącznika C do dyrektywy 70/524/EWG, która zawiera mikroorganizmy i enzymy, możliwe jest dopuszczenie nieograniczone w czasie dla dodatków już dopuszczonych pod warunkiem spełnienia wymogów określonych w art. 3 lit. a).
(3) Wykorzystanie preparatów zawierających mikroorganizmy z grupy Enterococcus faecium (DSM 10.663/NCIMB 10.415) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kurcząt na tucz przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1636/1999 3 .
(4) Dla poparcia wniosku o dopuszczenie tego mikroorganizmu bez ograniczeń czasowych przedłożono nowe dane.
(5) Z oceny wniosku o dopuszczenie złożonego dla tego mikroorganizmu wynika, że spełnione są warunki dopuszczenia bez ograniczeń czasowych określone w dyrektywie 70/524/EWG.
(6) Wykorzystanie tego mikroorganizmu w odniesieniu do kurcząt przeznaczonych na tucz, zgodnie z załącznikiem I, powinno zatem zostać dopuszczone bez ograniczeń czasowych.
(7) Wykorzystanie preparatu enzymatycznego endo-1,4-betaglukanazy, mendo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-betaksynalazy wytwarzanych przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 74.252) zostało dopuszczone tymczasowo po raz pierwszy dla kurcząt przeznaczonych na tucz, w postaci płynnej przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1436/1998 4 a w postaci granulowanej przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 937/2001 5 .
(8) Wykorzystanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)- beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kurcząt przeznaczonych na tucz przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 654/2000 6 .
(9) Wykorzystanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)- beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanych przez Penicillium funiculosum (IMI SD 101) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kurcząt przeznaczonych na tucz przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 866/1999 7 .
(10) Wykorzystanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Aspergillus niger (CBS 520.94) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kurcząt przeznaczonych na tucz przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1436/1998 8 .
(11) Wykorzystanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis (LMG-S 15.136) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kurcząt przeznaczonych na tucz, w postaci stałej przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1353/2000 9 , a w postaci płynnej przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 2188/2002 10 .
(12) Dla poparcia wniosków o dopuszczenie każdego z tych preparatów enzymatycznych bez ograniczeń czasowych przedłożono nowe dane.
(13) Z oceny wniosków o dopuszczenie złożonych dla każdego z tych preparatów enzymatycznych wynika, że spełnione są warunki dopuszczenia bez ograniczeń czasowych określone w dyrektywie 70/524/EWG.
(14) Wykorzystanie tych preparatów enzymatycznych w odniesieniu do kurcząt na tucz, zgodnie warunkami określonymi w załącznikach II, III, IV, V i VI, powinno zatem zostać dopuszczone bez ograniczeń czasowych.
(15) Z oceny wyżej wymienionych wniosków wynika, że należy wprowadzić wymóg stosowania pewnych procedur mających na celu ochronę pracowników przed kontaktem z dodatkami podanymi w załącznikach. Ochronę tę należy zapewnić poprzez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników w miejscu pracy 11 , zmienionej rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1882/2033 12 .
(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1.
2 Dz.U. L 265 z 3.10.2002, str. 1.
3 Dz.U. L 194 z 27.7.1999, str. 1.
4 Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 15.
5 Dz.U. L 130 z 12.5.2001, str. 25.
6 Dz.U. L 79 z 30.3.2000, str. 26.
7 Dz.U. L 108 z 27.4.1999, str. 21.
8 Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 15.
9 Dz.U. L 155 z 28.6.2000, str. 15.
10 Dz.U. L 333 z 10.12.2002, str. 5.
11 Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1.
12 Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1.
13 Art. 1 skreślony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2015/1053 z dnia 1 lipca 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.171.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lipca 2015 r.
14 Art. 2:- zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 403/2013 z dnia 2 maja 2013 r. dotyczącego zezwolenia na stosowanie preparatu z endo-1,4-beta-ksylanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanych przez Trichoderma reesei (ATCC 74444) jako dodatku paszowego dla drobiu rzeźnego i nieśnego i dla prosiąt odstawionych od maciory oraz zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1259/2004, (WE) nr 1206/2005 i (WE) nr 1876/2006 (posiadacz zezwolenia: DSM Nutritional Products) (Dz.U.UE.L.13.121.26) z dniem 23 maja 2013 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 290/2014 z dnia 21 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.87.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 kwietnia 2014 r.
- zmieniony przez art. 9 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.166.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
15 Załącznik I skreślony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2015/1053 z dnia 1 lipca 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.171.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lipca 2015 r.
16 Załącznik II skreślony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 403/2013 z dnia 2 maja 2013 r. dotyczącego zezwolenia na stosowanie preparatu z endo-1,4-beta-ksylanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanych przez Trichoderma reesei (ATCC 74444) jako dodatku paszowego dla drobiu rzeźnego i nieśnego i dla prosiąt odstawionych od maciory oraz zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1259/2004, (WE) nr 1206/2005 i (WE) nr 1876/2006 (posiadacz zezwolenia: DSM Nutritional Products) (Dz.U.UE.L.13.121.26) z dniem 23 maja 2013 r.
17 Załącznik IV skreślony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 290/2014 z dnia 21 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.87.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 kwietnia 2014 r.
18 Załącznik V skreślony przez art. 9 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.166.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
19 Załącznik VI skreślony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/211 z dnia 7 lutego 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.33.23) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 lutego 2017 r.