KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001(2), w szczególności jego art. 5 ust. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Na mocy art. 5 ust. 9 rozporządzenia nr 136/66/EWG od dnia 1 listopada 2001 r. 1,4 % pomocy produkcyjnej dla producentów oliwy z oliwek i oliwek stołowych jest przyznawane w celu finansowania środków regionalnych w Państwach Członkowskich, aby poprawić jakość produkcji oliwy z oliwek i oliwek stołowych oraz jej wpływ na środowisko naturalne. Jednakże rozporządzenie Komisji (WE) nr 528/1999(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 593/2001(4), nie zawiera odniesień do produkcji oliwek stołowych.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 528/1999 powinno zostać odpowiednio zmienione.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 8 kwietnia 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 201 z 26.7.2001, str. 4.
(3) Dz.U. L 62 z 11.3.1999, str. 8.
(4) Dz.U. L 88 z 28.3.2001, str. 6.