(notyfikowana jako dokument nr C(2002) 1319)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2002/251/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 28 marca 2002 r.)
..................................................Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.
.................................................
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(1), w szczególności jego art. 53 ust. 1,
uwzględniając dyrektywę Rady 97/78/WE z dnia 18 grudnia 1997 r. ustanawiającą zasady regulujące organizację kontroli weterynaryjnej produktów wprowadzanych do Wspólnoty z państw trzecich(2), w szczególności jej art. 22 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W odniesieniu do żywności, w szczególności art. 53 ust. 1 lit. b) pkt iii) rozporządzenia (WE) nr 17/2002, określa przyjęcie wszelkich odpowiednich środków tymczasowych w przypadku gdy ewidentne jest, że żywność przywożona z państwa trzeciego może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, zdrowia zwierząt lub środowiska naturalnego.
(2) Zgodnie z dyrektywą 97/78/WE należy zastosować niezbędne środki przywozu określonych produktów z państw trzecich, w przypadku gdy pojawia się niebezpieczeństwo poważnego zagrożenia zdrowia ludzi lub zwierząt.
(3) Wykryto obecność nitrofuranów w mięsie drobiowym i w krewetkach przeznaczonych do spożycia przez ludzi i przywożonych z Tajlandii.
(4) Ponieważ obecność tej substancji stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi, należy pobrać i zanalizować próbki ze wszystkich przesyłek zawierających mięso drobiowe i krewetki przywożone z Tajlandii w celu stwierdzenia, czy nie są szkodliwe dla zdrowia.
(5) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 ustanawia system szybkiego alarmowania dla żywności i należy z niego korzystać dla wprowadzenia wymogu wzajemnej informacji, ustanowionego w dyrektywie 97/78/WE.
(6) Niniejsza decyzja zostanie zweryfikowana w świetle gwarancji udzielonych przez właściwe władze tajlandzkie i na podstawie wyników testów przeprowadzonych przez Państwa Członkowskie.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 27 marca 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
(2) Dz.U. L 24 z 30.1.1998, str. 9.