RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3013/89 z dnia 25 września 1989 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa baraniego i koziego(1), w szczególności jego art. 4 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Rady (EWG) nr 338/91 z dnia 5 lutego 1991 r. ustanawiające wspólnotową normę jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych(2) stosuje się do końca roku gospodarczego 1993, w oczekiwaniu na ustalenie wspólnotowych norm klasyfikacji tusz;
ponieważ w zakresie stosowania klasyfikacji tusz nie osiągnięto postępu, niemożliwe jest ustanowienie norm, o których mowa, w chwili obecnej; obecna norma jakości powinna zatem obowiązywać do końca roku gospodarczego 1997;
sprawozdanie Komisji dotyczące stosowania rozporządzenia (EWG) nr 2137/92, przewidziane na nie później niż dnia 31 grudnia 1995 r., powinno zostać obecnie przewidziane na nie później niż dnia 31 grudnia 1996 r. i powinna mu towarzyszyć propozycja nowej definicji normy jakości, która ma być stopniowo stosowana od początku roku gospodarczego 1998; w konsekwencji obowiązkowe stosowanie skali wspólnotowej przewidziane początkowo najwcześniej na 1996 r., będzie stosowane najwcześniej od 1999 r.;
należy wprowadzić zmiany do załącznika III do rozporządzenia (EWG) nr 2137/92, uwzględniające wymogi jakości w odniesieniu do klasy tłuszczu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 30 maja 1994 r.
|
W imieniu Rady |
|
G. MORAITIS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 289 z 7.10.1989, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 233/94 (Dz.U. L 30 z 3.2.1994, str. 9).
(2) Dz.U. L 41 z 14.2.1991, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2137/92 (Dz.U. L 214 z 30.7.1992, str. 1).