united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2025/952)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Caralhotas de Almeirim"

Nr UE: PGI-PT-02622 - 21.7.2020

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy

"Caralhotas de Almeirim"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 2.3 Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.2. Kod Nomenklatury scalonej

1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao

3.3. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Caralhotas de Almeirim" to bułki o przeciętnej średnicy 15 cm, o zaokrąglonym kształcie, z chrupiącą i kruchą brązową skórką oraz nieregularnym miękiszem z małymi i średnimi pęcherzykami powietrza po upieczeniu.

- Długość i szerokość: bułki "Caralhotas de Almeirim" mają zaokrąglony kształt i średnicę ok. 15 cm.

- Wygląd: mają chrupiącą i kruchą skórkę barwy od beżowej do brązowej (w zależności od stopnia wypieczenia) i nieregularny miękisz, który jest zwarty i lekki, ma małe i średnie pęcherzyki powietrza i barwę od białej do beżowej.

"Caralhotas de Almeirim" są sprzedawane w całości i po upieczeniu.

Składniki:

- mąka pszenna - typu 55 lub 65 lub podobnego,

- drożdże piekarskie lub zaczyn - ciasto z poprzedniego dnia pozostawione do wyrośnięcia (około 1 % na każde 100 kg mąki),

- woda (50-65 % na każde 100 kg mąki),

- sól (1,5 % na każde 100 kg mąki).

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Bułki "Caralhotas de Almeirim" wytwarza się z mąki pszennej, drożdży piekarskich, wody i soli. Można również używać zaczynu - ciasta z poprzedniego dnia pozostawionego do wyrośnięcia.

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Połączenie składników, wyrabianie, wyrastanie i krojenie ciasta oraz pieczenie.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

"Caralhotas de Almeirim" są sprzedawane w całości i pojedynczo, zazwyczaj w papierowych torebkach lub w innych odpowiednich opakowaniach. Stosowane materiały opakowaniowe muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykiecie "Caralhotas de Almeirim" muszą zawsze znajdować się następujące informacje:

"Caralhota de Almeirim IGP" [ChOG Caralhota de Almeirim] lub "Caralhota de Almeirim Indicaçao Geográfica Protegida" [chronione oznaczenie geograficzne Caralhota de Almeirim] wraz z logo UE ChOG.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Gmina Almeirim.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między "Caralhotas de Almeirim" a obszarem geograficznym opiera się głównie na renomie nazwy.

Według historyków bułki "Caralhotas de Almeirim" pojawiły się po raz pierwszy w XIX lub na początku XX wieku: "W gminie była mąka, byli piekarze, a od XVI wieku były piece". Na ubogich terenach wiejskich chleb wypiekano w domu, aby wyżywić rodzinę. Podczas wyrastania ciasta i pieczenia chleba piekarz mówił "Deus te acrescente que és para muita gente" [rośnij z Bożym błogosławieństwem, by nakarmić wielu ludzi], co miało przynieść szczęście i zagwarantować, że bochenek wyrośnie.

Tradycja "Caralhotas de Almeirim" sięga daleko w przeszłość i nawiązuje do potrzeb ludzi, którzy mając niewielkie środki, piekli chleb w domu, aby wyżywić rodzinę. W tamtych czasach najbiedniejsze rodziny miały w domu piec i piekły chleb, który następnie przechowywały w płóciennych workach i jadły przez cały tydzień.

W 2018 roku członek rady gminy odpowiedzialny za kulturę, który jest również historykiem, mówił: "W alguidar [misa tradycyjnie wykonywana z gliny] pozostawały przyklejone kawałki ciasta, ale ponieważ nic nie mogło się zmarnować, kawałki ciasta formowano w kulki, a następnie pieczono". Bułki "Caralhota de Almeirim" powstały, by zapobiec marnowaniu ciasta, a nazwa pochodzi od kulek tworzących się na wełnianym swetrze, które miejscowi nazywają caralhotas, ponieważ przypominają resztki ciasta pozostałe w misie. Paulo Moreiras w książce "Pao & Vinho: Mil e uma histórias de comer e beber", w rozdziale zatytułowanym "Volta a Portugal Através do Pao", również wiąże nazwę caralhota z kulkami na wełnianym swetrze, w regionie Almeirim.

Szczególny charakter "Caralhotas de Almeirim" wynika ponadto z umiejętności przygotowania ciasta i zachowania odpowiednich proporcji składników przez lokalnych mieszkańców: mąkę wsypuje się do miski, w środku robi się dołek i dodaje drożdże piekarskie. Następnie dodaje się sól i wodę. Składniki miesza się ręcznie lub za pomocą ubijaczki, można też dodać zaczyn z poprzedniego dnia. Następnie należy dodać więcej wody i wyrabiać ciasto, ciągnąc za brzegi, aż stanie się elastyczne, pojawią się pęcherzyki powietrza i zacznie się odklejać od miski. To właśnie dobór i odpowiednie proporcje składników, a także ocena stopnia wyrośnięcia, które zależy od tego, czy do ciasta dodaje się zaczyn, sprawiają, że bułki mają charakterystyczną skórkę i miękisz opisane powyżej.

"Caralhotas de Almeirim" to bardzo jędrne i smaczne bułki. Ciasto jest wyrabiane tak, aby uzyskać typowo ciężkie pieczywo z pełnym miękiszem i bardzo chrupiącą skórką w wyniku pieczenia w mocno rozgrzanym piecu. Te cechy odróżniają je od innych podobnych wyrobów piekarniczych.

Bułki "Caralhotas de Almeirim" zyskały sławę i renomę wraz z rozwojem branży gastronomicznej w Almeirim, regionie o ugruntowanych tradycjach kulinarnych, które nadal są kultywowane. Ten najmniejszy rodzaj pieczywa stanowi dodatek do równie słynnej zupy "Sopa da Pedra" i to właśnie restauracje zaczęły wyrabiać własne bułki i podawać je jako część tego tradycyjnego dania.

Dziś "Caralhotas de Almeirim" są nieodłącznym elementem menu w gminie Almeirim i zawsze można je znaleźć na lokalnych targach, pokazach i imprezach, takich jak "Festival Nacional de Gastronomia" i festiwal "Sopa da Pedra", który jest największym wydarzeniem w gminie Almeirim.

Co roku w gminie Almeirim odbywa się festiwal "Sopa da Pedra", który jest największym wydarzeniem publicznym organizowanym w celu promowania gminy, jej zwyczajów i słynnych specjałów, w tym "Sopa da Pedra", "Caralhotas de Almeirim" i "Melao de Almeirim". Dziesiątki tysięcy osób przyjeżdża do Almeirim, aby poczuć aromat i smak typowych dla Almeirim potraw, takich jak "Sopa da Pedra" i "Caralhotas de Almeirim". Podczas festiwalu jeden z przedstawicieli władz opisał to wydarzenie jako połączenie trzech elementów: rolnictwa, gastronomii i turystyki, i zaakcentował jego istotne znaczenie dla lokalnej gospodarki i promocji Almeirim. Ponadto podczas festiwalu "Sopa da Pedra" w 2023 r. burmistrz Almeirim potwierdził, że "Caralhotas de Almeirim" to jedyny rodzaj pieczywa dostępny na festiwalu i podkreślił zaangażowanie w podtrzymywanie lokalnych tradycji.

"Caralhotas de Almeirim" zawsze były kojarzone z "Sopa da Pedra" - podawano je wraz z zupą lub zamawiano osobno jako dodatek. Tysiące osób na festiwalu lub w restauracjach je posiłek składający się z zupy "Sopa da Pedra" i bułki "Caralhota de Almeirim" z cienkim plastrem wieprzowiny w środku.

Ze społecznoekonomicznego punktu widzenia utrzymanie produkcji "Caralhotas de Almeirim" ma zatem szczególne znaczenie, nie tylko dlatego, że bezpośrednio lub pośrednio tworzy miejsca pracy i zapewnia zatrudnienie, ale także dlatego, że konsumenci mogą być pewni, że kupują tradycyjny produkt o gwarantowanej jakości. 11 października 2018 r. serwis informacyjny Rede Regional poinformował, że w Almeirim sprzedaje się 3 miliony caralhotas rocznie.

Festiwal "Sopa da Pedra" promuje lokalne produkty z oznaczeniami geograficznymi objęte ochroną lub ubiegające się o taką ochronę. Dlatego jedyne pieczywo, które można tam zjeść do "Sopa da Pedra", to "Caralhotas de Almeirim", a jedyną dostępną odmianą melonów jest "Melao de Almeirim". Związek między "Caralhotas de Almeirim" i "Sopa da Pedra" był przez wiele lat szeroko nagłaśniany na wszystkich platformach komunikacyjnych, od telewizji po media społecznościowe.

"Caralhotas de Almeirim" stanowią istotną część tożsamości i promocji Almeirim i wyróżniają się podczas wydarzeń regionalnych, takich jak "Feira do Montado" i lokalnych festiwali w Alpiaręa i Santarem. Są obecne podczas wydarzeń takich jak Krajowe Targi Rolnicze (Feira Nacional da Agricultura), na których zaprezentowano właśnie Almeirim, ze szczególnym uwzględnieniem "Caralhotas de Almeirim". Pokazywano je również w telewizji, na przykład w programie "Praęa da Alegria", nadawanym przez krajowego nadawcę RTP, oraz w Rede Regional TV, gdzie zagraniczni goście próbowali upiec te słynne bułki podczas Międzynarodowego Festiwalu Folklorystycznego.

Na targach turystycznych w Lizbonie gmina Almeirim zaprezentowała "Caralhotas de Almeirim", "Sopa da Pedra", kiełbaski i lokalne wina, a jej stoisko odwiedzili znani goście, m.in. prezydent Portugalii i minister gospodarki, co potwierdziło pozycję Almeirim podczas tej ogólnokrajowej imprezy turystycznej.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/pao-e-produtos-de-panificacao/1076-caralhotas-de-almeirim

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.952

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 06/02/2025
Data ogłoszenia: 06/02/2025