INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Vinohradnicka oblast Tokaj"
PDO-SK-A0120-AM02
Data przekazania informacji: 5 listopada 2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Vinohradnicka oblast Tokaj
W jednolitym dokumencie i w specyfikacji produktu wartości kwasowości lotnej podano pierwotnie w gramach kwasu octowego na litr. Grupa producentów zwróciła się o ujednolicenie prezentacji tych wartości zgodnie z mającymi zastosowanie przepisami określonymi w części C pkt 1 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934.
Zgodnie z art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji 2019/33 zmianę uznaje się za zmianę standardową, ponieważ nazwa ChNP nie ulega zmianie, nie zmienia się żadnej kategorii ChNP, związek z obszarem geograficznym nie zostaje unieważniony i nie wprowadza się ograniczeń w zakresie wprowadzania produktów do obrotu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Vinohradnicka oblast' Tokaj
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3. Wino likierowe
5. Gatunkowe wino musujące
6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej (CN)
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis win
1. Tokajske' samorodne suche (wytrawny tokaj szamorodni)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od bladożółtej do złotożółtej z brązowawym odcieniem. Możliwe są również bledsze odcienie.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość cukru resztkowego (glukoza + fruktoza): do 10 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 5,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 300
2. Tokajske samorodne sladke (słodki tokaj szamorodni)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od bladożółtej do złotożółtej z brązowawym odcieniem. Możliwe są również bledsze odcienie.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość cukru resztkowego (glukoza + fruktoza): powyżej 10 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 5,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 300
3. Tokajsky vyber 3-trojputńovy (selekcja tokajska trzyputtonowa)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość cukru resztkowego: 60 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 25 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 35
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
4. Tokajsky vyber stvorputnovy (selekcja tokajska czteroputtonowa)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość cukru resztkowego: 90 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 30 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 35
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
5. Tokajsky vyber pdtyutńovy (selekcja tokajska pięcioputtonowa)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość cukru resztkowego: 120 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 35 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 35
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
6. Tokajsky vyber sesfputnmy (selekcja tokajska sześcioputtonowa)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość cukru resztkowego: 150 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 40 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 35
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
7. Tokajsky maslas suchy (wytrawny tokaj maslas)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 350
8. Tokajsky maslas sladky (słodki tokaj maslas)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 350
9. Tokajsky forditas suchy (wytrawny tokaj forditas)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 350
10. Tokajsky forditas sladky (słodki tokaj forditas)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 350
11. Tokajska vyberova esencia (selekcja esencji tokajskiej)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
zawartość cukru resztkowego: nie mniej niż 180 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 45 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 6
- Minimalna kwasowość ogólna: 6
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 35
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
12. Tokajska esencia (esencja tokajska)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.
Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.
Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.
Cechy analityczne:
rzeczywista objętościowa zawartość maksymalnie 8 %
alkoholu:
zawartość cukru resztkowego: ponad 450 g/l
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 50 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 1,2
- Minimalna kwasowość ogólna: 8
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
13. Tokajsky Furmint (tokaj Furmint)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, lekko złocista.
Aromat: wyraźny aromat typowy dla danej odmiany.
Smak: typowy dla danej odmiany, pełny, harmonijny.
Cechy analityczne:
Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250
14. Tokajska Lipovina (tokaj Lipovina)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, lekko złocista.
Aromat: wyraźny aromat typowy dla danej odmiany.
Smak: typowy dla danej odmiany, pełny, harmonijny.
Cechy analityczne:
Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250
15. Tokajsky Muskat zlly (tokajowy żółty muscat)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, lekko złocista.
Aromat: wyraźny aromat typowy dla danej odmiany.
Smak: typowy dla danej odmiany, pełny, harmonijny.
Cechy analityczne:
Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250
16. Akostne vino (wino gatunkowe)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać pojedyncze włókna materiału filtracyjnego, pojedyncze cząsteczki korka, niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista. wina białe mogą być mieć lekko brązowawo-żółty lub różowawy odcień.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce, ale może być również mniej wyraźny.
Smak: czysty, typowy, pełny, harmonijny, świeży, ale mogą wystąpić nieznaczne odchylenia, jeżeli chodzi o jego pełność i wyjątkowość.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16 g/l
całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250
17. "Akostne vino" z wyróżnikiem "kabinetne" ("Kabinett")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, wartość ta wzrasta o 50 mg/l
zawartość ekstraktu nie mniej niż 16,5 g/l
bezcukrowego:
kwasowość miareczkowa: co najmniej 3,5 g/l.
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200
18. "Akostne vino" z wyróżnikiem "neskory zber" ("późny zbiór")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 300
19. "Akostne' vino" z wyróżnikiem "vvber z hrozna" ("selekcja winogron")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 9,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 350
20. "Akostne vino" z wyróżnikiem "bobulory vyber" ("selekcja jagód winogron")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 8
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
21. "Akostne vino" z wyróżnikiem "hrozieukmy cyber" ("selekcja suszonych jagód")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 8
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
22. "Akostne vino" z wyróżnikiem "cibebovy/botiytidiy vyber" ("selekcja zbotrytyzowanych winogron")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 8
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
23. "Akostne' vino" z wyróżnikiem Jadove vino" ("wino lodowe")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 6
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
24. "Akostne vino" z wyróżnikiem "slamove' vino" ("wino z suszonych winogron")
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.
Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.
Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.
Cechy analityczne:
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 6
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 400
25. Likerore vino (wino likierowe)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: od białej do bursztynowej, odpowiadająca nazwie i rocznikowi.
Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce, ale może być również mniej wyraźny.
Smak: czysty, typowy, pełny, harmonijny, wyraźny, ale mogą wystąpić nieznaczne odchylenia, jeżeli chodzi o jego pełność i wyjątkowość.
Cechy analityczne:
całkowita zawartość alkoholu: nie mniej niż 17,5 % obj.
całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 150 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego do 5 g/l i nie mniej niż 200 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego większej niż 5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 15
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200
26. Sekt V.O. (wino musujące z obszaru uprawy winorośli)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: biała, różowa lub czerwona, odpowiadająca nazwie i rocznikowi.
Aromat: czysty, typowy, wyraźny i świeży, odpowiadający odmianie lub marce.
Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się.
Smak: wyraźny, świeży, harmonijny, czysty i pełny.
Cechy analityczne:
całkowita zawartość alkoholu: nie mniej niż 10,0 % obj.
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 10
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 185
27. Pestovatel'sky sekt (wino musujące plantatorów)
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: biała, różowa lub czerwona, odpowiadająca nazwie i rocznikowi.
Aromat: czysty, typowy, wyraźny i świeży, odpowiadający odmianie lub marce.
Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się.
Smak: wyraźny, świeży, harmonijny, czysty i pełny.
Cechy analityczne:
całkowita zawartość alkoholu: nie mniej niż 10,0 % obj.
zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l
Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % obj.) 10
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 185
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Vinohradnícka oblast' Tokaj
Szczególne praktyki enologiczne
Przepisy wspólne
Wszystkie winogrona wykorzystywane do produkcji wina muszą pochodzić z regionu vinohradnícka oblast Tokaj. Produkcja i butelkowanie wina tokajskiego może odbywać się wyłącznie na tym obszarze.
2. Tokajské samorodné víno [wino tokaj szamorodni]
Szczególne praktyki enologiczne
"Tokajské samorodné víno" produkuje się poprzez fermentację alkoholową odmian winorośli Tokaj, jeżeli panujące warunki nie sprzyjają masowemu tworzeniu się "cibeba" (winogron wysuszonych na skutek porażenia szlachetną pleśnią). "Tokajské samorodné víno" dzieli się na:
a) Tokajské samorodné suché [wytrawny tokaj szamorodni] - produkowane w latach, w których nie występują warunki sprzyjające tworzeniu się "cibeba", lub produkowane z winogron, których "cibeba" zebrano już do produkcji win tokajskich "vyberové"; zawartość cukru w zebranych winogronach musi wynosić co najmniej 21 °NM; zawartość naturalnego cukru resztkowego w wyprodukowanym winie wynosi do 10 g/l;
b) Tokajské samorodné sladké [słodki tokaj szamorodni] - produkowane z winogron i pewnej ilości "cibeba", których nie oddzielono od winogron, ale przetwarza się razem z nimi; zawartość cukru musi wynosić co najmniej 24 °NM; naturalna zawartość cukru w tym winie wynosi ponad 10 g/l.
Wina Tokajské samorodné suché i Tokajské samorodné sladké można wprowadzić do obrotu najwcześniej po dwóch latach dojrzewania, w tym przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.
3. Tokajsky vyber [selekcja tokajska]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino Tokajsky vyber produkuje się poprzez fermentację alkoholową następującą po zalaniu "cibeba" moszczem o zawartości cukru co najmniej 21 oNM pochodzącym z regionu "vinohradnicka oblast' Tokaj" lub winem o tej samej jakości i z tego samego rocznika pochodzącym z regionu "vinohradnicka oblast Tokaj". W zależności od ilości dodanych "cibeba" Tokajsky vyber klasyfikuje się od trzyputtonowego do sześcioputtonowego. Wina Tokajsky vyber dojrzewają przez co najmniej trzy lata, w tym przez co najmniej dwa lata w drewnianych beczkach.
4. Tokajsky maslas [tokaj maslas]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino Tokajsky maslas produkuje się poprzez fermentację alkoholową moszczu lub wina z tego samego rocznika pochodzącego z regionu "vinohradnicka oblast Tokaj", wylanego na osad fermentacyjny z szamorodni lub vyber. Dojrzewa przez co najmniej dwa lata, w tym przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.
5. Tokajsky forditas [tokaj forditas]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino Tokajsky forditas produkuje się poprzez fermentację alkoholową moszczu lub wina z tego samego rocznika pochodzącego z regionu "vinohradnicka oblast Tokaj", wylanego na wytłoki winogronowe z "cibeba". Dojrzewa przez co najmniej dwa lata, w tym przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.
6. Tokajska vyberova esencia [selekcja esencji tokajskiej]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino Tokajska vyberova esencia produkuje się poprzez fermentację alkoholową "cibeba". Podczas zbiorów wszystkie owoce wybierane są osobno oraz zalewane bezpośrednio po przetworzeniu moszczem pochodzącym z wyznaczonej winnicy z regionu "vinohradnicka oblast Tokaj" lub winem z tego samego rocznika, które zawiera nie mniej niż 180 g/l naturalnego cukru i 45 g/l ekstraktu o zerowej zawartości cukru. Wino to dojrzewa przez co najmniej trzy lata, w tym przez co najmniej dwa lata w drewnianych beczkach.
7. Tokajska esencia [esencja tokajska]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino Tokajska esencia produkuje się poprzez powolną fermentację wina obciekowego uzyskiwanego z wybranych osobno "cibeba". Wino to zawiera co najmniej 450 g/l naturalnego cukru i 50 g/l ekstraktu bezcukrowego. Wino to dojrzewa przez co najmniej trzy lata, w tym przez co najmniej dwa lata w drewnianych beczkach.
8. Tokajsky Furmint [tokaj Furmint]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino produkowane poprzez fermentację alkoholową winogron odmiany Furmint z domieszką odmian Lipovina i Muskat źlty (łącznie nie więcej niż 15 %) uprawianych w regionie "vinohradnicka oblast Tokaj" nosi nazwę Tokajsky Furmint.
9. Tokajska Lipovina [tokaj Lipovina]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino produkowane poprzez fermentację alkoholową winogron odmiany Lipovina z domieszką odmian Furmint i Muskat źlty (łącznie nie więcej niż 15 %) uprawianych w regionie "vinohradnicka oblast Tokaj" nosi nazwę Tokajska Lipovina.
10. Tokajsky Muśkat źlty [tokajowy żółty muscat]
Szczególne praktyki enologiczne
Wino produkowane poprzez fermentację alkoholową winogron odmiany Muśkat źlty z domieszką odmian Furmint i Lipovina (łącznie nie więcej niż 15 %) uprawianych w regionie "vinohradnicka oblast' Tokaj" nosi nazwę Tokajsky Muśkat źlty.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Tokajske samorodne suche
9 500 kg winogron z hektara
2. Tokajske samorodne sladke
9 500 kg winogron z hektara
3. Tokajsky vyber trojputńovy
9 500 kg winogron z hektara
4. Tokajsky vyber śtvorputńovy
9 500 kg winogron z hektara
5. Tokajsky vyber pat'putńovy
9 500 kg winogron z hektara
6. Tokajsky vyber śestputńovy
9 500 kg winogron z hektara
7. Tokajska vyberova esencia
9 500 kg winogron z hektara
8. Tokajska esencia
9 500 kg winogron z hektara
9. Tokajsky Forditaś
9 500 kg winogron z hektara
10. Tokajsky Maślaś
9 500 kg winogron z hektara
11. Tokajsky Furmint
14 000 kg winogron z hektara
12. Tokajska Lipovina
14 000 kg winogron z hektara
13. Tokajsky Muśkat źlty
14 000 kg winogron z hektara
14. Akostné víno
14 000 kg winogron z hektara
15. Akostné víno s prívlastkom kabinetné
9 500 kg winogron z hektara
16. Akostné víno s prívlastkom neskory zber
9 500 kg winogron z hektara
17. Akostné víno s prívlastkom vyber z hrozna
9 500 kg winogron z hektara
18. Akostné víno s prívlastkom bobuTovy vyber
9 500 kg winogron z hektara
19. Akostné víno s prívlastkom hrozienkovy vyber
9 500 kg winogron z hektara
20. Akostné víno s prívlastkom cibébovy/botryticky vyber
9 500 kg winogron z hektara
21. Akostné víno s prívlastkom Tadové víno
9 500 kg winogron z hektara
22. Akostné víno s prívlastkom slamové víno
9 500 kg winogron z hektara
23. Likérové víno
14 000 kg winogron z hektara
24. Sekt V.O.
14 000 kg winogron z hektara
25. PestovateTsky sekt
14 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Tokaj to zamknięty obszar uprawy winorośli wyznaczony przez granice obszarów katastralnych następujących gmin regionu tokajskiego: Cerhov, VeTká Tíña, Malá Tíña, Slovenské Nové Mesto, Bara, Cernochov i Vinicky.
7. Odmiany winorośli
Furmint
Kabar
Kóverszólo - Tucne hrozno
Lipovina
Muskat zlty
Zeta - Zeta
8. Opis związku lub związków
Vinohradnicka oblasf Tokaj
Uprawa winorośli i produkcja wina na określonym obszarze geograficznym opiera się na uprawie winorośli i dojrzewaniu wina na unikalnej glebie wulkanicznej Gór Zemplińskich w szczególnych warunkach klimatycznych. Topografia Gór Zemplińskich jest łagodnie lub umiarkowanie nierówna i pagórkowata. Region ten charakteryzuje się wulkanicznym składem gleby, w której andezyty, ryolity i tufy ryolitowe stanowią podłoże ciężkich gleb piaszczysto-gliniastych lub gliniasto-ilastych bogatych w składniki mineralne. Skały w glebach wzgórz zemplińskich są przeważnie kwaśne. Winnice sadzi się na wysokości 105-320 m nad poziomem morza. W regionie "vinohradnicka oblast' Tokaj" zbocza mają wystawę wyłącznie południową, południowowschodnią i południowo- zachodnią. Taka orientacja zboczy oznacza, że przez cały dzień winorośl jest wystawiona na działanie ciepła jesiennego słońca, dzięki któremu w jagodach winogron wytwarzają się wystarczające ilości naturalnego cukru i substancji aromatycznych z pierwiastków zawartych w glebie, wodzie i powietrzu. Gleba ma pochodzenie wulkaniczne i jest wyraźnie kamienista. Gleba ma decydujący wpływ na dojrzewanie winogron. Podczas długich jesiennych dni gleba absorbuje światło słoneczne, które następnie uwalnia w nocy, co powoduje zmniejszenie różnicy między temperaturą w ciągu dnia i w nocy i ma pozytywny wpływ na dojrzewanie winorośli. Charakterystyczną cechą gleby na określonym obszarze geograficznym jest to, że nawet po chłodnej jesiennej nocy rano jest nadal ciepła.
Region tokajski jest położony w strefie klimatu kontynentalnego ze średnimi temperaturami rocznymi wynoszącymi około 9,6 °C. W sezonie wegetacyjnym średnia temperatura to około 16 °C, nasłonecznienie wynosi 1 075 godzin, a temperatura gleby - 13,5 °C na głębokości 50 cm. Średnie opady na tym obszarze wynoszą 608 mm, przy czym najwyższy poziom odnotowuje się w czerwcu i lipcu. Ogółem opady są stosunkowo nierównomiernie rozłożone między zimą i jesienią przy porównywalnych opadach latem i jesienią. Obszar ten charakteryzuje się długą i suchą jesienią. Dni jesienne niemal zawsze charakteryzują się porannymi mgłami, które sprzyjają tworzeniu i rozwojowi szlachetnej pleśni w jagodach winogron. Wykorzystywane do produkcji wina "cibeba" to wysuszone pojedyncze owoce winogron, które w sprzyjających latach tworzą się w kiściach tokajskich odmian Furmint, Lipovina i Muskat zlty dotkniętych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea Persoon. Produkcja wina najwyższej jakości wiąże się z zastosowaniem specjalnej techniki polegającej na dodawaniu dokładnej proporcji "cibeba" do określonej ilości wina oraz dojrzewaniem win przez kilka lat w dębowych beczkach umieszczonych w wykutych w tufie piwnicach.
Od północy obszar ten chronią Góry Zemplińskie. Na południu, dzięki południowym jesiennym wiatrom, jest sucho, co tworzy doskonałe warunki do rozwoju szlachetnej pleśni Botrytis cinerea i tworzeniu się "cibeba". "Cibeba" są to zdrowe jagody winogron porażone szlachetną pleśnią Botrytis cinerea, która uszkadza skórkę jagody, powodując odparowanie wody i koncentrację cukru. Takie winogrona są wyjątkowe i występują tylko na tym obszarze. Wulkaniczna gleba nadaje winom większą mineralność i pełność, co znajduje odzwierciedlenie w większej zawartości ekstraktu.
Klimat tego regionu wpływa na wyższą kwasowość oraz, w zależności od rocznika, na tworzenie się "cibeba" i zawartość cukru w winogronach podczas zbiorów. W porównaniu z innymi obszarami uprawy winorośli na Słowacji zawartość ekstraktu w winach produkowanych na tym obszarze w przypadku wszystkich kategorii win jest wyższa o 1-3 g/l przy średniej kwasowości wynoszącej 12-14 g/l podczas zbiorów oraz 6-10 g/l w produkcie końcowym.
Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli pochodzą z czasów cesarstwa rzymskiego (II wiek). Później osiedlili się tutaj Słowianie, którzy nadali temu miejscu i wzgórzu położonemu u zbiegu rzek Bodrog i Cisy nazwę "Stokaj". W XIII w. król Béla IV zasiedlił ten obszar ludnością włoską z okolic Bari, która sprowadziła podstawową odmianę tokaju, którą jest Furmint. W czasie wojen tureckich i podczas 170-letniego panowania Turków budowano podziemne schronienia. Te wykute w tufie i utrzymujące przez cały rok stałą temperaturę piwnice zaczęto później wykorzystywać do przechowywania tokaju. Pierwsze wino tokajskie najwyższej jakości wyprodukowano w 1650 r. Okres największej popularności tokaju przypada na XVII i XVIII w. Dzięki Franciszkowi II Rákóczemu dotarł na dwór królewski francuskiego króla Ludwika XIV, gdzie otrzymał tytuł "VINUM REGUM - REX VINORUM" ("Wino królów - król win"). Tokaj był ulubionym winem cara Piotra Wielkiego i jego następczyni carycy Katarzyny. Wierzono, że wino tokajskie ma właściwości terapeutyczne i podawano je jako uniwersalny lek na szereg dolegliwości ("Universalis vera medicina").
Jakość produktu wynika ze szczególnych warunków glebowych i klimatycznych, a także umiejętności i doświadczenia producentów. Wyjątkowość wina tokajskiego uznano prawnie ustawą słowackiej Rady Narodowej nr 4 z dnia 6 marca 1959 r., wpisem do rejestru krajowego, wpisem do rejestru WIPO w Genewie w 1967 r. oraz umowami dwustronnymi ze Szwajcarią i Portugalią.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Vinohradnícka oblast Tokaj
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych.
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Zgodnie z ustawą nr 182/2005 o uprawie winorośli i produkcji wina, z późniejszymi zmianami
Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa Republiki Słowackiej nr 232/2005 w sprawie regionu "vinohradnícka oblast' Tokaj".
Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa Republiki Słowackiej nr 237/2005 określające szczegółowe warunki przyznawania praw do uprawy i wdrażające niektóre inne przepisy ustawy nr 182/2005 o uprawie winorośli i produkcji wina
Link do specyfikacji produktu
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.752 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 30/01/2025 |
Data ogłoszenia: | 30/01/2025 |