(Dz.U.UE C z dnia 27 stycznia 2025 r.)
W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior"
Nr UE: PDO-PT-02589- 24.9.2019
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy
"Sal de Rio Maior" / "Flor de Sal de Rio Maior"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Portugalia
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 2.6. Sól
Kod Nomenklatury scalonej
25.01.00 - Sól
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior" to sól ze źródła solankowego uzyskiwana w naturalnym procesie wytrącania z podziemnej wody słonej przez odparowanie. Składa się z wody, chlorku sodu i innych soli mineralnych oraz pierwiastków śladowych pochodzących wyłącznie z tej wody. Jest to nierafinowana, wolna od dodatków sól zbierana ręcznie i niepłukana po zbiorze.
W zależności od warunków, w jakich powstała, i metody zbioru, może ona przybierać następujące formy:
"Sal de Rio Maior"
"Sal de Rio Maior" jest białą, błyszczącą substancją o charakterystycznym słonym smaku. Sól przybiera postać kryształów sześciennych o różnych rozmiarach, które grupują się, tworząc odwróconą piramidę. Pozyskuje się ją z wody w panwiach solnych w procesie krystalizacji.
"Flor de Sal de Rio Maior"
"Flor de Sal de Rio Maior" to cienka warstwa, która tworzy się na powierzchni wody w zbiornikach krystalizacyjnych. Jest pierwszym produktem, który powstaje, gdy stężenie soli w wodzie osiągnie poziom niezbędny do rozpoczęcia procesu krystalizacji. Składa się z niewielkich płatków z drobnych kryształów, które tworzą się podczas wytrącania soli i unoszą na powierzchni zbiornika krystalizacyjnego.
"Sal de Rio Maior" może występować w postaci naturalnej lub rozdrobnionej i zarówno "Sal de Rio Maior", jak i "Flor de Sal de Rio Maior" mogą zawierać dodatek mieszanek ziół aromatycznych lub przypraw.
"Sal de Rio Maior" w stanie naturalnym lub doprawiona mieszankami ziół lub przypraw może również występować w formie cylindrycznej.
"Sal de Rio Maior" i "Flor de Sal de Rio Maior" mają podobny skład chemiczny, ponieważ oba rodzaje soli uzyskuje się po odparowaniu w panwiach solnych.
"Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior" składa się w 97-99 % z chlorku sodu i < 0,02 % magnezu oraz zawiera < 0,1 mg/kg selenu.
Kryształy soli mają wielkość 1-4 mm, a maksymalna zawartość wilgoci w soli wynosi 4 %.
Wyraźny związek między stężeniem magnezu a zawartością magnezu w produkcie końcowym wykazano w raporcie z badań nr 53339/2021, zgodnie z którym zawartość magnezu w produkcie końcowym wynosi < 50 mg/kg lub 50 ppm, czyli mniej niż 125 ppm w solance.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
-
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy, od ekstrakcji, przez odparowanie, separację i krystalizację, aż po zbiory, odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Niezależnie od postaci, w jakiej produkt oferuje się do sprzedaży, etykieta musi zawierać napis "»Sal de Rio Maior« - DOP" ["»Sal de Rio Maior« - ChNP"] lub "»Flor de Sal de Rio Maior« - DOP" ["»Flor de Sal de Rio Maior« - ChNP"], w zależności od produktu.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Naturalne panwie solne Rio Maior znajdują się u stóp łańcucha górskiego Serra dos Candeeiros w gminie Rio Maior. Współrzędne geograficzne samego centrum obszaru produkcji soli wynoszą około 390° 21' 15" N i 80° 53' 45' ' W.
5. Związek z obszarem geograficznym
Jakość "Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior" wynika wyłącznie z czynników naturalnych i ludzkich występujących na określonym obszarze geograficznym.
"Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior" ma szczególne cechy charakterystyczne, które można przypisać lokalizacji i środowisku naturalnemu.
Cechy geomorfologiczne otaczającego regionu, w szczególności masyw wapienny Estremadura i jego sieć podziemnych cieków wodnych, należą do czynników, które determinowały rodzaj wydobycia soli prowadzonego w tym miejscu od wieków.
Jedną z najważniejszych cech tego górskiego regionu jest łatwość, z jaką woda deszczowa przenika przez pęknięcia w wapiennej skale, co oznacza, że nie ma widocznych cieków wodnych, ponieważ są one ukryte pod ziemią.
Jeden z tych cieków wodnych staje się słony po przejściu przez złoże soli kamiennej i zasila studnię w centrum panwi solnych, a "Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior" uzyskuje się przez odparowanie tej podziemnej słonej wody, pod wpływem ciepła słonecznego i działania wiatru, w tradycyjnych zbiornikach krystalizacyjnych (lub talhos), z których sól zbiera się ręcznie. Produkcji soli sprzyja umiarkowany klimat śródziemnomorski charakteryzujący się okresami wysokiego nasłonecznienia i wiatrem przeważnie północnym lub północno- zachodnim.
Według Calado i Brandao (2009 r.) solanka w panwiach solnych Rio Maior ma związek z diapiryczną strukturą marglową (marglami Dagordy), która powstała około 190 mln lat temu. Sól kamienna występuje na dużych głębokościach, w złożach, które czasami są bardzo grube. Autorzy wskazują, że istnieje ścisły związek między obecnością wód bogatych w chlorek sodu, soli kamiennej i diapirami margli Dagordy, które determinują skład chemiczny soli "Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior", składającej się w 97-99 % z chlorku sodu i bogatej w selen.
Wszystkie dowody wskazują na to, że solanka powstaje w wyniku wymywania ze słonych margli na skutek działania wody deszczowej przenikającej do podglebia. W latach 30. XX wieku Charles Lepierre przeprowadził analizę chemiczną solanki i wykazał, że w tamtym czasie całkowita zawartość rozpuszczonych substancji stałych (TDS) w roztworze w studni, z którego produkuje się dziś "Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior", wynosiła około 200 g/kg roztworu, z czego 96 % stanowił chlorek sodu o zawartości 213,34 g/l (Lepierre, 1936, źródło cytowane przez Calado i Brandao, 2009). Oprócz wysokiego zasolenia odnotowano również obecność magnezu w tych wodach (w stężeniu około 125 ppm) (Calado i Brandao, 2009).
Specyfika obszaru geograficznego wynika również z czynników ludzkich i przepisów dotyczących użytkowania gruntów w XII w., z którego to okresu pochodzi dokumentacja potwierdzająca historię panwi solnych Rio Maior. Specyficzne zmienne czynniki glebowe i klimatyczne oraz budowa geologiczna określonego obszaru geograficznego, a także doświadczenie i wiedza fachowa lokalnych pracowników, które są niezbędne do przygotowania panwi solnych oraz wydobycia, przechowywania i konserwacji soli w celu uzyskania czystego i wolnego od zanieczyszczeń produktu końcowego, sprawiają, że jest to region o wyjątkowych cechach sprzyjających produkcji "Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior".
Produkcja soli rozpoczyna się od przygotowania panwi solnych, a mianowicie od oczyszczenia ich ze szlamu i osadu, przygotowania wody i naprawy wszelkich uszkodzeń, które wystąpiły w okresie zimowym. Przygotowanie panwi solnych ma zasadnicze znaczenie zarówno dla poprawy jakości wody, jak i zwiększenia ilości zebranej soli. Zbiór ręczny oznacza, że pracownik może zbierać sól, używając narzędzia do czyszczenia zwanego rodo i sięgając nim aż do dna zbiornika. Ponieważ zbiornik jest czysty, zebrana sól zawiera więcej soli i mniej substancji nierozpuszczalnych.
Wpis dotyczący panwi solnych Rio Maior znalazł się w słowniku Pinho Leala Portugal Antigo e Moderno [Starożytna i współczesna Portugalia], w którym podkreślono walory pozyskiwanej słynnej soli: "Produkt uzyskiwany w tych panwiach solnych znany jest jako sal espuma [pianka solna]. Jest bardzo klarowny, suchy i błyszczący, w związku z czym tworzy piękne piramidy i różne inne kształty, które wyglądają tak, jakby były wykonane z płatków cukru rafinowanego lub kamienia. Sól ta tak bardzo przewyższa pod względem jakości zwykłą sól (morską) do przyprawiania mięsa, że potrzeba jej o połowę mniej niż w przypadku soli pozyskiwanej z wody morskiej. Jest ona silnie nasycona chlorkiem sodu, niezwykle czystym i niezmieszanym z chlorkami wapna i magnezu, które znajdują się w innych zwykłych rodzajach soli i sprawiają, że są one gorzkie i rozpływają się pod wpływem wilgoci z powietrza".
Obecnie panwie solne Rio Maior są jedynym miejscem w Portugalii, gdzie sól pozyskuje się z podziemnej solanki. Fakt ten, wraz z ich wyjątkowością jako zjawiska hydrogeologicznego, nadaje im ogromne znaczenie pod względem dziedzictwa naturalnego.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
https://tradicional.dgadr.gov.pt/images/prod_imagens/sal/Docs/CE_Sal_Rio_Maior_022022VF.pdf
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.608 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 27/01/2025 |
| Data ogłoszenia: | 27/01/2025 |