Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2025/507)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Colli Maceratesi"

PDO-IT-A0443-AM02

Data przekazania informacji: 24 października 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Rodzaj Colli Maceratesi Ribona Riserva

Opis: Wprowadzenie rodzaju Ribona Riserva.

Uzasadnienie: Colli Maceratesi Ribona nie jest wyjątkiem, a jego tradycja rozwija się również w tym sensie, że obecnie złożono wniosek o ustanowienie przepisów dotyczących nowego rodzaju wina charakteryzującego się dłuższym okresem dojrzewania, wyższą zawartością alkoholu i profilem sensorycznym o złożonych aromatach trzeciorzędnych, co nadaje mu wartość dodaną pod względem właściwości organoleptycznych, w oparciu o nuty minerałów i suszonych ziół, takich jak rumianek, herbata, szałwia i rozmaryn, oprócz smaku nadawanego dzięki naturalnej kwasowości winogron, która stanowi podstawę charakterystycznego smaku wina. Natychmiastowym i strategicznym celem wprowadzenia tego rodzaju "Riserva" jest stworzenie jak najlepszych warunków dla wprowadzenia do obrotu wielu win Ribona, które od lat są sprzedawane po długim okresie dojrzewania i których jakościowe cechy różnią się od cech młodych win Ribona, które pije się kilka miesięcy po zbiorach, dzięki oficjalnemu uznaniu i klasyfikacji tych win. Wprowadzenie win rodzaju Riserva jest wynikiem komercyjnego i naukowego uznania dla faktu, że jakość win produkowanych z winogron Ribona rośnie wraz z dojrzewaniem, co zawsze odróżniało je od innych win, nawet od produkowanych z tak ściśle powiązanych z nimi odmian jak Verdicchio i Pecorino.

Zmiana dotyczy art. 1-8 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.2 jednolitego dokumentu.

2. Rodzaj Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante

Opis: Wprowadzenie rodzaju Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante [wino musujące opatrzone określeniem "Riserva"]

Uzasadnienie: Wino musujące bez określenia "Riserva" zostało już uwzględnione w obecnej specyfikacji produktu; dodanie odmiany Ribona sprawi, że stanie się ona jednoznacznie rozpoznawalna, oraz jasno określi pochodzenie winogron wykorzystywanych do produkcji wina musującego, podnosząc renomę win objętych tym oznaczeniem i wyraźnie wskazując konsumentowi odmianę winorośli. Dodanie rodzaju "Riserva" podnosi jakość wina musującego w oczach konsumenta i sprawia, że producenci utrzymują wysoki poziom jakości.

Zmiana dotyczy art. 1-8 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.2 jednolitego dokumentu.

3. Rodzaj Colli Maceratesi Rosso Novello

Opis: Usunięcie rodzaju Colli Maceratesi Rosso Novello [młode czerwone].

Uzasadnienie: Jakość właściwości sensorycznych nie jest wyjątkowa i dochodzi do bezcelowej konkurencji handlowej z innymi włoskimi produktami typu Novello.

Zmiana dotyczy art. 1-8 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.2 jednolitego dokumentu.

4. Rodzaj Ribona Spumante

Opis: Określenie "asciutto" [wytrawne] w opisie smaku zastąpiono określeniem "da dosaggio zero a brut" [od "zero dosage" do "brut"].

Uzasadnienie: Zmiana ta odzwierciedla rzeczywiste właściwości produktu.

Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

5. Wina opatrzone określeniem Passito

Opis: Przepisy dotyczące produkcji i dojrzewania wina.

Uzasadnienie: Są to dostosowania dotyczące praktyk enologicznych stosowanych w celu nadania winom ich szczególnych właściwości.

Zmiana dotyczy art. 5 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

6. Etykietowanie i prezentacja

Opis: Zgodnie z obowiązującymi przepisami na etykiecie można teraz dodać określenie "Vigna" lub nazwę szerszego obszaru geograficznego "Marche", na którym znajduje się obszar produkcji ChNP.

Uzasadnienie: Zmiana umożliwia podanie dokładnych informacji na temat pochodzenia geograficznego win objętych ChNP "Colli Maceratesi".

Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

7. Etykietowanie i prezentacja

Opis: Uściślono, że zakazane jest dodawanie jakiegokolwiek opisu innego niż wyraźnie przewidziane w specyfikacji produktu, w tym przymiotników "fine" (wyborowe), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowane) i podobnych.

Uzasadnienie: Zakazane wyrażenia zostały precyzyjniej określone.

Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

8. Pakowanie i prezentacja

Opis: Dodano możliwość stosowania specjalnych formatów do celów promocyjnych.

Uzasadnienie: Zmiana zapewnia zgodność tekstu z obowiązującymi przepisami.

Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

9. Pakowanie i prezentacja

Opis: Nie można stosować kapsli i zakrętek otwieranych przez pociągnięcie.

Uzasadnienie: Zmiana zapewnia zgodność tekstu z obowiązującymi przepisami.

Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

10. Informacje o jednostce certyfikującej

Opis: Zmiana siedziby jednostki certyfikującej Valoritalia s.r.l.

Uzasadnienie: Zmienił się adres.

Zmiana dotyczy art. 10 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Colli Maceratesi

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmacnianymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Colli Maceratesi Bianco

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Bianco [białe]: Barwa: słomkowożółta; Aromat: delikatny, przyjemny, harmonijny; Smak: wytrawny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. Colli Maceratesi Bianco Passito

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Bianco Passito [białe z suszonych winogron]: Barwa: słomkowo-bursztynowa o różnej intensywności; Aromat: typowy dla wina z suszonych winogron, dynamiczny, intensywny;

Smak: słodki, harmonijny, aksamitny; Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,00 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

3. Colli Maceratesi Bianco Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Bianco Spumante [białe musujące]: Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się; Barwa: słomkowożółta; Aromat: przyjemny, łagodnie owocowy;

Smak: wytrawny, przyjemnie kwaskowate;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 5,00 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

4. Colli Maceratesi Ribona

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Ribona Barwa: słomkowożółta ze złotymi refleksami; Aromat: wyrazisty, przyjemny; Smak: wytrawny, bogaty, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Colli Maceratesi Ribona Passito

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Ribona Passito [z suszonych winogron]: Barwa: słomkowo-bursztynowa o różnej intensywności; Aromat: typowy dla wina z suszonych winogron, dynamiczny, intensywny;

Smak: słodki, harmonijny, aksamitny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 26 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,00 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

6. Colli Maceratesi Ribona Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Ribona Spumante [musujące]: Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się; Barwa: słomkowożółta; Aromat: przyjemny, łagodnie owocowy;

Smak: od "zero dosage" do "brut", przyjemnie kwaśne;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 5,00 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

7. Colli Maceratesi Ribona Riserva

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Ribona Riserva [opatrzone określeniem "Riserva"]: Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności; Aromat: lekki, delikatny; Smak: wytrawny, świeży, bogaty, średnio intensywny, z lekko gorzkim osadem;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,00

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

8. Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Ribona Riserva Spumante [musujące opatrzone określeniem "Riserva"]: Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się; Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności; Aromat: lekki, delikatny;

Smak: od "zero dosage" do "brut", wytrawny, świeży, bogaty, średnio intensywny, z lekko gorzkim osadem;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 5,00

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

9. Colli Maceratesi Rosso

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Rosso [czerwone]: Barwa: rubinowa; Aromat: charakterystyczny, intensywny; Smak: wytrawny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

10. Colli Maceratesi Rosso Riserva

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Rosso Riserva [czerwone opatrzone określeniem "Riserva"]:

Barwa: rubinowoczerwona, niekiedy w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu; Aromat: przyjemny, złożony, lekko dynamiczny; Smak: bogaty, harmonijny, przyjemnie wytrawny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

11. Colli Maceratesi Sangiovese

ZWIĘZŁY OPIS

"Colli Maceratesi" Sangiovese Barwa: rubinowa; Aromat: charakterystyczny, intensywny; Smak: wytrawny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

-

5.2. Maksymalna wydajność

1. Colli Maceratesi Bianco, Colli Maceratesi Bianco Spumante, Colli Maceratesi Bianco Passito, Colli Maceratesi Ribona, Colli Maceratesi Ribona Spumante, Colli Maceratesi Ribona Passito, Colli Maceratesi Rosso, Colli Maceratesi Sangiovese

13 000 kg winogron z hektara

2. Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante

12 000 kg winogron z hektara

3. Colli Maceratesi Rosso Riserva, Colli Maceratesi Ribona Riserva

10 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia Colli Maceratesi, obejmuje całą prowincję Macerata i gminę Loreto w prowincji Ankona.

7. Odmiany winorośli

Cabernet Franc N. - Cabernet

Cabernet Sauvignon N. - Cabernet

Chardonnay B.

Ciliegiolo N. - Morettone

Grechetto B.

Incrocio Bruni 54 B.

Lacrima N.

Maceratino B. - Ribona

Malvasia Bianca Lunga B. - Malvoisier

Merlot N.

Montepulciano N.

Pecorino B. - Vissanello

Sangiovese N. - Sangioveto

Sauvignon B. - Sauvignon Blanc

Trebbiano Toscano B. - Procanico

Verdicchio Bianco B. - Trebbiano di Soave B.

Vernaccia Nera N. - Vernaccia

8. Opis związku lub związków

Colli Maceratesi

Zarówno uprawa winorośli, jak i produkcja wina są prowadzone od kilku wieków na obszarze produkcji win objętych ChNP Colli Maceratesi.

Czynniki ludzkie wpłynęły na dobór odmian winorośli oraz rozwój technik uprawy i produkcji wina, które są stale udoskonalane. Wina musujące są od dawna produkowane na obszarze Colli Maceratesi, co wynika z kilku starożytnych tekstów. Produkcja win Passito jest prowadzona od dawna i dobrze udokumentowana. Klimat i charakter gleb w połączeniu z działalnością człowieka nadają winom Colli Maceratesi wyjątkowe cechy charakterystyczne.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Odniesienie do określenia "Vigna"

Ramy prawne:

prawodawstwo unijne

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykietach i w prezentacji win Colli Maceratesi można stosować określenie "Vigna", pod warunkiem że następuje po nim odpowiednia nazwa miejsca lub nazwa tradycyjna, że do produkcji i przechowywania wina stosowane są oddzielne pojemniki oraz że określenie to jest zawarte zarówno w sprawozdaniu z produkcji winogron, jak i w rejestrach oraz znajduje się w odpowiednim wykazie regionalnym zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Ponadto, zgodnie z obowiązującymi przepisami, do etykietowania i prezentacji win można stosować szerszą nazwę geograficzną "Marche", pod warunkiem że nazwa ta jest oddzielona od nazwy geograficznej nazwy pochodzenia i określenia "DOC" [ChNP].

Do zapisu określenia "Marche" należy użyć tych samych wielkich lub małych literach, co w przypadku słów "Colli Maceratesi", a wysokość znaków nie może przewyższać wysokości znaków w słowach "Colli Maceratesi". Wszystkie szczegóły wymienione w akapicie pierwszym muszą być umieszczone na jednolitym tle.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/22240

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.507

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 23/01/2025
Data ogłoszenia: 23/01/2025