INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Colli Maceratesi"
PDO-IT-A0443-AM02
Data przekazania informacji: 24 października 2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Rodzaj Colli Maceratesi Ribona Riserva
Opis: Wprowadzenie rodzaju Ribona Riserva.
Uzasadnienie: Colli Maceratesi Ribona nie jest wyjątkiem, a jego tradycja rozwija się również w tym sensie, że obecnie złożono wniosek o ustanowienie przepisów dotyczących nowego rodzaju wina charakteryzującego się dłuższym okresem dojrzewania, wyższą zawartością alkoholu i profilem sensorycznym o złożonych aromatach trzeciorzędnych, co nadaje mu wartość dodaną pod względem właściwości organoleptycznych, w oparciu o nuty minerałów i suszonych ziół, takich jak rumianek, herbata, szałwia i rozmaryn, oprócz smaku nadawanego dzięki naturalnej kwasowości winogron, która stanowi podstawę charakterystycznego smaku wina. Natychmiastowym i strategicznym celem wprowadzenia tego rodzaju "Riserva" jest stworzenie jak najlepszych warunków dla wprowadzenia do obrotu wielu win Ribona, które od lat są sprzedawane po długim okresie dojrzewania i których jakościowe cechy różnią się od cech młodych win Ribona, które pije się kilka miesięcy po zbiorach, dzięki oficjalnemu uznaniu i klasyfikacji tych win. Wprowadzenie win rodzaju Riserva jest wynikiem komercyjnego i naukowego uznania dla faktu, że jakość win produkowanych z winogron Ribona rośnie wraz z dojrzewaniem, co zawsze odróżniało je od innych win, nawet od produkowanych z tak ściśle powiązanych z nimi odmian jak Verdicchio i Pecorino.
Zmiana dotyczy art. 1-8 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.2 jednolitego dokumentu.
2. Rodzaj Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante
Opis: Wprowadzenie rodzaju Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante [wino musujące opatrzone określeniem "Riserva"]
Uzasadnienie: Wino musujące bez określenia "Riserva" zostało już uwzględnione w obecnej specyfikacji produktu; dodanie odmiany Ribona sprawi, że stanie się ona jednoznacznie rozpoznawalna, oraz jasno określi pochodzenie winogron wykorzystywanych do produkcji wina musującego, podnosząc renomę win objętych tym oznaczeniem i wyraźnie wskazując konsumentowi odmianę winorośli. Dodanie rodzaju "Riserva" podnosi jakość wina musującego w oczach konsumenta i sprawia, że producenci utrzymują wysoki poziom jakości.
Zmiana dotyczy art. 1-8 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.2 jednolitego dokumentu.
3. Rodzaj Colli Maceratesi Rosso Novello
Opis: Usunięcie rodzaju Colli Maceratesi Rosso Novello [młode czerwone].
Uzasadnienie: Jakość właściwości sensorycznych nie jest wyjątkowa i dochodzi do bezcelowej konkurencji handlowej z innymi włoskimi produktami typu Novello.
Zmiana dotyczy art. 1-8 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.2 jednolitego dokumentu.
4. Rodzaj Ribona Spumante
Opis: Określenie "asciutto" [wytrawne] w opisie smaku zastąpiono określeniem "da dosaggio zero a brut" [od "zero dosage" do "brut"].
Uzasadnienie: Zmiana ta odzwierciedla rzeczywiste właściwości produktu.
Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
5. Wina opatrzone określeniem Passito
Opis: Przepisy dotyczące produkcji i dojrzewania wina.
Uzasadnienie: Są to dostosowania dotyczące praktyk enologicznych stosowanych w celu nadania winom ich szczególnych właściwości.
Zmiana dotyczy art. 5 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Etykietowanie i prezentacja
Opis: Zgodnie z obowiązującymi przepisami na etykiecie można teraz dodać określenie "Vigna" lub nazwę szerszego obszaru geograficznego "Marche", na którym znajduje się obszar produkcji ChNP.
Uzasadnienie: Zmiana umożliwia podanie dokładnych informacji na temat pochodzenia geograficznego win objętych ChNP "Colli Maceratesi".
Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
7. Etykietowanie i prezentacja
Opis: Uściślono, że zakazane jest dodawanie jakiegokolwiek opisu innego niż wyraźnie przewidziane w specyfikacji produktu, w tym przymiotników "fine" (wyborowe), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowane) i podobnych.
Uzasadnienie: Zakazane wyrażenia zostały precyzyjniej określone.
Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
8. Pakowanie i prezentacja
Opis: Dodano możliwość stosowania specjalnych formatów do celów promocyjnych.
Uzasadnienie: Zmiana zapewnia zgodność tekstu z obowiązującymi przepisami.
Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Pakowanie i prezentacja
Opis: Nie można stosować kapsli i zakrętek otwieranych przez pociągnięcie.
Uzasadnienie: Zmiana zapewnia zgodność tekstu z obowiązującymi przepisami.
Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
10. Informacje o jednostce certyfikującej
Opis: Zmiana siedziby jednostki certyfikującej Valoritalia s.r.l.
Uzasadnienie: Zmienił się adres.
Zmiana dotyczy art. 10 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Colli Maceratesi
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmacnianymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Colli Maceratesi Bianco
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Bianco [białe]: Barwa: słomkowożółta; Aromat: delikatny, przyjemny, harmonijny; Smak: wytrawny, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
2. Colli Maceratesi Bianco Passito
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Bianco Passito [białe z suszonych winogron]: Barwa: słomkowo-bursztynowa o różnej intensywności; Aromat: typowy dla wina z suszonych winogron, dynamiczny, intensywny;
Smak: słodki, harmonijny, aksamitny; Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,00 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. Colli Maceratesi Bianco Spumante
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Bianco Spumante [białe musujące]: Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się; Barwa: słomkowożółta; Aromat: przyjemny, łagodnie owocowy;
Smak: wytrawny, przyjemnie kwaskowate;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 5,00 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
4. Colli Maceratesi Ribona
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Ribona Barwa: słomkowożółta ze złotymi refleksami; Aromat: wyrazisty, przyjemny; Smak: wytrawny, bogaty, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Colli Maceratesi Ribona Passito
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Ribona Passito [z suszonych winogron]: Barwa: słomkowo-bursztynowa o różnej intensywności; Aromat: typowy dla wina z suszonych winogron, dynamiczny, intensywny;
Smak: słodki, harmonijny, aksamitny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 26 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,00 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
6. Colli Maceratesi Ribona Spumante
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Ribona Spumante [musujące]: Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się; Barwa: słomkowożółta; Aromat: przyjemny, łagodnie owocowy;
Smak: od "zero dosage" do "brut", przyjemnie kwaśne;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 5,00 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
7. Colli Maceratesi Ribona Riserva
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Ribona Riserva [opatrzone określeniem "Riserva"]: Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności; Aromat: lekki, delikatny; Smak: wytrawny, świeży, bogaty, średnio intensywny, z lekko gorzkim osadem;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,00
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
8. Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Ribona Riserva Spumante [musujące opatrzone określeniem "Riserva"]: Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się; Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności; Aromat: lekki, delikatny;
Smak: od "zero dosage" do "brut", wytrawny, świeży, bogaty, średnio intensywny, z lekko gorzkim osadem;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 5,00
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
9. Colli Maceratesi Rosso
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Rosso [czerwone]: Barwa: rubinowa; Aromat: charakterystyczny, intensywny; Smak: wytrawny, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
10. Colli Maceratesi Rosso Riserva
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Rosso Riserva [czerwone opatrzone określeniem "Riserva"]:
Barwa: rubinowoczerwona, niekiedy w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu; Aromat: przyjemny, złożony, lekko dynamiczny; Smak: bogaty, harmonijny, przyjemnie wytrawny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
11. Colli Maceratesi Sangiovese
ZWIĘZŁY OPIS
"Colli Maceratesi" Sangiovese Barwa: rubinowa; Aromat: charakterystyczny, intensywny; Smak: wytrawny, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
-
5.2. Maksymalna wydajność
1. Colli Maceratesi Bianco, Colli Maceratesi Bianco Spumante, Colli Maceratesi Bianco Passito, Colli Maceratesi Ribona, Colli Maceratesi Ribona Spumante, Colli Maceratesi Ribona Passito, Colli Maceratesi Rosso, Colli Maceratesi Sangiovese
13 000 kg winogron z hektara
2. Colli Maceratesi Ribona Riserva Spumante
12 000 kg winogron z hektara
3. Colli Maceratesi Rosso Riserva, Colli Maceratesi Ribona Riserva
10 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar, na którym uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia Colli Maceratesi, obejmuje całą prowincję Macerata i gminę Loreto w prowincji Ankona.
7. Odmiany winorośli
Cabernet Franc N. - Cabernet
Cabernet Sauvignon N. - Cabernet
Chardonnay B.
Ciliegiolo N. - Morettone
Grechetto B.
Incrocio Bruni 54 B.
Lacrima N.
Maceratino B. - Ribona
Malvasia Bianca Lunga B. - Malvoisier
Merlot N.
Montepulciano N.
Pecorino B. - Vissanello
Sangiovese N. - Sangioveto
Sauvignon B. - Sauvignon Blanc
Trebbiano Toscano B. - Procanico
Verdicchio Bianco B. - Trebbiano di Soave B.
Vernaccia Nera N. - Vernaccia
8. Opis związku lub związków
Colli Maceratesi
Zarówno uprawa winorośli, jak i produkcja wina są prowadzone od kilku wieków na obszarze produkcji win objętych ChNP Colli Maceratesi.
Czynniki ludzkie wpłynęły na dobór odmian winorośli oraz rozwój technik uprawy i produkcji wina, które są stale udoskonalane. Wina musujące są od dawna produkowane na obszarze Colli Maceratesi, co wynika z kilku starożytnych tekstów. Produkcja win Passito jest prowadzona od dawna i dobrze udokumentowana. Klimat i charakter gleb w połączeniu z działalnością człowieka nadają winom Colli Maceratesi wyjątkowe cechy charakterystyczne.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Odniesienie do określenia "Vigna"
Ramy prawne:
prawodawstwo unijne
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykietach i w prezentacji win Colli Maceratesi można stosować określenie "Vigna", pod warunkiem że następuje po nim odpowiednia nazwa miejsca lub nazwa tradycyjna, że do produkcji i przechowywania wina stosowane są oddzielne pojemniki oraz że określenie to jest zawarte zarówno w sprawozdaniu z produkcji winogron, jak i w rejestrach oraz znajduje się w odpowiednim wykazie regionalnym zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Ponadto, zgodnie z obowiązującymi przepisami, do etykietowania i prezentacji win można stosować szerszą nazwę geograficzną "Marche", pod warunkiem że nazwa ta jest oddzielona od nazwy geograficznej nazwy pochodzenia i określenia "DOC" [ChNP].
Do zapisu określenia "Marche" należy użyć tych samych wielkich lub małych literach, co w przypadku słów "Colli Maceratesi", a wysokość znaków nie może przewyższać wysokości znaków w słowach "Colli Maceratesi". Wszystkie szczegóły wymienione w akapicie pierwszym muszą być umieszczone na jednolitym tle.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/22240
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.507 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 23/01/2025 |
Data ogłoszenia: | 23/01/2025 |