Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Archivní víno
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Archivní víno
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino wprowadzane do obrotu co najmniej trzy lata po roku zbioru.
- Wprowadzona zmiana:
Wino wprowadzane do obrotu co najmniej 3 lata po roku zbioru.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obecnie obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. b) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Burčák
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Burčák
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy z ChNP lub ChOG
- Obecne brzmienie:
Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, którego rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu jest wyższa niż jeden procent i niższa niż trzy piąte całkowitej zawartości alkoholu.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy pochodzący wyłącznie z winogron zebranych i przetworzonych w Republice Czeskiej. Rzeczywista zawartość alkoholu jest wyższa niż 1 % obj. i niższa niż trzy piąte całkowitej zawartości alkoholu. Może on być oferowany do bezpośredniego spożycia przez ludzi w okresie od 1 sierpnia do 30 listopada roku kalendarzowego, w którym zebrano winogrona, pod warunkiem że częściowo sfermentowany moszcz winogronowy jest poddawany fermentacji.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 15 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Jakostní likérové víno
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Jakostní likérové víno
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą, wyprodukowane z winogron zebranych w danej winnicy w określonym regionie, gdzie nie przekroczono wydajności z hektara. Produkcja odbyła się w określonym w regionie winiarskim, w którym zebrano winogrona; wino spełnia wymogi dotyczące jakości określone w rozporządzeniu wykonawczym
- Wprowadzana zmiana definicji:
"Likérové víno" ["wino likierowe"] sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako "jakostní likérové víno" ["gatunkowe wino likierowe"] produkowane z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["wino gatunkowe z określonego obszaru"] i na tym samym obszarze uprawy winorośli. Wino wykorzystywane do produkcji wina "jakostní likérové víno" wyprodukowano na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 22 ust. 2 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Jakostní šumivé víno stanovené oblasti (lub Sekt s. o.)
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Jakostní šumivé víno stanovené oblasti (lub Sekt s. o.)
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą, produkowane z winogron zebranych w określonych winnicach na danym obszarze. Produkcja wina używanego do wytwarzania gatunkowego wina musującego produkowanego w określonym regionie odbyła się na obszarze uprawy winorośli. Nie przekroczono wydajności z hektara na określonym obszarze. Wino spełnia wymogi dotyczące jakości określone rozporządzeniu wykonawczym.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Jakostní šumivé víno ["gatunkowe wino musujące"] sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako "jakostní šumivé víno stanovené oblasti" ["gatunkowe wino musujące z określonego obszaru"]. Cuvée wyprodukowano z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["gatunkowe wino musujące z określonego obszaru"] i na tym samym obszarze uprawy winorośli. Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton. Produkcja wina wykorzystywanego do produkcji wina "jakostní šumivé víno stanovené oblasti", łącznie z wtórną fermentacją, odbyła się na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Nie złożono wniosku o objęcie ochroną określenia "sekt".
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 20 ust. 3 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Jakostní víno
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Jakostní víno
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą, produkowane z winogron zebranych w określonej winnicy na danym obszarze, wydajność z jednego hektara nie została przekroczona, winogrona, z których wyprodukowano wino, osiągnęły zawartość cukru co najmniej 15 °NM, zbiór winogron i produkcja wina, z wyjątkiem butelkowania, zostały przeprowadzone w tym samym regionie winiarskim, wino spełnia wymogi dotyczące jakości określone w rozporządzeniu wykonawczym.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako jakostní víno ["wino gatunkowe"]. Wino wyprodukowano z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["gatunkowe wino z określonego obszaru"] i na tym samym obszarze uprawy winorośli. Z wyjątkiem zlewania znad osadu, produkcja wina odbywała się na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Winogrona, z których wyprodukowano wino, osiągnęły zawartość cukru co najmniej 15 °NM. Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 18 ust. 2 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Jakostní víno odrůdové
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Jakostní víno odrůdové
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jest produkowane z winogron, miąższu i moszczu winnego. Wyprodukowane z winogron zebranych w określonych winnicach lub przez kupażowanie win gatunkowych pochodzących z najwyżej trzech odmian.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako "jakostní víno odrůdové" ["gatunkowe wino odmianowe"]. Wino jest produkowane z winogron, wytłoczyn lub moszczu winogronowego lub z wina produkowanego z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["wino gatunkowe z określonego obszaru"] lub poprzez mieszanie do trzech odmian wina z określeniem "jakostní víno" ["wino gatunkowe"]. Wino wyprodukowano z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" i na tym samym obszarze uprawy winorośli. Z wyjątkiem zlewania znad osadu, produkcja wina odbywała się na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 18 ust. 4 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Jakostní víno s přívlastkem
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 2
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Jakostní víno s přívlastkem
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą, wyprodukowane z winogron, miąższu lub moszczu winnego, może być wyprodukowane z winogron zebranych w określonej winnicy w danym regionie lub podregionie, gdzie nie przekroczono wydajności z hektara. Wino zostało wyprodukowane z winogron, których pochodzenie, zawartość cukru, w razie potrzeby odmiana lub mieszanka odmian, masa i zakażenie szlachetną postacią pleśni Botrytis cinerea P. zostały sprawdzone przez inspekcję oraz są zgodne z wymogami dotyczącymi szczególnego rodzaju wina gatunkowego z wyróżnikiem lub zostało wyprodukowane przez kupażowanie win gatunkowych z wyróżnikiem. Wino spełnia wymogi dotyczące jakości określone w rozporządzeniu wykonawczym oraz zostało sklasyfikowane przez wyżej wymienioną inspekcję jako wino gatunkowe z jednym z następujących wyróżników:
- "Kabinetní víno" może być produkowane jedynie z winogron, które osiągają zawartość cukru co najmniej 19 °NM,
- "Pozdní sběr" może być produkowane jedynie z winogron, które osiągają zawartość cukru co najmniej 21 °NM,
- "Výběr z hroznů" może być produkowane jedynie z winogron, które osiągają zawartość cukru co najmniej 24 °NM, "Výběr z bobulí" może być produkowane jedynie z wybranych jagód, które osiągnęły zawartość cukru co najmniej 27 °NM,
- "Výběr z cibéb" może być produkowane jedynie z wybranych jagód dotkniętych pleśnią szlachetną lub z jagód przejrzałych, które osiągnęły zawartość cukru co najmniej 32 °NM,
- "Ledové víno" może być produkowane jedynie z winogron, których zbiór odbył się przy temperaturze -7 °C lub niższej i które w trakcie zbioru i obróbki pozostały zamarznięte, a minimalna cukru w otrzymanym winie musi wynosić co najmniej 27 °NM,
- "Slámové víno" może być produkowane jedynie z winogron, które przed obróbką były przechowywane na słomie lub sitowiu, lub zawieszone w dobrze wietrzonym pomieszczeniu przez okres co najmniej trzech miesięcy, a zawartość cukru w otrzymanym winie musi wynosić co najmniej 27 °NM.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako "jakostní víno s přívlastkem" ["wino gatunkowe z wyróżnikiem"]. Wino jest produkowane z winogron, wytłoczyn lub moszczu winogronowego lub z wina produkowanego z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["wino gatunkowe z określonego obszaru"]. Winogrona zebrano na tym samym podobszarze uprawy winorośli, a wino wyprodukowano na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Wino wyprodukowano z winogron, których pochodzenie, zawartość cukru i masa, odmiana lub mieszanka odmian lub zarażenie szlachetną pleśnią Botrytis cinerea zostały zweryfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą. Winogrona spełniają wymogi w odniesieniu do każdego rodzaju win "jakostní víno s přívlastkem" lub mieszanki win "jakostní víno s přívlastkem". Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton. Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza zaklasyfikowała wino jako "jakostní víno" z jednym z następujących wyróżników:
- "Kabinetní víno" ["wino gabinetowe"] może być produkowane jedynie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 19 °NM.
- "Pozdní sběr" ["późny zbiór"] może być produkowane jedynie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 21 °NM.
- "Výběr z hroznů" ["selekcja winogron"] może być produkowane wyłącznie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 24 °NM.
- "Výběr z bobulí" ["selekcja jagód"] może być produkowane wyłącznie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 27 °NM. Winogrona zbiera się ręcznie.
- "Výběr z cibéb" ["selekcja suszonych winogron"] może być produkowane wyłącznie z wybranych jagód, które są zakażone pleśnią szlachetną lub przejrzałe i których zawartość cukru wynosi co najmniej 32 °NM. Winogrona zbiera się ręcznie.
- "Ledové víno" ["wino lodowe"] może być produkowane wyłącznie z winogron, które zostały zebrane w temperaturze -7 °C lub niższej i które w trakcie zbioru i obróbki pozostały zamarznięte; zawartość cukru w moszczu otrzymanym z tych winogron musi wynosić co najmniej 27 °NM. Winogrona zbiera się ręcznie.
- "Slámové víno" ["wino z suszonych winogron"] może być produkowane jedynie z winogron, które przed obróbką były przechowywane na słomie lub sitowiu, lub zawieszone w dobrze wietrzonym pomieszczeniu przez okres co najmniej trzech miesięcy, a zawartość cukru w otrzymanym moszczu musi wynosić co najmniej 27 °NM. W przypadku gdy zawartość cukru w moszczu wynosi co najmniej 32 °NM po dwóch miesiącach, można przeprowadzić tłoczenie. Winogrona zbiera się ręcznie.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 19 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Jakostní víno známkové
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Jakostní víno známkové
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jest produkowane z winogron, miąższu, moszczu winnego, może być produkowane z wina z winogron zebranych w określonej winnicy.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako "jakostní víno známkové" ["gatunkowe wino markowe"]. Wino jest produkowane z mieszanki winogron, wytłoczyn lub moszczu winogronowego lub z wina produkowanego z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["wino gatunkowe z określonego obszaru"] lub poprzez mieszanie win z określeniem "jakostní víno" ["wino gatunkowe"]. Wino wyprodukowano z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" i na tym samym obszarze uprawy winorośli. Z wyjątkiem zlewania znad osadu, produkcja wina odbywała się na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 18 ust. 5 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Klaret
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Klaret
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Tešnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino produkowane z czarnych winogron bez fermentacji na skórkach.
- Wprowadzona zmiana:
Wino białe produkowane z czarnych winogron bez fermentacji.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. f) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Košer (lub Košer víno)
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Košer (lub Košer víno)
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Tešnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino wyprodukowane z zastosowaniem metody liturgicznej w rozumieniu zasad kongregacji żydowskiej.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino może być określane w ten sposób, jeżeli dany związek wyznaniowy lub wspólnota religijna wyraziły pisemną zgodę na wprowadzenie do obrotu wina z takim określeniem. Wprowadzanie do obrotu wina z takim określeniem bez uprzedniej pisemnej zgody danego związku wyznaniowego lub wspólnoty religijnej jest zabronione.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 16 ust. 5 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Krášleno na kvasnicích
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Krášleno na kvasnicích
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
W procesie produkcji wino zostało pozostawione do dojrzewania nad osadem drożdżowym przez co najmniej sześć miesięcy.
- Wprowadzona zmiana:
W procesie produkcji wino zostało pozostawione do dojrzewania na osadzie drożdżowym przez co najmniej sześć miesięcy.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. e) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Labín
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Labín
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Tešnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino z czarnych winogron, wyprodukowane bez fermentacji na skórkach w czeskim regionie winiarskim.
- Wprowadzona zmiana:
Wino produkowane z czarnych winogron bez fermentacji, na obszarze uprawy winorośli Čechy.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. g) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Mešní víno
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Mešní víno
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino wyprodukowane z zastosowaniem metody liturgicznej i zgodne z zasadami użycia podczas sprawowania liturgii w ramach nabożeństw kościoła katolickiego.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino może być określane w ten sposób, jeżeli dany związek wyznaniowy lub wspólnota religijna wyraziły pisemną zgodę na wprowadzenie do obrotu wina z takim określeniem. Wprowadzanie do obrotu wina z takim określeniem bez uprzedniej pisemnej zgody danego związku wyznaniowego lub wspólnoty religijnej jest zabronione.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 16 ust. 5 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Mladé víno
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Mladé víno
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino oferowane do spożycia konsumentowi końcowemu najpóźniej do końca roku kalendarzowego, w którym przeprowadzono zbiór winogron wykorzystanych do produkcji tego wina.
- Wprowadzona zmiana:
Wino przeznaczone do spożycia przez konsumenta końcowego, wprowadzone do obrotu najpóźniej do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku zbioru winogron wykorzystywanych do produkcji wina.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. c) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Panenská sklizeň
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Panenská sklizeň
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino to pochodzi z pierwszego zbioru w winnicy; za pierwszy zbiór w winnicy uznaje się zbiór przeprowadzony w trzecim roku od założenia winnicy.
- Wprowadzona zmiana:
Wino z pierwszego zbioru w winnicy; za pierwszy zbiór w winnicy uznaje się za zbiór przeprowadzony najwcześniej w drugim roku po nasadzeniu winorośli.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. d) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Panenské víno
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Panenské víno
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Tešnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino to pochodzi z pierwszego zbioru w winnicy; za pierwszy zbiór w winnicy uznaje się zbiór przeprowadzony w trzecim roku od założenia winnicy.
- Wprowadzona zmiana:
Wino z pierwszego zbioru w winnicy; za pierwszy zbiór w winnicy uznaje się za zbiór przeprowadzony najwcześniej w drugim roku po nasadzeniu winorośli.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. d) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Pěstitelský sekt
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 2
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Pěstitelský sekt
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna kategoria lub kategorie wprowadzanych do obrotu produktów sektora wina, które objęto ochroną:
Wino musujące
- Obecna kategoria lub kategorie wprowadzanych do obrotu produktów sektora wina, które objęto ochroną:
Gatunkowe wino musujące
- Obecne brzmienie:
Wino musujące sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą, spełniające wymogi przepisów Wspólnoty Europejskiej dotyczących gatunkowego wina musującego produkowanego w określonym regionie z winogron pochodzących z winnicy producenta winogron. Nie złożono wniosku o objęcie ochroną określenia "sekt".
- Wprowadzana zmiana definicji:
Jakostní šumivé víno ["gatunkowe wino musujące"] sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako pěstitelský sekt ["wino musujące producenta"]. Wino wyprodukowano z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["gatunkowe wino z określonego obszaru"]. Winogrona muszą być zbierane na terenie tej samej wytwórni wina, w której producent przeprowadzał winifikację winogron przeznaczonych do produkcji win "jakostní šumivé víno". Winogrona wykorzystywane do produkcji cuvée zebrano na tym samym obszarze uprawy winorośli. Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton. Nie złożono wniosku o objęcie ochroną określenia "sekt".
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 20 ust. 4 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Pozdní sběr
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 2
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Pozdní sběr
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą, produkowane z winogron zebranych w określonej winnicy na danym obszarze, wydajność z jednego hektara nie została przekroczona, winogrona, z których wyprodukowano wino, osiągnęły zawartość cukru co najmniej 21 NM, zbiór winogron i produkcja wina, z wyjątkiem butelkowania, zostały przeprowadzone w tym samym regionie winiarskim, wino spełnia wymogi dotyczące jakości określone w rozporządzeniu wykonawczym.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako "jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr" ["wino gatunkowe z wyróżnikiem »późny zbiór«"] lub "víno s přívlastkem pozdní sběr" ["wino z wyróżnikiem »późny zbiór«"]. Wino jest produkowane z winogron, wytłoczyn lub moszczu winogronowego lub z wina produkowanego z winogron zebranych w winnicy nadającej się do produkcji wina z określeniem "jakostní víno stanovené oblasti" ["wino gatunkowe z określonego obszaru"] i na tym samym podobszarze uprawy winorośli. Produkcja wina odbywała się na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton. Wino zostało wyprodukowane z winogron, których pochodzenie, zawartość cukru, odmiana lub mieszanka odmian i masa zostały zweryfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą i w których zawartość cukru wynosi co najmniej 21 °NM.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 19 ust. 6 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Premium
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Premium
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino o wybornych właściwościach - wybór winogron, wybór owoców lub wybór owoców podwiędłych, wyprodukowane z winogron, z których co najmniej 30 % została dotknięta szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea P.).
- Wprowadzona zmiana:
Jakostní víno ["wino gatunkowe"] z wyróżnikiem "selekcja winogron", "selekcja jagód" lub "selekcja suszonych jagód", wyprodukowane z winogron, z których co najmniej 30 % zostało zakażonych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 3 lit. d) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Rezerva
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Rezerva
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz.
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino dojrzewające przez co najmniej 24 miesiące w drewnianej beczce, a następnie w butelce, przy czym co najmniej 12 miesięcy w beczce w przypadku wina czerwonego i 6 miesięcy w beczce w przypadku wina białego lub różowego.
- Wprowadzona zmiana:
Wino, z wyjątkiem wina musującego i półmusującego, dojrzewające przez co najmniej 24 miesiące, w tym przez co najmniej 12 miesięcy w drewnianej beczce w przypadku wina czerwonego i przez co najmniej 6 miesięcy w drewnianej beczce w przypadku wina białego i różowego, a przez pozostałą część tego okresu w butelkach.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 3 lit. a) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Rużak
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Rużak
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Tesnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino produkowane z mieszaniny winogron lub moszczu winogronowego z białych, lub, jeżeli to konieczne, z czerwonych lub czarnych winogron.
- Wprowadzona zmiana:
Wino o barwie morelowej, różowej, łososiowej lub ciemnoróżowej, wyprodukowane wyłącznie z mieszaniny:
1. czarnych i białych lub czerwonych winogron; dopuszczalna jest również mieszanka czarnych, białych i czerwonych winogron; lub
2. moszczu winogronowego z czarnych i białych lub czerwonych winogron; dopuszczalna jest również mieszanina czarnych, białych i czerwonych winogron.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. a) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Rysak
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Rysak
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Tesnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
Wino produkowane z mieszaniny winogron lub moszczu winogronowego z białych, lub, jeżeli to konieczne, z czerwonych lub czarnych winogron.
- Wprowadzona zmiana:
Wino o barwie morelowej, różowej, łososiowej lub ciemnoróżowej, wyprodukowane wyłącznie z mieszaniny:
1. czarnych i białych lub czerwonych winogron; dopuszczalna jest również mieszanka czarnych, białych i czerwonych winogron; lub
2. moszczu winogronowego z czarnych i białych lub czerwonych winogron; dopuszczalna jest również mieszanina czarnych, białych i czerwonych winogron.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. a) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Školeno na kvasnicích
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Školeno na kvasnicích
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
W procesie produkcji wino zostało pozostawione do dojrzewania nad osadem drożdżowym przez co najmniej sześć miesięcy.
- Wprowadzona zmiana:
W procesie produkcji wino zostało pozostawione do dojrzewania na osadzie drożdżowym przez co najmniej sześć miesięcy.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. e) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Víno originální certifikace (VOC lub V.O.C.)
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Víno originální certifikace (VOC lub V.O.C.)
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino musi być wyprodukowane na obszarze odpowiadającym regionowi winiarskiemu lub jego części. Producent musi być członkiem stowarzyszenia upoważnionego do nadania oznaczenia wina oryginalnej certyfikacji zgodnie z dokumentem. Wino spełnia co najmniej wymogi dotyczące jakości odnoszące się do wina gatunkowego zgodnie z tym dokumentem oraz warunki określone w decyzji zezwalającej na przyznanie oznaczenia wina oryginalnej certyfikacji. Ponadto wino musi spełniać wymogi określone w tym dokumencie, dotyczące określonych rodzajów win.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino musi być wyprodukowane na obszarze odpowiadającym obszarowi uprawy winorośli lub jego części. Producent musi być członkiem stowarzyszenia upoważnionego do nadania oznaczenia "víno originální certifikace" ["wino oryginalnej certyfikacji"]. Wino musi spełniać wymogi jakościowe dla win z określeniem "jakostní víno" ["wino gatunkowe"]. Wino spełnia warunki określone w decyzji zezwalającej na przyznanie oznaczenia "víno originální certifikace".
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 23 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Víno s přívlastkem
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 2
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Víno s přívlastkem
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą, wyprodukowane z winogron, miąższu lub moszczu winnego, może być wyprodukowane z winogron zebranych w określonej winnicy w danym regionie lub podregionie, gdzie nie przekroczono wydajności z hektara. Wino zostało wyprodukowane z winogron, których pochodzenie, zawartość cukru, w razie potrzeby odmiana lub mieszanka odmian, masa i zakażenie szlachetną postacią pleśni Botrytis cinerea P. zostały sprawdzone przez inspekcję oraz są zgodne z wymogami dotyczącymi szczególnego rodzaju wina gatunkowego z wyróżnikiem lub zostało wyprodukowane przez kupażowanie win gatunkowych z wyróżnikiem. Wino spełnia wymogi dotyczące jakości określone w rozporządzeniu wykonawczym oraz zostało sklasyfikowane przez wyżej wymienioną inspekcję jako wino gatunkowe z jednym z następujących wyróżników:
- "Kabinetní víno" może być produkowane jedynie z winogron, które osiągają zawartość cukru co najmniej 19 °NM, "Pozdní sběr" może być produkowane jedynie z winogron, które osiągają zawartość cukru co najmniej 21 °NM,
- "Výběr z hroznů" może być produkowane jedynie z winogron, które osiągają zawartość cukru co najmniej 24 °NM, "Výběr z bobulí" może być produkowane jedynie z wybranych jagód, które osiągnęły zawartość cukru co najmniej 27 °NM,
- "Výběr z cibéb" może być produkowane jedynie z wybranych jagód dotkniętych pleśnią szlachetną lub z jagód przejrzałych, które osiągnęły zawartość cukru co najmniej 32 °NM,
- "Ledové víno" może być produkowane jedynie z winogron, których zbiór odbył się przy temperaturze -7 °C lub niższej i które w trakcie zbioru i obróbki pozostały zamarznięte, a minimalna cukru w otrzymanym winie musi wynosić co najmniej 27 °NM,
- "Slámové víno" może być produkowane jedynie z winogron, które przed obróbką były przechowywane na słomie lub sitowiu, lub zawieszone w dobrze wietrzonym pomieszczeniu przez okres co najmniej trzech miesięcy, a zawartość cukru w otrzymanym winie musi wynosić co najmniej 27 °NM.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino sklasyfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą jako "jakostní víno s přívlastkem" ["wino gatunkowe z wyróżnikiem"]. Wino jest produkowane z winogron, wytłoczyn lub moszczu winogronowego lub z wina produkowanego z winogron zebranych w winnicy odpowiedniej do produkcji wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["wino gatunkowe z określonego obszaru"]. Winogrona zebrano na tym samym podobszarze uprawy winorośli, a wino wyprodukowano na obszarze uprawy winorośli, na którym zebrano winogrona. Wino wyprodukowano z winogron, których pochodzenie, zawartość cukru i masa, odmiana lub mieszanka odmian lub zarażenie szlachetną pleśnią Botrytis cinerea zostały zweryfikowane przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą. Winogrona spełniają wymogi w odniesieniu do każdego rodzaju win "jakostní víno s přívlastkem" lub mieszanki win "jakostní víno s přívlastkem". Wydajność z hektara winnicy, w której uprawiano winogrona, nie przekroczyła 14 ton. Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza zaklasyfikowała wino jako "jakostní víno" z jednym z następujących wyróżników:
- "Kabinetní víno" ["wino gabinetowe"] może być produkowane jedynie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 19 °NM.
- "Pozdní sběr" ["późny zbiór"] może być produkowane jedynie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 21 °NM.
- "Výběr z hroznů" ["selekcja winogron"] może być produkowane wyłącznie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 24 °NM.
- "Výběr z bobulí" ["selekcja jagód"] może być produkowane wyłącznie z winogron, których zawartość cukru wynosi co najmniej 27 °NM. Winogrona zbiera się ręcznie.
- "Výběr z cibéb" ["selekcja suszonych winogron"] może być produkowane wyłącznie z wybranych jagód, które są zakażone pleśnią szlachetną lub przejrzałe i których zawartość cukru wynosi co najmniej 32 °NM. Winogrona zbiera się ręcznie.
- "Ledové víno" ["wino lodowe"] może być produkowane wyłącznie z winogron, które zostały zebrane w temperaturze -7 °C lub niższej i które w trakcie zbioru i obróbki pozostały zamarznięte; zawartość cukru w moszczu otrzymanym z tych winogron musi wynosić co najmniej 27 °NM. Winogrona zbiera się ręcznie.
- "Slámové víno" ["wino z suszonych winogron"] może być produkowane jedynie z winogron, które przed obróbką były przechowywane na słomie lub sitowiu, lub zawieszone w dobrze wietrzonym pomieszczeniu przez okres co najmniej trzech miesięcy, a zawartość cukru w otrzymanym moszczu musi wynosić co najmniej 27 °NM. W przypadku gdy zawartość cukru w moszczu wynosi co najmniej 32 °NM po dwóch miesiącach, można przeprowadzić tłoczenie. Winogrona zbiera się ręcznie.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 19 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Zemské víno
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Zemské víno
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecne brzmienie:
Wino wyprodukowane z winogron zebranych na terenie Republiki Czeskiej odpowiednich do wytwarzania wina gatunkowego produkowanego w określonym regionie lub z odmian winogron umieszczonych w wykazie odmian zawartym w rozporządzeniu wykonawczym. Wino może być oznakowane etykietą zawierającą jedynie oznaczenie geograficzne, które jest określone w rozporządzeniu wykonawczym. Do produkcji wina z oznaczeniem geograficznym można użyć jedynie winogron, które osiągnęły zawartość cukru co najmniej 14 °NM i zostały zebrane na obszarze jednostki geograficznej posiadającej oznaczenie geograficzne zgodnie z rozporządzeniem oraz spełniającej określone w nim wymogi dotyczące jakości. Stosowanie nazwy innej jednostki geograficznej zawartej w rozporządzeniu wykonawczym jest zabronione.
- Wprowadzana zmiana definicji:
Wino wyprodukowane z winogron zebranych na terenie Republiki Czeskiej odpowiednich do wytwarzania wina "jakostní víno stanovené oblasti" ["wino gatunkowe z określonego obszaru"] lub z określonych odmian winorośli umieszczonych w wykazie odmian ustanowionym w przepisach wykonawczych. Winogrona pochodzą wyłącznie z obszaru uprawy winorośli Čechy lub wyłącznie z obszaru uprawy winorośli Morava i zostały przetworzone na wino na tym obszarze. Zawartość cukru w winogronach musi wynosić co najmniej 14 °NM.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 17 ustawy nr 321/2004.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Wniosek o zmianę dotyczący określenia tradycyjnego Zrálo na kvasnicích
Data otrzymania:
9.11.2023
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 1
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: czeski
Numer dokumentacji: dokument Ares(2023)7688953
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Zrálo na kvasnicích
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej składającej wniosek o zmianę: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj): Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, Republika Czeska
Przynależność państwowa:
Telefon, faks, email: tel. +420 221811111, email: info@mze.cz
Opis zmiany:
- Obecna specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
- Stosowana specyfikacja jakości:
Wino z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
- Obecne brzmienie:
W procesie produkcji wino zostało pozostawione do dojrzewania nad osadem drożdżowym przez co najmniej sześć miesięcy.
- Wprowadzona zmiana:
W procesie produkcji wino zostało pozostawione do dojrzewania na osadzie drożdżowym przez co najmniej sześć miesięcy.
Wyjaśnienie powodów zmiany
Proponowana zmiana jest zgodna z obowiązującymi przepisami krajowymi, a mianowicie z par. 7 ust. 2 lit. e) rozporządzenia nr 88/2017 zmienionego rozporządzeniem nr 305/2023.
Podpisujący: Ministerstwo Rolnictwa, Departament Wina
Podpis:
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.352 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zmianę określeń tradycyjnych w sektorze wina na podstawie 28 ust. 3 i art. 34 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji - Archivní víno, Burčák, Jakostní likérové víno, Jakostní šumivé víno stanovené oblasti (lub Sekt s. o.), Jakostní víno, Jakostní víno odrůdové, Jakostní víno s přívlastkem, Jakostní víno známkové, Klaret, Košer (lub Košer víno), Krášleno na kvasnicích, Labín, Mešní víno, Mladé víno, Panenská sklizeň, Panenské víno, Pěstitelský sekt, Pozdní sběr, Premium, Rezerva, Růžák, Ryšák, Školeno na kvasnicích, Víno originální certifikace (VOC lub V.O.C.), Víno s přívlastkem, Zemské víno, Zrálo na kvasnicích |
Data aktu: | 20/01/2025 |
Data ogłoszenia: | 20/01/2025 |