Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Entre-deux-Mers"
PDO-FR-A0406-AM04
Data przekazania informacji:
8.10.2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Opis
Dodano kolor czerwony.
Celem jest promocja objętych nazwą "Entre-deux-Mers" win czerwonych produkowanych na tym obszarze.
Zmiany te wprowadza się odpowiednio w jednolitym dokumencie.
2. Obszar geograficzny
Dodano odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego z 2022 r. dla obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.
Obszar geograficzny nie został zmieniony, ale zmieniono wykaz gmin, aby uwzględnić kilka zmian nazw wynikających z połączeń. Zmiana ta ma wyłącznie redakcyjny charakter.
W jednolitym dokumencie wprowadza się stosowne zmiany.
3. Odmiany winorośli
Dodano wykaz głównych i drugorzędnych odmian winorośli w odniesieniu do wina czerwonego. Są to tradycyjne odmiany stosowane w Gironde: cabernet-sauvignon N, cabernet franc N, cot N (lub malbec), merlot N, petit verdot N i carmenère N.
Dokonano przeglądu wykazu drugorzędnych odmian winorośli w przypadku win białych. Usunięto odmiany mauzac B i merlot blanc B, które nie są już stosowane.
W wyniku skreślenia wykazu "drugorzędne odmiany winorośli" wszystkie odmiany winorośli włączono do wykazu "odmiany winorośli" w pkt 7 jednolitego dokumentu.
W jednolitym dokumencie wprowadza się stosowne zmiany.
4. Zasady dotyczące proporcji odmian w winnicy
Zgodnie z powyższymi poprawkami usunięto zasady dotyczące proporcji odmian mauzac B et merlot blanc B.
Zachowuje się zasadę, zgodnie z którą proporcja głównych odmian winorośli uprawianych w gospodarstwie wynosi co najmniej 70 %.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Zasady przycinania
Uzupełniono przepisy dotyczące przycinania, aby określić liczbę oczek na roślinę (12) dla odmian czarnych oraz zmienić liczbę oczek dla odmian białych z 15 na 14.
Zmiany te wprowadza się odpowiednio w jednolitym dokumencie.
6. Zasady dotyczące przywiązywania pędów i wysokości ulistnienia
W przypadku odmian czarnych uzupełniono zasady dotyczące palikowania i wysokości ulistnienia. Wysokość ulistnienia palikowanego musi odpowiadać co najmniej 0,6-krotności odstępu między rzędami.
Wysokość tę mierzy się między punktem 0,10 metra pod drutem podtrzymującym a górną granicą cięcia wierzchołków pędów winorośli.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Średnia dopuszczalna maksymalna ilość winogron z danej działki
W przypadku czarnych odmian winorośli dodano średnią dopuszczalną maksymalną ilość winogron z danej działki. Ustalono ją na 8 500 kg z hektara. Odpowiada to maksymalnie 14. kiściom z krzewu. W przypadku dopuszczenia możliwości nawadniania maksymalna średnia ilość winogron z nawadnianych działek wynosi 7 000 kg z hektara. Odpowiada to maksymalnie 14. kiściom z krzewu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
8. Przepisy rolnośrodowiskowe
Dodano następujące przepisy dotyczące ochrony środowiska:
- Z działek należy usuwać obumarłe krzewy; składowanie obumarłych krzewów na działkach jest zabronione.
- Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione.
- Każdy podmiot gospodarczy wylicza i rejestruje swój wskaźnik częstotliwości zabiegów.
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Zbiór
Dodano wartości docelowe dla win czerwonych:
- minimalna zawartość cukru w winogronach nie może wynosić mniej niż 200 gramów na litr.
- naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach czerwonych wynosi co najmniej 12 %.
Zmiany te wprowadza się odpowiednio w jednolitym dokumencie.
10. Wydajność
Dodano wartości docelowe dla win czerwonych: limit wydajności 55 i 65 hl.
Zmiany te wprowadza się odpowiednio w jednolitym dokumencie.
11. Normy analityczne
Dodano wartości docelowe dla win czerwonych:
Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 3 gramów na litr.
- Kwasowość lotna wszystkich partii wina wprowadzanych do obrotu luzem lub zapakowanych nie przekracza 16,33 miliekwiwalentów na litr (0,80 grama na litr wyrażona jako H2SO4).
- W przypadku wszystkich partii wina wprowadzonych do obrotu luzem całkowita zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 140 miligramów na litr.
Na etapie pakowania maksymalna zawartość kwasu jabłkowego win czerwonych wynosi 0,3 g na litr.
Zmiany te wprowadza się odpowiednio w jednolitym dokumencie.
12. Praktyki enologiczne
Dodano następujące praktyki specyficzne dla win czerwonych:
- po tłoczeniu zabronione jest stosowanie kawałków drewna dębowego, których największy rozmiar wynosi mniej niż 5 cm;
- zabrania się wszelkiej obróbki termicznej winogron, przy której stosuje się temperaturę powyżej 40 °C;
- zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %.
Zmiany te wprowadza się odpowiednio w jednolitym dokumencie.
13. Pojemność kadzi fermentacyjnych w winnicy
Dodano wartość docelową specyficzną dla win czerwonych:
całkowita pojemność kadzi fermentacyjnych i kadzi do przechowywania wina przekracza co najmniej dwukrotnie ilość wina z deklaracji zbiorów lub produkcję z poprzedniego roku.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
14. Data wprowadzenia do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta
Dodano specyficzną dla win czerwonych datę wprowadzenia do obrotu dla konsumenta:
wina wprowadza się do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta od 1 stycznia drugiego roku następującego po roku zbiorów.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
15. Obrót między uprawnionymi właścicielami składów
Usuwa się punkt dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
16. Związek
Sekcję dotyczącą związku uzupełniono o informacje dotyczące win czerwonych.
W jednolitym dokumencie wprowadza się stosowne zmiany.
17. Środki przejściowe
Ze specyfikacji produktu usunięto środki przejściowe, które wygasły.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
18. Obowiązki w zakresie składania deklaracji
Usunięto zwolnienia niektórych podmiotów z obowiązku uprzedniego deklarowania wycofania i uprzedniego deklarowania sposobu pakowania.
Dodano obowiązek uprzedniego deklarowania przeznaczenia działek.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
19. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Entre-deux-Mers
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury Scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją nr 2009
4. Opis wina lub win
1. wino białe wytrawne
ZWIĘZŁY OPIS
Są to niemusujące białe wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 10,5 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 4 g/l. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %. Kwasowość lotna wszystkich partii wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 13,26 miliekwiwalentów na litr (0,65 grama na litr wyrażona jako H2SO4) Całkowita zawartość dwutlenku siarki wszystkich partii wina wprowadzonych do obrotu luzem nie przekracza 180 mg/L. Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.
Te wytrawne wina białe niemusujące mają zazwyczaj słomkowożółtą barwę, która łączy żółte i zielone odcienie. Zazwyczaj są one sprężyste w ataku, a następnie głębokie i okrągłe. Charakteryzują się nutami aromatycznymi białych kwiatów (np. akacji itp.), są owocowe z nutami owoców cytrusowych i egzotycznych. Wina te są przeznaczone do spożycia jako wina młode.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS
Są to niemusujące czerwone wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 12 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 3 g/l. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %. Kwasowość lotna wszystkich partii wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 16,33 miliekwiwalentów na litr (0,80 grama na litr wyrażona jako H2SO4). Całkowita zawartość dwutlenku siarki wszystkich partii wina wprowadzonych do obrotu luzem nie przekracza 140 mg/L. Na etapie pakowania maksymalna zawartość kwasu jabłkowego win czerwonych wynosi 0,3 g na litr. Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.
Wina czerwone charakteryzują się intensywną barwą, purpurową kiedy są młode, rubinowoczerwoną w okresie rozkwitu i nabierającą w miarę dojrzewania odcieni owocu granatu. Aromat jest zdominowany przez czerwone owoce, zwłaszcza w młodym winie, i może z czasem stawać się bardziej złożony dzięki delikatnym nutom fermentacyjnym i drzewnym. W bukiecie stopniowo pojawiają się aromaty podściółki, a nawet aromaty lekko truflowe lub mentolowe. W niektórych przypadkach można wówczas zauważyć notę empyreumatyczną. Finisz utrwala owocową dominację w winie. W ustach jest świeże, uporządkowane i elastyczne mimo charakterystycznej struktury tanicznej.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Gęstość nasadzeń
Metoda uprawy
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 500 roślin na hektar.
Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,50 metra, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra.
2. Zasady przycinania
Metoda uprawy
Cięcia dokonuje się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (faza 9 skali Lorenza) według następujących technik:
Dozwolone są tylko następujące rodzaje cięcia:
- pojedynczy i mieszany sznur Guyota;
- podwójny sznur Guyota;
- cięcie krótkie (niski kordon i wachlarz).
W przypadku odmian białych i różowych:
w żadnym przypadku na roślinę nie może przypadać więcej niż 14 oczek.
W przypadku czarnych odmian winorośli:
w żadnym przypadku na roślinę nie może przypadać więcej niż 12 oczek.
3. Nawadnianie
Metoda uprawy
Nawadnianie w okresie wegetacji winorośli jest dopuszczane jedynie w przypadku, gdy utrzymująca się susza zakłóca prawidłowy rozwój fizjologiczny i prawidłowe dojrzewanie winogron. Można je jednak przeprowadzić tylko dwukrotnie dla danego zbioru i na danej działce.
4. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %.
W przypadku win czerwonych:
- zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %;
- po tłoczeniu zabronione jest stosowanie kawałków drewna dębowego, których największy rozmiar wynosi mniej niż 5 cm;
- zabrania się wszelkiej obróbki termicznej winogron, przy której stosuje się temperaturę powyżej 40 °C.
5.2. Maksymalna wydajność
1. wino białe
75 hektolitrów z hektara
2. wino czerwone
65 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde:
Ambarès-et-Lagrave, Artigues-près-Bordeaux, Auriolles, Bagas, Baigneaux, Baron, Bellebat, Bellefond, Beychac-et- Caillau, Blasimon, Blésignac, Bonnetan, Bossugan, Branne, Cabara, Cadarsac, Camarsac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Casseuil, Castelmoron-d'Albret, Castelviel, Caumont, Cazaugitat, Cessac, Civrac-de-Dordogne, Cleyrac, Coirac, Coubeyrac, Courpiac, Cours-de-Monségur, Coutures-sur-Dropt, Créon, Croignon, Cursan, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Doulezon, Escoussans, Espiet, Les Esseintes, Faleyras, Fargues-Saint-Hilaire, Flaujagues, Fossés-et-Baleyssac, Frontenac, Génissac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Grézillac, Guillac, Izon, Jugazan, Juillac, La Sauve, Ladaux, Lamothe-Landerron, Landerrouet-sur-Ségur, Lignan-de-Bordeaux, Listrac-de-Durèze, Loubens, Loupes, Lugaignac, Lugasson, Madirac, Martres, Mauriac, Mérignas, Mesterrieux, Mongauzy, Monségur, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouliets-et-Villemartin, Moulon, Mourens, Naujan-et-Postiac, Nérigean, Neuffons, Pompignac, Porte-de-Benauge, Le Pout, Pujols, Le Puy, Rauzan, La Réole, Rimons, Romagne, Roquebrune, Ruch, Sadirac, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Brice, Saint-Exupéry, Saint- Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-du-Puch, Saint- Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Léon, Saint-Loubès, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Saint-Vincent-de- Pertignas, Saint-Vivien-de-Monségur, Sainte-Florence, Sainte-Gemme, Sainte-Radegonde, Sallebœuf, Sauveterre-de- Guyenne, Soulignac, Soussac, Taillecavat, Targon, Tizac-de-Curton et Tresses.
7. Odmiana(-y) winorośli
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Carmenère N
Colombard B
Cot N - Malbec
Merlot N
Muscadelle B
Petit Verdot N
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Semillon B
Ugni blanc B
8. Opis związku lub związków
Winorośl jest sadzona wyłącznie na najmniej żyznych glebach. Wina pochodzą z działek lub części działek ściśle i dokładnie wyznaczonych na podstawie obiektywnych kryteriów technicznych i wcześniejszych doświadczeń produkcyjnych na wniosek komisji złożonej z niezależnych ekspertów. Głębokie gleby, które są bardzo bogate w minerały, a przede wszystkim zawierają duże rezerwy wody użytecznej dla roślin, są zatem wyłączone z działek wyznaczonych do produkcji. Podobnie położenie topograficzne działek ma decydujący wpływ przy wyznaczaniu działek do produkcji: wyłącza się dno doliny, gdzie nie jest możliwy naturalny odpływ zimnego powietrza, dolne części wklęsłych działek, brzegi strumieni i zbocza hydromorficzne na terenach z tendencją do podmakania.
Różnorodność gleb powoduje, że winnicami zarządza się w sposób selektywny, a odmiany wybierane w zależności od położenia działki. Wina białe, produkowane głównie z odmiany sauvignon B, charakteryzującej się łatwością adaptacji i ekspresją, są często produkowane z mieszanek z innymi głównymi odmianami, takimi jak semillon B, co przyczynia się do ich krągłości, ale również z muscadelle B, co nadaje im bardziej złożony aromat. Stare odmiany lokalne, takie jak colombard B i ugni blanc B, przyczyniają się do wzbogacania palety aromatycznej win. Wina czerwone wytwarzane głównie z odmian merlot N, cabernet-sauvignon N i cabernet franc N są krągłe, głębokie i mają wyraźną strukturę. Mogą być one uzupełniane petit verdot N, cot N. i carmenère N. Wina czerwone zazwyczaj zyskują na długim dojrzewaniu, niezbędnym do ich rozkwitu i lepszej ekspresji przed wprowadzeniem ich do obrotu.
Dzięki bardzo szczegółowej znajomości obszaru plantatorzy winorośli znają odmiany winorośli najlepiej dostosowane do różnych rodzajów gleby. Te ostatnie, obsadzone przystosowaną odmianą, umożliwiają ekspresję aromatów białych kwiatów, owoców cytrusowych i owoców egzotycznych w winach w przypadku win białych, a w przypadku win czerwonych owoców czerwonych i czasem czarnych, oraz mentolu.
Od XI do XV w. dzięki uprzywilejowanym powiązaniom Bordeaux z Anglią, mimo wojny stuletniej i wojen religijnych, wielcy właściciele ziemscy, tj. klasztory lub możnowładcy doprowadzili do rozkwitu winnic Entre-deux- Mers, których produkty były w dużej mierze przeznaczone do wywozu.
W XVIII wieku Montesquieu był gorącym orędownikiem nowoczesnej uprawy winorośli. Posiadał on w Entre-deux- Mers domenę Raymond w miejscowości Baron. Wykorzystywał swój prestiż i wielki autorytet przy uprawie winorośli. Dbał o własne interesy, ale korzystała na tym również cała prowincja. Twierdził on, że: "Wina w tej prowincji można porównać ze sposobem, w jaki alchemiści przechwalali się, że wytwarzają złoto; wszyscy je widzieli, wszyscy go dotykali, każdy miał z nim do czynienia - zarówno ubodzy, jak i bogaci, ale nikt nie poznał jego tajemnic.
Na początku XX w. wino białe produkowane w Entre-deux-Mers cieszyło się dużym uznaniem na rosyjskim dworze. Kryzys, który miał miejsce w latach 50. XX w., zmusił plantatorów winorośli do znacznych wysiłków przy restrukturyzacji obszarów, ponownego sadzenia winnic i ich ewentualnej konwersji w celu osiągnięcia właściwej równowagi między rodzajem gleby, narażeniem, położeniem, kolorem, odmianą winorośli i podkładkami do szczepienia. Następnie, z pomocą instytutu enologii z Bordeaux i izby rolniczej Gironde], plantatorzy winorośli z Entre-deux-Mers lepiej poznali metody produkcji, winifikacji i dojrzewania wina oraz zmodernizowali urządzenia do kontroli temperatury, koniecznej przy winifikacji wytrawnych win białych.
W ostatnim dwudziestoleciu ciągła poprawa jakości umożliwiła zdobycie większego uznania dla win białych i czerwonych oraz zwiększenie poczucia identyfikacji z produktami u plantatorów winorośli. Producenci w tym regionie w coraz większym stopniu wprowadzają swoją produkcję do obrotu w butelkach i podpisują je własnym nazwiskiem. Każde gospodarstwo dokłada zatem wszelkich starań, aby wyprodukować produkt wysokiej jakości.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, dopuszczony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar gmin w departamencie Gironde wymienionych w specyfikacji produktu.
Uzupełniające oznaczenia geograficzne
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
ChNP "Entre-deux-Mers" może być uzupełniona nazwą geograficzną "Haut-Benauge" zgodnie z przepisami określonymi w specyfikacji produktu, w szczególności w odniesieniu do obszaru geograficznego.
Oznaczenie geograficzne "Haut-Benauge" umieszcza się bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia, zapisując je czcionką, której wielkość - zarówno wysokość, jak i szerokość - nie może przekraczać wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux".
Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-65434af2-3cc4-4a54-9fb7-f1e13ed9252e