(Dz.U.UE C z dnia 25 lutego 2025 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
"Montoro-Adamuz"
Nr UE: PDO-ES-0658-AM01 - 4 grudnia 2024
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Montoro-Adamuz"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności - rząd Andaluzji
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Zatwierdzona zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy, nie grozi zniesieniem związku z obszarem geograficznym określonego w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
1. Zmiana limitów zawartości kwasów tłuszczowych
Zmiana dotyczy pkt B.2 "Właściwości fizyko-chemiczne" opisu produktu w specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 "Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1" jednolitego dokumentu.
Limit zawartości kwasu oleinowego zmniejszono z > 78 % (w poprzedniej specyfikacji) do > 74 %, a pozostałe kwasy tłuszczowe określone w tabeli "Zawartość kwasów tłuszczowych" usunięto, ponieważ zawartość tych kwasów nie jest reprezentatywna dla szczególnych właściwości produktu.
Uzasadnienie:
Zawartość kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek różni się w zależności od czynników właściwych dla danego obszaru, takich jak gleba, wysokość nad poziomem morza i odmiana oliwek, ale wpływają na nią również warunki pogodowe w danym roku produkcyjnym, w szczególności liczba godzin chłodu, które to warunki zakłóca i zmienia zmiana klimatu.
Szczególnie kwas oleinowy to parametr ściśle związany z dostępem drzew oliwnych do wody. Znajduje to odzwierciedlenie w licznych badaniach naukowych, które pokazują, że sytuacje środowiskowe związane z deficytem wody (brak opadów) i rosnącymi temperaturami powodują spadek zawartości kwasu oleinowego, zwłaszcza w okresach suszy występujących w ostatnich latach produkcyjnych.
Ponadto w celu uzyskania wyższej jakości oliwy z oliwek przyspieszono zbiory. W połączeniu ze wzrostem temperatur w okresie od września do grudnia również to skutkuje spadkiem zawartości kwasu oleinowego, co można zweryfikować poprzez analizę historycznego rejestru danych uzyskanych w ostatnich latach produkcyjnych.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zastąpienie parametru "Całkowita zawartość polifenoli" parametrem "Biofenole"
Zmiana dotyczy pkt B.2 "Właściwości fizyko-chemiczne" w opisie produktu oraz pkt F "Związek z obszarem geograficznym", ppkt b) "Cechy produktu, które można przypisać przede wszystkim środowisku geograficznemu", w specyfikacji produktu, a także pkt 3.2 "Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1" i pkt 5.2 "Specyfika produktu" w jednolitym dokumencie.
Parametr "Całkowita zawartość polifenoli" zastąpiono parametrem "Biofenole".
Wcześniejszy tekst:
Całkowita zawartość polifenoli (ppm) - co najmniej 700 ppm.
Metoda analizy: Metoda całkowitej ekstrakcji i kwantyfikacji polifenoli poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod.
Zmieniony tekst:
Biofenole (ppm) - co najmniej 400 ppm.
Uzasadnienie:
Metoda analizy określona w specyfikacji produktu do celów oznaczania związków fenolowych (całkowita ekstrakcja i kwantyfikacja polifenoli poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod) stała się przestarzała i nie jest stosowana przez żadne laboratorium, ponieważ nie uznaje jej żaden organ międzynarodowy ani nie przewidują jej przepisy Unii.
Pomiar polifenoli zastąpiono zatem metodą obecnie uznawaną przez Międzynarodowy Komitet ds. Oliwy z Oliwek (IOC) na potrzeby oznaczania związków fenolowych, zgodnie z dokumentem COI/T.20/Doc. No 29/Rev.2 z czerwca 2022 r.
W ciągu ostatnich pięciu lat produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej ChNP "Montoro-Adamuz" historyczny rejestr zawartości biofenoli wykazuje poziomy powyżej 400 ppm. Odpowiada to całkowitej wartości polifenoli wynoszącej powyżej 700 ppm, ustalonej z zastosowaniem poprzedniej metody analizy.
Powyższa metoda kwantyfikacji poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod obejmowała całkowitą ekstrakcję wszystkich fenoli, natomiast pomiar przeprowadzony metodą uznaną przez IOC pozwala skuteczniej określić ilościową zawartość poszczególnych związków fenolowych.
Innymi słowy, zmieniono metodę analityczną, która zmniejsza liczbę kwantyfikowanych związków fenolowych dla wszystkich badanych odmian oliwy z oliwek. Nowa, bardziej wiarygodna metoda analityczna uznana przez IOC gwarantuje ustalenie szczególnych cech charakteryzujących oliwę z oliwek "Montoro-Adamuz", które zawdzięcza ona wysokiej zawartości fenoli - niekiedy dwukrotnie wyższej niż w oliwie z innych odmian.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Usunięcie wymogów prawnych
Ze specyfikacji produktu usunięto pkt I "Wymogi prawne". Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Uzasadnienie:
Usunięto pkt I "Wymogi prawne", aby dostosować treść specyfikacji produktu do treści określonej w art. 49 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1366 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
| Data aktu: | 25/02/2025 |
| Data ogłoszenia: | 25/02/2025 |