Mianowanie siedmiu członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

DECYZJA RADY
z dnia 26 czerwca 2018 r.
w sprawie mianowania siedmiu członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

(2018/C 230/02)

(Dz.U.UE C z dnia 2 lipca 2018 r.)

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 25 ust. 1,

uwzględniając wykaz kandydatów przedłożony Radzie przez Komisję Europejską w piśmie z dnia 24 stycznia 2018 r.,

uwzględniając opinię wyrażoną przez Parlament Europejski w piśmie z dnia 16 maja 2018 r.,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)
Nieodzowne jest zapewnienie niezależności, wysokich standardów naukowych, przejrzystości i sprawności działania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Niezbędne jest również zapewnienie współpracy tego urzędu z państwami członkowskimi.
(2)
Kadencja siedmiu członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wygasa w dniu 30 czerwca 2018 r.
(3)
Przedłożony przez Komisję wykaz został przeanalizowany pod kątem mianowania siedmiu nowych członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na podstawie dokumentacji dostarczonej przez Komisję oraz w świetle poglądów wyrażonych przez Parlament Europejski. Celem jest zapewnienie najwyższych standardów kompetencji, szerokiego zakresu odpowiedniej specjalistycznej wiedzy, na przykład w zakresie zarządzania i administracji publicznej, oraz jak najbardziej zróżnicowanej pod względem geograficznym reprezentacji w obrębie Unii.
(4)
Zgodnie z art. 25 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 czterech członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności musi posiadać doświadczenie zdobyte podczas pracy w organizacjach reprezentujących interesy konsumentów i innych instytucji w łańcuchu żywnościowym. Kadencja trzech członków zarządu posiadających takie doświadczenie wygaśnie 30 czerwca 2018 r.; jeden z nich ma doświadczenie w organizacjach reprezentujących konsumentów, a dwóch - w organizacjach reprezentujących interesy innych instytucji w łańcuchu żywnościowym. Członkowie ci powinni zatem zostać zastąpieni przez członków posiadających doświadczenie w organizacjach reprezentujących konsumentów i interesy innych instytucji w łańcuchu żywnościowym i obie podkategorie - konsumenci i inne instytucje w łańcuchu żywnościowym - powinny być reprezentowane.
(5)
Art. 25 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 stanowi, że kadencja członka zarządu wynosi cztery lata i może zostać jednorazowo przedłużona. Jeden z kandydatów posiadających doświadczenie w organizacjach reprezentujących konsumentów został już mianowany na stanowisko członka zarządu na mocy decyzji Rady z dnia 24 czerwca 2013 r. 2  oraz z dnia 16 czerwca 2014 r. 3 . Najpierw, przez rok, zajmował to stanowisko przez pozostały okres kadencji członka, który zrezygnował, a następnie został mianowany na całą czteroletnią kadencję. Członek ten powinien zatem zostać mianowany tylko na trzy lata, tak by cały okres jego kadencji nie przekroczył ośmiu lat,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Następujące osoby zostają niniejszym mianowane nowymi członkami zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na okres od dnia 1 lipca 2018 r. do dnia 30 czerwca 2022 r.:

Geronimo Răducu BRĂNESCU

Herman DIRICKS

Libor DUPAL *

Iñaki EGUILEOR

András SZÉKÁCS

Annette TOFT *

Artykuł  2

Następująca osoba zostaje mianowana nowym członkiem zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na okres od dnia 1 lipca 2018 r. do dnia 30 czerwca 2021 r.:

Raymond O'ROURKE *

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 26 czerwca 2018 r.
W imieniu Rady
E. ZAHARIEVA
Przewodniczący
1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
2 Decyzja Rady z dnia 24 czerwca 2013 r. w sprawie mianowania członka zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U. C 187 z 29.6.2013, s. 7).
3 Decyzja Rady z dnia 16 czerwca 2014 r. w sprawie mianowania połowy członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U. C 192 z 21.6.2014, s. 2).
*Doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących konsumentów.
**) Doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących interesy innych instytucji w łańcuchu żywnościowym.
*) Doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących konsumentów.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2018.230.2

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Mianowanie siedmiu członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Data aktu: 26/06/2018
Data ogłoszenia: 02/07/2018
Data wejścia w życie: 26/06/2018