(2017/C 441/04)(Dz.U.UE C z dnia 22 grudnia 2017 r.)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
ZACHĘCA PAŃSTWA CZŁONKOWSKIE, BY:
ZACHĘCA PAŃSTWA CZŁONKOWSKIE I KOMISJĘ, BY:
ZWRACA SIĘ DO KOMISJI, BY:
1 Dz.U. C 418 z 16.12.2015, s. 6.
2 Zob. również Zalecenie Rady w sprawie spożywania alkoholu przez ludzi młodych, a zwłaszcza dzieci i młodzież (Dz.U. L 161 z 16.6.2001, s. 38); Konkluzje Rady w sprawie strategii Wspólnoty dotyczącej ograniczania szkodliwych skutków spożywania alkoholu (Dz.U. C 175 z 20.6.2001, s. 1); Konkluzje Rady w sprawie alkoholu i młodzieży (9507/04); Konkluzje Rady dotyczące strategii UE w zakresie ograniczania szkodliwych skutków spożywania alkoholu (16165/06); Konkluzje Rady w sprawie ograniczenia obciążenia związanego z chorobą nowotworową (10414/08); Konkluzje Rady w sprawie alkoholu i zdrowia (Dz.U. C 302 z 12.12.2009, s. 15); Konkluzje Rady w sprawie zmniejszania różnic zdrowotnych w UE poprzez zorganizowane działania na rzecz promowania zdrowego stylu życia (Dz.U. C 359 z 9.12.2011 s. 5).
3 Dz.U. C 346 z 21.9.2016, s. 32.
6 14851/06.
7 7303/17.
8 Dz.U. C 207 z 30.6.2017, s. 61.
9 Europejska Karta Środowiska i Zdrowia przyjęta 7 i 8 grudnia 1989 r. przez ministrów ds. środowiska i ministrów zdrowia państw członkowskich Europejskiego Regionu WHO i przez Komisję działającą w imieniu Wspólnoty Europejskiej, zawierająca wytyczne dla przyszłych działań Wspólnoty w dziedzinach, które leżą w jej kompetencjach.
10 Rezolucja WHA63.13, s. 27.
11 Rezolucja EUR/RC61/R4.
15 Alcohol in the European Union - Consumption, harm and policy approaches, Biuro Regionalne Światowej Organizacji Zdrowia dla Europy i Unia Europejska, 2012 r.
16 Jak przypomina WHO w dokumencie Policy in action - A tool for measuring alcohol policy implementation ("Polityka w działaniu - narzędzie do pomiaru realizacji polityki antyalkoholowej") (2017 r.): "Europa charakteryzuje się najwyższym na świecie poziomem spożycia alkoholu i obciążeń wynikających z chorób wywołanych przez alkohol".
17 Zob. Alcohol in the European Union - Consumption, harm and policy approaches, Biuro Regionalne Światowej Organizacji Zdrowia dla Europy i Unia Europejska, 2012 r.
19 Już w 2009 r. Rada stwierdziła, że "nierówności w dziedzinie zdrowia wynikające z uwarunkowań społecznych silnie wiążą się między innymi ze spożyciem alkoholu, które może być zarówno przyczyną, jak i skutkiem; samo szkodliwe spożywanie alkoholu jest znanym czynnikiem ryzyka lub przyczyną niektórych chorób zakaźnych i niezakaźnych i oddziałuje również na zdrowie pracowników" (zob. konkluzje Rady w sprawie alkoholu i zdrowia, o których mowa w przypisie nr 2).
21 Szczegółowe informacje - zob. wyniki badania przeprowadzonego we wrześniu 2012 r. przez RAND Europe na zlecenie Komisji Europejskiej, https://ec.europa.eu/health//sites/health/files/alcohol/docs/alcohol_rand_youth_exposure_marketing_en.pdf. Najnowsze badania - zob. Jernigan, D., Noel, J., Landon, J., Thornton, N. and Lobstein, T. (2017), Alcohol marketing and youth alcohol consumption: a systematic review of longitudinal studies published since 2008, Addiction, 112: 7-20. doi: 10.1111/add.13591.
22 Sprawozdanie o którym mowa w pkt 5 niniejszego dokumentu.
23 Zob. Globalna strategia na rzecz ograniczenia szkodliwego używania alkoholu, WHO, 2010.
25 Konkluzje Rady przyjęte 30 listopada 2006 r. (16167/06).
26 Na przykład Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), Europejskie Centrum Monitorowania Narkotyków i Narkomanii (EMCDDA), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy (EU-OSHA).
27 O konkluzjach tych mowa w pkt 2 niniejszego dokumentu.
28 Zob. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 282/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie ustanowienia Trzeciego Programu działań Unii w dziedzinie zdrowia (2014-2020) oraz uchylające decyzję nr 1350/2007/WE (Dz.U. L 86 z 21.3.2014, s. 1).
29 Zob. wnioski zawarte w sprawozdaniu Komisji w sprawie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach napojów alkoholowych (7303/17 - COM(2017) 58 final).
30 O co poproszono w pkt 22 konkluzji Rady na temat strategii UE w zakresie ograniczania szkodliwych skutków spożywania alkoholu (2015 r.), o których mowa w pkt 2 niniejszego dokumentu.