(2017/C 345/05)(Dz.U.UE C z dnia 13 października 2017 r.)
Sprawozdawca: José Manuel ROCHE RAMO
Współsprawozdawczyni: Estelle BRENTNALL
Decyzja Zgromadzenia Plenarnego 26.1.2017
Podstawa prawna Artykuł 29 ust. 2 regulaminu wewnętrznego
Opinia z inicjatywy własnej
Organ odpowiedzialny Komisja Konsultacyjna ds. Przemian w Przemyśle (CCMI)
Data przyjęcia przez komisję CCMI 22.6.2017
Data przyjęcia na sesji plenarnej 5.7.2017
Sesja plenarna nr 527
Wynik głosowania 111/1/2
(za/przeciw/wstrzymało się)
Bruksela, dnia 5 lipca 2017 r.
|
Georges DASSIS |
|
Przewodniczący |
|
Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego |
1 Dane pochodzą z ankiety CEFS (Europejskiego Komitetu Producentów Cukru) dotyczącej kosztów produkcji, która przeprowadzana jest co roku, aby obliczyć średni koszt produkcji kwotowego cukru buraczanego w UE.
2 F.O. Licht's International Sugar and Sweetener Report, 18 maja 2017 r., tom 149, nr 14. Wspomniani czterej producenci cukru to: Südzucker, Tereos, ABSugar, i Nordzucker.
3 Dane statystyczne CEFS.
4 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1166 z dnia 17 maja 2016 r. zmieniające załącznik X do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do warunków zakupu buraków w sektorze cukru od dnia 1 października 2017 r.
5 Areté, październik 2012 r., Study on price transmission in the sugar sector. Final report [Badanie dotyczące transmisji cen w sektorze cukru. Sprawozdanie końcowe], Komisja Europejska, DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, przetarg nr AGRI-2011-EVAL-03.
6 Por. DS266. UE może obecnie wywozić około 1,35 mln ton cukru na rok gospodarczy, tj. 10 procent kwot produkcji cukru.
7 Te dane liczbowe pochodzą od stowarzyszenia przemysłu skrobiowego StarchEurope.
8 W lutym i czerwcu 2015 r. ceny osiągnęły najniższy poziom, tj. 414 EUR/tonę.