(2017/C 317/05)(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2017 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 17 ust. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 2
WNIOSEK O ZMIANĘ SPECYFIKACJI DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO
"RON DE GUATEMALA"
Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016
Język zmian - Hiszpański
Pośrednik
Nazwa(-y) pośrednika(-ów): Mario Pomares Caballero
Pełny(-e) adres(-y) (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):
Calle Canalejas 13 - Ático
03001 Alicante
HISZPANIA
Tel.: +34 966083900
Adres poczty elektronicznej: mpomares@berenguer-pomares.com
Przedmiotowe oznaczenie geograficzne
"RON DE GUATEMALA"
Pozycje specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana
Inne - Metoda produkcji
Zmiana
Zmiana specyfikacji produktu, która pociąga za sobą zmianę głównych elementów specyfikacji
Wyjaśnienie zmiany
Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu (metoda produkcji), a konkretnie ppkt 7.6 (dojrzewanie).
Zmiana dotyczy przede wszystkim skreślenia odniesień, które okazały się niepotrzebne i zbędne, i wprowadzenia nowego, bardziej ogólnego i odpowiedniego opisu.
Zaktualizowane główne elementy specyfikacji
W pkt 107 specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:
Wcześniejsze brzmienie:
"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania między innymi amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".
Nowe brzmienie:
"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania różnych rodzajów wina lub innych napojów spirytusowych. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".
Jak widać, wprowadzona zmiana nie powoduje zmiany wymogów dotyczących dojrzewania i wyłącznie usuwa nieistotne odniesienia do tego, by beczki, w których dojrzewa rum, były wcześniej wykorzystywane do dojrzewania amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry, ponieważ - jak wcześniej wspomniano - lista miała charakter otwarty (ponieważ użyto sformułowania "między innymi").
PODSTAWOWE SPECYFIKACJE
"RON DE GUATEMALA"
Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016