Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 1

(2017/C 317/05)

(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2017 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 17 ust. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 2

WNIOSEK O ZMIANĘ SPECYFIKACJI DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO

"RON DE GUATEMALA"

Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

Język zmian - Hiszpański

Pośrednik

Nazwa(-y) pośrednika(-ów): Mario Pomares Caballero

Pełny(-e) adres(-y) (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):

Calle Canalejas 13 - Ático

03001 Alicante

HISZPANIA

Tel.: +34 966083900

Adres poczty elektronicznej: mpomares@berenguer-pomares.com

Przedmiotowe oznaczenie geograficzne

"RON DE GUATEMALA"

Pozycje specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana

Inne - Metoda produkcji

Zmiana

Zmiana specyfikacji produktu, która pociąga za sobą zmianę głównych elementów specyfikacji

Wyjaśnienie zmiany

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu (metoda produkcji), a konkretnie ppkt 7.6 (dojrzewanie).

Zmiana dotyczy przede wszystkim skreślenia odniesień, które okazały się niepotrzebne i zbędne, i wprowadzenia nowego, bardziej ogólnego i odpowiedniego opisu.

Zaktualizowane główne elementy specyfikacji

W pkt 107 specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:

Wcześniejsze brzmienie:

"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania między innymi amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".

Nowe brzmienie:

"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania różnych rodzajów wina lub innych napojów spirytusowych. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".

Jak widać, wprowadzona zmiana nie powoduje zmiany wymogów dotyczących dojrzewania i wyłącznie usuwa nieistotne odniesienia do tego, by beczki, w których dojrzewa rum, były wcześniej wykorzystywane do dojrzewania amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry, ponieważ - jak wcześniej wspomniano - lista miała charakter otwarty (ponieważ użyto sformułowania "między innymi").

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE

"RON DE GUATEMALA"

Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

1.
Nazwa

Ron de Guatemala

2.
Kategoria napoju spirytusowego

Rum (kategoria 1 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)

3.
Opis

Napój alkoholowy produkowany wyłącznie z surowców uzyskanych z trzciny cukrowej.

Istnieją następujące rodzaje "Ron de Guatemala":

-
Solera: rum z soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia dojrzewający na dużych wysokościach (ron de miel virgen añejado en altura) w beczkach z drewna dębu białego
-
Solera Añejo: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, otrzymywana w wyniku mieszania przed butelkowaniem
-
Solera Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach
-
Solera Gran Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach, z wykorzystaniem co najmniej dwóch różnych rodzajów aromatów (envinados)
-
Solera Gran Reserva Especial: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach, z wykorzystaniem co najmniej trzech różnych rodzajów aromatów (envinados)
4.
Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne

Fizyczne i chemiczne właściwości "Ron de Guatemala" muszą odpowiadać następującym wymogom organicznym i chemicznym:

Wymogi chemiczne

Zawartość alkoholu: 37,5 % do 50 % obj.

Łączna suma kongenerów (w tym aldehyd octowy, kwas octowy, octan etylu, alkohole wyższe) wyrażona w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: równa 50 lub większa.

Kwasowość całkowita, wyrażona w miligramach kwasu octowego na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie wyższa niż 120.

Metanol w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie więcej niż 280.

Wymogi organoleptyczne

Wygląd: Przejrzysty i czysty, płynna i gęsta konsystencja.

Barwa: W zależności od stopnia dojrzałości. Odcienie od bursztynowego i złotego do czerwonawego.

Zapach: Podstawowe aromaty pochodzą od użytego surowca, czyli soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia. Aromaty wtórne, które powstają w trakcie fermentacji alkoholowej, mają wyraźnie winny charakter ze względu na działanie drożdży. Pozostałe aromaty tworzą się w trakcie procesu dojrzewania.

Smak: Bogaty i łagodny smak, od słodkiego do wytrawnego.

5.
Obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się trzcinę cukrową wykorzystywaną do produkcji "Ron de Guatemala" znajduje się w południowych departamentach Retalhuleu i Suchitepéquez, graniczących z Oceanem Spokojnym. Produkt poddaje się procesowi dojrzewania w mieście Quetzaltenango, położonym ponad 2 300 m n.p.m.

6.
Metoda produkcji

Produkcja "Ron de Guatemala" to wieloetapowy proces.

Sadzenie trzciny cukrowej: Trzcina cukrowa osiąga optymalny stopień dojrzałości po 12 miesiącach.

Zbiory: Zbiory trzciny cukrowej trwają od końca okresu deszczowego w listopadzie aż do maja; trzcina cukrowa ścinana jest ręcznie, po czym zbierana przy użyciu odpowiednich maszyn.

Wytłaczanie w tłoczniach: Po zebraniu trzciny cukrowej poddaje się ją wytłaczaniu w prasach przez najwyżej 36 godzin. Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia w zakładach przetwórczych obejmuje kilka etapów.

-
Rozdrabnianie: Cukry są uwalniane z trzciny cukrowej przy użyciu różnych technik rozdrabniania komórek.
-
Wytłaczanie w prasach: Z trzciny poddanej wielokrotnemu wytłaczaniu w prasach wyciskany jest sok.
-
Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia: Sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest pozyskiwany za pomocą procesu odparowywania wody, który zwiększa zawartość cukru w produkcie.
-
Oczyszczanie: Sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest oczyszczany za pomocą procesu wapnowania, który polega na flokulacji i dekantacji.

Fermentacja: Proces fermentacji wywoływany jest przez dodanie drożdży ze szczepu Saccharomyces cerevisiae do otrzymanego soku. Przedmiotowy szczep drożdży otrzymywany jest z ananasów.

Destylacja: Proces destylacji przebiega w sposób ciągły w kolumnach rektyfikacyjnych bez ekstrakcji. Sfermentowany moszcz jest ogrzewany parą do momentu, kiedy alkohol zamienia się w opary alkoholowe. Następnie opary kierowane są do chłodnic, gdzie zamieniają się w ciecz, czyli niedojrzały rum.

Dojrzewanie: Zawartość alkoholu zmniejsza się do dopuszczalnego prawnie limitu 60° przez dodanie wody z pobliskich źródeł. Rum następnie dojrzewa w beczkach z dębu białego europejskiego i amerykańskiego, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania różnych rodzajów wina lub innych napojów spirytusowych. Beczki składuje się w magazynach, które nie są hermetycznie zamknięte.

Ostatni etap polega na mieszaniu. Różne rodzaje rumu miesza się ze sobą, następnie dodaje się wodę w celu obniżenia zawartości alkoholu, a otrzymaną mieszankę przechowuje się w drewnianych pojemnikach, dzięki czemu składniki odpowiednio się mieszają.

7.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika "Ron de Guatemala" wynika z połączenia wielu czynników związanych z warunkami ekologicznymi i rolnymi obszaru, z którego pochodzi trzcina cukrowa i w którym produkt dojrzewa, jak również z autentycznym charakterem procesu produkcji, który łączy naturę, tradycję, sztukę i naukę.

Trzcinę cukrową uprawia się na obszarze, który ma typowe cechy klimatu tropikalnego. Średnia roczna temperatura wynosi tam 26 °C, średnia wilgotność względna - 78 %, a średnie roczne opady kształtują się między 2 600 a 3 600 mm. Czynniki te powodują, że uzyskana trzcina cukrowa charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, dzięki czemu do produkcji rumu używa się wysoko skoncentrowanego i musującego soku najlepszej jakości.

Gliniaste gleby powodują zatrzymanie wilgoci i koncentrację cukrów w trzcinie.

Obszar, na którym dojrzewa produkt, położony jest na wysokości ponad 2 300 m n.p.m. Panuje tam zimny i suchy klimat, a średnia roczna temperatura wynosi 14,79 °C.

Zimno i mniejsza ilość tlenu na dużej wysokości powodują spowolnienie chemicznego procesu dojrzewania, co umożliwia wykształcenie się intensywniejszego smaku i aromatu produktu.

8.
Wymogi wynikające z prawa krajowego

Nazwa "Ron de Guatemala" jest chroniona jako nazwa pochodzenia w rejestrze własności intelektualnej Gwatemali i spełnia wymogi ustanowione w gwatemalskiej normie technicznej COGUANOR NGO 33011, ustawie w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych oraz fermentowanych, dekrecie nr 536 Kongresu Republiki Gwatemali oraz rozporządzeniu wykonawczym w odniesieniu do ustawy w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych i fermentowanych.

9.
Wnioskodawca

ASOCIACIÓN NACIONAL DE FABRICANTES DE ALCOHOLES Y LICORES (ANFAL) z siedzibą w Gwatemali, Km. 16.5 Carretera Roosevelt, 4-81 zona 1 de Mixco, Gwatemala

10.
Organ kolntroli

Laboratorium LABORATORIO NACIONAL DE SALUD DE GUATEMALA, odpowiedzialne za weryfikację zgodności z dokumentacją techniczną dotyczącą oznaczenia geograficznego "Ron de Guatemala" przed sprzedażą przedmiotowego produktu.

1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 22 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.C.2019.69.8).
2 Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.317.6

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 23/09/2017
Data ogłoszenia: 23/09/2017