(2017/C 292/09)(Dz.U.UE C z dnia 2 września 2017 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"SLAVONSKI MED"
Nr UE: PDO-HR-02187 - 26.9.2016
ChNP (X) ChOG ()
Wspólnymi charakterystycznymi właściwościami miodu "Slavonski med", które mają wpływ na jego jakość, są procentowa zawartość wody i ilość hydroksymetylofurfuralu (HMF). Zawartość wody w miodzie "Slavonski med" wynosi nie więcej niż 18,3 %, a najwyższa zawartość HMF wynosi 16,5 mg/kg. Inną szczególną cechą miodu "Slavonski med" jest obecność pyłku gatunków roślin z rodziny Brassicaceae, Robinia spp. i rodziny Rosaceae jako pyłku dodatkowego (co najmniej 16 %) lub jako nieznacznej domieszki pyłku (do 15 %). Zawartość sacharozy w miodzie "Slavonski med" jest niższa od wymaganych limitów.
W poniższych tabelach przedstawiono właściwości fizykochemiczne, organoleptyczne cechy charakterystyczne i właściwości melisopalinologiczne różnych rodzajów miodu:
Miód |
Woda [%] |
HMF [mg/kg] |
Właściwości melisopalinologiczne [%] |
Przewodność elektryczna [mS/cm] |
Działanie diastatyczne [skala Schade'a] |
Zawartość sacharozy [g/100 g] |
AKACJOWY |
maks. 18,3 |
maks. 16,5 |
min. 20 |
maks. 0,2 |
min. 8 |
maks. 9 |
LIPOWY |
maks. 18,3 |
maks. 16,5 |
min. 25 |
min. 0,5 |
min. 8 |
maks. 4 |
RZEPAKOWY |
maks. 18,3 |
maks. 16,5 |
min. 61 |
maks. 0,3 |
min. 8 |
maks. 4 |
SŁONECZNIKOWY |
maks. 18,3 |
maks. 16,5 |
min. 45 |
maks. 0,6 |
min. 8 |
maks. 4 |
KASZTANOWY |
maks. 18,3 |
maks. 16,5 |
min. 86 |
min. 0,8 |
min. 8 |
maks. 4 |
KWIATOWY |
maks. 18,3 |
maks. 16,5 |
x |
maks. 0,8 |
min. 8 |
maks. 4 |
SPADZIOWY Z DĘBU WĘGIERSKIEGO |
maks. 18,3 |
maks. 16,5 |
x |
min. 0,8 |
min. 8 |
maks. 4 |
Miód |
ORGANOLEPTYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE MIODU |
Kolor |
Smak |
Zapach |
AKACJOWY |
żółty do jasnożółtego |
przyjemny smak robinii akacjowej |
niewyraźny słaby zapach |
LIPOWY |
jasnożółty do lekko zielonkawego |
przyjemny, lekko gorzkawy smak |
wyraźny smak kwiatów lipy |
RZEPAKOWY |
jasnożółty do słomkowego |
średnio słodki do lekko kwaśnego |
ziołowy, wyraźny |
SŁONECZNIKOWY |
bursztynowy |
słodki do lekko szczypiącego |
delikatny zapach słoneczników |
KASZTANOWY |
brązowy |
gorzki, lekko kwaśny |
silny przenikliwy zapach przejrzałych jabłek |
KWIATOWY |
żółty z odcieniami koloru czerwonawego do ciemnego |
przyjemnie słodki, lekko gorzkawy |
słaby do intensywnego |
SPADZIOWY Z DĘBU WĘGIERSKIEGO |
wyraźnie ciemny, niemal czarny |
średnio słodki |
zapach miodu spadziowego |
Miód |
Gatunek roślin (pyłek dominujący, pyłek dodatkowy i pyłek stanowiący nieznaczną domieszkę) |
Akacjowy |
Robinia pseudoacacia (robinia akacjowa) min. 20 %, Brassicaceae, Rosaceae |
Lipowy |
Tilia (lipa) min. 25 %, Robinia spp. (akacja) |
Rzepakowy |
Brassica napus (rzepak) min. 61 %, Rosaceae, Salix spp. (wierzba) |
Słonecznikowy |
Helianthus annuus (słonecznik) min 45 %, Brassicaceae |
Kasztanowy |
Castanea sativa (kasztan jadalny) min. 86 % |
Kwiatowy |
Brassicaceae (kapustowate), Rosaceae (różowate), Salix spp. (wierzba) |
Spadziowy z dębu węgierskiego |
elementy spadzi (zarodniki i strzępki), Castanea sativa (kasztan jadalny) |
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
http://www.mps.hr/UserDocsImages/HRANA/SLAVONSKI%20MED/Izmijenjena%20Specifikacija%20proizvoda-Slavonski %20med%20.pdf