Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Pla i Llevant (ChNP)].

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 28 sierpnia 2017 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Pla i Llevant (ChNP)] 1

(2017/C 284/07)

(Dz.U.UE C z dnia 29 sierpnia 2017 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 2 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Hiszpania złożyła wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Pla i Llevant" zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Komisja rozpatrzyła wniosek i stwierdziła, że spełniono warunki określone w artykułach 93-96, w art. 97 ust. 1 oraz w artykułach 100, 101 i 102 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Pla i Llevant",

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

Wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Pla i Llevant" (ChNP), zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, znajduje się w załączniku do niniejszej decyzji.

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec zmiany w specyfikacji produktu, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, przysługuje w ciągu dwóch miesięcy od daty opublikowania niniejszej decyzji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 sierpnia 2017 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

"PLA I LLEVANT"

PDO-ES-A1038-AM03

Data złożenia wniosku: 11.2.2016

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

1.
Przepisy, które mają zastosowanie do wprowadzania zmiany

Art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis i uzasadnienie zmiany
2.1.
Delegowanie weryfikacji specyfikacji produktu organowi kontrolnemu

Właściwy organ delegował weryfikację zgodności ze specyfikacją produktu, mającą zastosowanie do tej ChNP, Radzie Zarządzającej nazwy pochodzenia "Pla i Llevant", po uzyskaniu przez ten podmiot akredytacji ze strony hiszpańskiego krajowego organu ds. certyfikacji i akredytacji (ENAC) w lutym 2012 r.

Zmiana ta odnosi się wyłącznie do pkt 9 specyfikacji produktu, a nie do jednolitego dokumentu.

2.2.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru

Zmiana polega na rozszerzeniu wyznaczonego obszaru o gminę Santanyi.

Punkt 4 specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione. Uzasadnienie tej zmiany jest następujące:

-
Gmina Santanyi graniczy z gminami ChNP "Pla i Llevant", dokładnie zaś z Campos i Felanitx.
-
Tradycja produkcji wina w Santanyi istniała w tej gminie podczas całej jej historii.
-
Charakter gleby i środowiska naturalnego w tej gminie są takie same jak w pozostałej części obecnego, wyznaczonego obszaru geograficznego "Pla i Llevant" (ChNP).
-
Poprzednie badania eksperymentalne przeprowadzono na winogronach pochodzących z winorośli uprawianych w Santanyi, zgodnie z przepisami dotyczącymi "Pla i Llevant" ChNP.
-
Badania te wykazały, że wino z winogron uzyskanych w Santanyi spełnia wymogi jakości (właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne) określone dla nazwy pochodzenia "Pla i Llevant".

Włączenie tej gminy do obszaru objętego - w odniesieniu do produkcji wina - chronioną nazwą pochodzenia "Pla i Llevant" jest w pełni uzasadnione.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Zarejestrowana nazwa

Pla i Llevant

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów winiarskich
1.
Wino
3.
Wino likierowe
4.
Wino musujące
8.
Wino półmusujące
4.
Opis wina (win)

Wino - wina różowe i białe

Wina białe i różowe są jasne, przejrzyste i lśniące. Posiadają aromat świeżości i owoców. W smaku są świeże, otwarte i owocowe. Białe wina beczkowe mają aromat charakterystyczny dla win otrzymywanych tą metodą. W smaku są przyjemne, kremowe, o określonej strukturze i utrzymującym się posmaku.

Dwutlenek siarki: 240 jeżeli > 5 g/l glukozy i fruktozy.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 180

Wino - wina czerwone

Wina czerwone są przejrzyste, żywe i lśniące, o barwie nasyconej do półnasyconej. Młode wina mają aromat świeży i owocowy, który z czasem nabiera nuty dojrzałych owoców, wzbogaconej nutą drewna beczkowego. W smaku są eleganckie, przyjemne, pełne, wyważone i aksamitne, o ciepłym utrzymującym się posmaku.

Dwutlenek siarki: 180 jeżeli > 5 g/l glukozy i fruktozy.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 140

Wino likierowe

Wino likierowe ma słomkowożółtą barwę, o zielonozłotym menisku. W winach czerwonych barwa może być intensywnie czerwona do purpurowej. Są one przejrzyste i lśniące. W winach białych można odróżnić kwiatowy smak i aromat owoców w syropie, z nutami dojrzałości. Czerwone wina mają smak konfitur z rodzynek i orzechów. Mają one odpowiedni poziom kwasowości, są wyważone i eleganckie.

Dwutlenek siarki: 175 jeżeli > 5 g/l glukozy i fruktozy.

Maksymalna zawartość kwasu lotnego wynosi 25 miliekwiwalentów na litr, ponieważ są to wina, których całkowita objętościowa zawartość alkoholu wynosi 15 % obj. lub więcej. Jest to zgodnie z odstępstwem przewidzianym w pkt 3 załącznika I C do rozporządzenia (WE) nr 606/2009.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 130

Wino musujące

Młode wina musujące są praktycznie bezbarwne. W przypadku win musujących, które były beczkowane, barwa jest bardziej intensywna. W różowych winach musujących barwa jest zbliżona do skórki cebuli i różowawego fioletu.

We wszystkich przypadkach wino ma lśniący aspekt zewnętrzny. Pęcherzyki są niewielkie, uwalniają się powoli, przez dłuższy czas, tworząc długie łańcuchy. Smak może przypominać, w jaki sposób wino zostało otrzymane na bazie poprzednich win, w drodze autolizy osadu. W smaku wino posiada zrównoważoną kwasowość bez chropowatości. Posmak nie ma naleciałości i długo się utrzymuje.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 160

Wino półmusujące

Białe wina musujące są koloru słomkowożółtego o jasnozłotym menisku. Różowe wina mają średnio intensywną barwę różowawego fioletu.

Są one przejrzyste i lśniące. Pęcherzyki i kolumny pęcherzyków są niewielkie. Aromat jest owocowy z posmakiem drugiej fermentacji. W smaku wino jest świeże i owocowe, z utrzymującym się długo posmakiem.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 160
5.
Praktyki wytwarzania wina
a.
Podstawowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Techniki obróbki winogron, moszczu i wina, kontrola fermentacji i przetwarzanie muszą być dostosowane do celu, jakim jest otrzymywanie produktów najwyższej jakości. Ekstrakcja moszczu lub wina może odbywać się wyłącznie mechanicznie, co pozwala uniknąć uszkodzenia lub przemieszczenia winogron. Nie można stosować praktyk obejmujących ogrzewanie wstępne winogron lub ogrzewanie moszczu lub wina przy obecności wytłoków, czego celem jest ekstrakcja materiałów barwiących. Do ekstrakcji moszczu lub wina i ich oddzielenia od wytłoków należy stosować odpowiednie ciśnienie, tak aby uzyskać nie więcej niż 70 litrów wina na każde 100 kilogramów zbioru.

b.
Maksymalne zbiory

11 000 kilogramów z hektara

77 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar

Obszar produkcji nazwy pochodzenia "Pla i Llevant" składa się z następujących gmin, znajdujących się na wyspie Majorce: Algaida, Ariany, Arta, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuíri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenc des Cardassar, Santa Margalida, Santanyi, Sineu i Vilafranca de Bonany, które Rada Zarządzająca uznała za nadające się do produkcji winogron wymienionych odmian.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

PENSAL BLANCA, synonim: MOLL

CALLET

GORGOLLASSA

GIRO ROS

FOGONEU

MANTO NEGRO

8.
Opis związku(-ów)

Wino

Na winorośl wpływa wyspiarski charakter tego regionu i lokalizacja plantacji, niemal na poziomie morza. Lokalny wiatr Embat zapewnia chłód, wilgotność i zasolenie. Ma on wpływ na rodzaj uprawy winorośli, ponieważ umożliwia dostęp powietrza w trakcie dojrzewania winogron oraz dostarcza dużej ilości soli. Wysoki poziom nasłonecznienia sprzyja syntezie związków fenolowych, zapewnienia wysoką koncentrację smaku i dużą zawartość procentową alkoholu, dając wina czerwone o barwie od intensywnej do średnio intensywnej i wina białe o jasnym aspekcie. Gleba wapienna sprzyja obecności składników aromatycznych. Wszystkie te czynniki oznaczają, że wina "Pla i Llevant" mają wyjątkowy charakter i dobrze zintegrowaną kwasowość, która nadaje im typową strukturę i moc.

Wina musujące, półmusujące i likierowe

Cechy odróżniające wina "Pla i Llevant" ChNP musujące, półmusujące i likierowe związane są z różną jakością wina bazowego, stosowanego do ich produkcji.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Podstawa prawna:

Ustawodawstwo krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych: Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Etykieta musi zawierać nazwę i logo chronionej nazwy "Pla i Llevant".

Podstawa prawna:

Ustawodawstwo krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych: Pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego

Opis wymogu:

Butelkowanie musi odbywać się na obszarze produkcji, z uwagi na znaczenie, jakie ma dla jakości produktu końcowego. Najlepsze warunki zapewnia się, jeżeli butelkowania dokonują przedsiębiorstwa mające siedzibę w tym samym regionie co wytwórnie win objętych nazwą pochodzenia i działające pod ich bezpośrednim nadzorem, ponieważ mają one doświadczenie specjalistyczne i, co więcej, dogłębną znajomość szczególnych cech danego wina. Butelki, w których wino jest sprzedawane do spożycia, muszą posiadać plombę gwarancyjną, etykietę lub numerowaną etykietę dodatkową, wydaną przez organ kontrolny i umieszczaną na butelkach na terenie wytwórni wina. W przypadku przechowywania wina z innych regionów geograficznych należy uprzedzić o tym na piśmie organ kontrolny. Przechowywanie będzie dozwolone pod następującymi warunkami: Wino w butelkach o pojemności < 15 l. Butelki etykietowane w miejscu pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

http://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/es/pla_i_llevant-46239/

1 Decyzja zmieniona przez sprostowanie z dnia 4 października 2017 r. (Dz.U.UE.C.2017.332.7).
2 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.284.5

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Pla i Llevant (ChNP)].
Data aktu: 28/08/2017
Data ogłoszenia: 29/08/2017