Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2011/C 353/12)

(Dz.U.UE C z dnia 3 grudnia 2011 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9

»OBERPFÄLZER KARPFEN«

NR WE: DE-PGI-0105-0191-29.07.2010

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
[ ] Nazwa produktu
[ ] Opis produktu
[ ] Obszar geograficzny
[X] Dowód pochodzenia
[X] Metoda produkcji
[ ] Związek z obszarem geograficznym
[ ] Etykietowanie
[ ] Wymogi krajowe
[X] Inne (organy kontrolne)
2.
Rodzaj zmiany(zmian):
[X] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
[ ] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej ChNP lub zarejestrowanego ChOG, w odniesieniu do

których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani arkusza streszczenia

[ ] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9

ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

[ ] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez organy publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3.
Zmiana (zmiany):

Wnioskowane zmiany:

3.1.
d) Dowód pochodzenia:

Skreśla się zdanie: "Chów karpia «Oberpfälzer Karpfen» odbywa się od jaj do ryby towarowej w stawach Górnego Palatynatu.".

3.2.
e) Metoda produkcji:

Skreśla się zdanie pierwsze i zastępuje się je zdaniem w brzmieniu:

"»Oberpfälzer Karpfen« musi podczas produkcji spędzić co najmniej jeden okres wzrostu, rozpoczynający się w kwietniu w trzecim roku produkcji od kroczka K2 do sprzedaży jako ryba towarowa (co najmniej K3), na określonym obszarze geograficznym.".

Uzasadnienie:

Obowiązująca specyfikacja określa obszerną gwarancję pochodzenia obejmującą wszystkie etapy produkcji, począwszy od jaj, co prowadzi do nieproporcjonalnych i w praktyce niemożliwych do przeprowadzenia kontroli. Powyższe nie zostało uwzględnione przy składaniu wniosku pierwotnego.

Trzeci i ewentualnie dalsze okresy wzrostu od dwuletniego kroczka (K2) do co najmniej trzyletniej ryby towarowej (co najmniej K3) to decydujące fazy produkcji "Oberpfälzer Karpfens". Sprzedawany karp towarowy to na ogół karp trzyletni. W trzecim okresie wzrostu od K2 do K3 następuje przeciętnie przyrost masy o 3,6 raza. Mięśnie zaczynają się formować w przeważającej mierze na tym etapie wzrostu, a wraz z nimi powstaje jadalna część karpia. Jakość stawów, hodowla i żywienie, tj. warunki określone w specyfikacji, mają decydujący wpływ na jakość mięsa w fazie trzeciej i ewentualnie dalszych fazach.

3.3.
g) Organy kontrolne:

Nazwa: Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft

Institut für Ernährung und Markt

Adres: Menzinger Straße 54

80638 München

DEUTSCHLAND

Tel. -

Faks -

E-mail: -

Nazwa: Bayerisches Staatsministerium für Umwelt und Gesundheit

Adres: Rosenkavalierplatz 2

81925 München

DEUTSCHLAND

Tel. -

Faks -

E-mail: -

Uzasadnienie:

Należy uaktualnić nazwę i adres organów krajowych odpowiedzialnych za kontrolę produkcji i nadużyć.

Należy skreślić odesłanie do Lacon GmbH. Producenci mogą obecnie wybrać jeden z kilku upoważnionych organów ds. kontroli w Bawarii.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"OBERPFÄLZER KARPFEN"

NR WE: DE-PGI-0105-0191-29.07.2010

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa:

"Oberpfälzer Karpfen"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Niemcy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1.
Rodzaj produktu:

Klasa 1.7 - Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Żywy karp towarowy, poddany ubojowi lub przetworzony na rybę wędzoną (również w kawałkach takich jak filety lub kotlety) oraz produkty końcowe; Minimalna masa jednostkowa żywej ryby: 1 000 g, kształt: wydłużony. Mięso jest białe, jędrne, soczyste oraz posiada niską zawartość tłuszczu i charakterystyczny smak.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

Produkty przetworzone muszą być wytwarzane z "Oberpfälzer Karpfen", który podczas produkcji spędził co najmniej jeden okres wzrostu, rozpoczynający się w kwietniu w trzecim roku produkcji od kroczka K2 do sprzedaży jako ryba towarowa (co najmniej K3), na określonym obszarze geograficznym. Jako K2 określa się karpie, które dwa sezony letnie spędziły w stawie, jako K3 - karpie, które w stawie spędziły trzy sezony letnie (okres wychowu).

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

Żywienie karpia odbywa się przede wszystkim w oparciu o pokarm naturalny (bentos, zooplankton itp.); ryby dokarmia się zbożem, z wyjątkiem kukurydzy, z lokalnych gospodarstw.

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

"Oberpfälzer Karpfen" musi podczas produkcji spędzić co najmniej jeden okres wzrostu, rozpoczynający się w kwietniu w trzecim roku produkcji od kroczka K2 do sprzedaży jako ryba towarowa (co najmniej K3), na określonym obszarze geograficznym.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.: -
3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania: -
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego: rejencja Oberpfalz (Górny Palatynat)/Bawaria
5.
Związek z obszarem geograficznym:
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego:

"Oberpfälzer Karpfen" jest produktem tradycyjnej gospodarki stawowej z kilkusetletnią historią. Chów karpia w stawach w Górnym Palatynacie rozpoczął się w klasztorze cystersów w Waldsassen (założonym w 1132 r.), w XV wieku przeżył rozkwit, a w XX wieku - renesans. Obecnie chów karpia w stawach prowadzony jest w ok. 3 000 gospodarstw w Górnym Palatynacie w stawach o łącznej powierzchni ok. 10 000 ha, zajmując w Niemczech wiodącą pozycję i stanowiąc ważny czynnik gospodarczy w strukturalnie słabym regionie Górnego Palatynatu.

Z racji swoich szczególnych warunków geograficznych i klimatycznych (wysokość, podłoże, jakość wody itp.) Górny Palatynat wyróżnia się spośród innych regionów, w których prowadzi się gospodarkę stawową. Panują tam stosunkowo niskie temperatury, a gleby są przeważnie lekko kwaśne.

5.2.
Specyfika produktu:

Mięso karpia "Oberpfälzer Karpfen" jest białe, jędrne, soczyste oraz posiada niską zawartość tłuszczu i charakterystyczny smak. Produkt cieszy się tradycyjnie dużą renomą wśród konsumentów.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Stosunkowo niskie temperatury oraz ekstensywny chów prowadzony dzięki warunkom klimatycznym i lekko kwaśnym glebom wraz z umiarkowanym stosowaniem naturalnych dodatków paszowych powodują wolny wzrost ryb o chudym, jędrnym mięsie. Poprzez łańcuch pokarmowy na jakość mięsa wpływ mają także rodzaj podłoża i właściwości wody. Właściwości karpia towarowego "Oberpfälzer Karpfen" są zatem ściśle związane z jego pochodzeniem geograficznym i, kontynuując wielowiekową tradycję gospodarki stawowej w Górnym Palatynacie, przyczyniają się do dużej renomy produktu.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

Markenblatt, tom 07 z dnia 19 lutego 2010 r., część 7a-bb, s. 2507.

http://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/11251

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2011.353.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 03/12/2011
Data ogłoszenia: 03/12/2011