(2009/C 41/13)
(Dz.U.UE C z dnia 19 lutego 2009 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"
Nr WE: DE-PGI-0005-0521-18.01.2006
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Bundesministerium der Justiz
Adres Mohrenstraße 37
D-10117 Berlin
Telefon: +49(0)30/2025-70
Faks: +49(0)30/2025-82 51
e-mail: -
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Schutzgemeinschaft 'Schwäbische Maultaschen' c/o Bürger GmbH z.H. Herrn Martin Bihlmaier
Adres: Zeiss-Straße 12
D-71254 Ditzingen
Telefon: +49(0)7156/30022083
Faks: +49(0)7156/3002942083
e-mail: martin.bihlmaier@buerger.de
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 2.7: Makarony
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu:
"Schwäbische Maultaschen"/"Schwäbische Suppenmaultaschen"
4.2. Opis produktu:
Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami.
Może mieć kształt kwadratu lub być zawijany; świeży lub w opakowaniu; przed spożyciem należy go zagotować lub usmażyć.
Skład
Ciasto: gruboziarnista mąka z pszenicy "durum" i/lub zwykła mąka, jajko, woda, sól. Nadzienie: mięso wieprzowe, mięso wołowe, ewent. wędzone żołądki wieprzowe, szpinak, pietruszka, cebula, jajka, przyprawy, chleb i por. Składniki i proporcje różnią się w zależności od przepisu i regionu w ramach przedstawionych poniżej kryteriów jakości.
Kryter ia jakości
| Charakterystyczne cechy jakości: | Minimalne wymagania |
| Kolor/wygląd | Ciasto w kolorze jasno-żółtym lub jasno-szarym, nadzienie lekko wymieszane, składniki nadzienia nadal rozpoznawalne |
| Kształt | Prostokątny lub okrągły (pieróg zawijany) |
|
Wymiary Standardowy "Maultasche" |
Długość 5,5 cm-10 cm, szerokość 5 cm-9 cm, grubość 1,5 cm-2,5 cm |
| "Suppenmaultasche" | Długość 1 cm-5,5 cm, szerokość 1 cm-5 cm, grubość 0,5 cm-2 cm |
| Konsystencja/struktura | Ciasto lekko twardawe i kruche oraz nieciągliwe, nadzienie miękkie, o zachowanej konsystencji emulsji |
| Waga netto: | |
| Standardowy "Maultasche" | 40 g-150 g |
| "Suppenmaultasche" | 10 g-40 g |
| Zawartość białka w "Maultaschen" i "Suppenmaultaschen" z mięsem | Mięso mielone: zawartość białka zwierzęcego bez tkanki łącznej co najmniej 7 % |
| Świeże jaja | Jaja klasy A, zawartość suchej masy co najmniej 23 % |
| Zawartość mięsa | Zawartość mięsa co najmniej 8 % wagi całkowitej |
4.3. Obszar geograficzny:
Obszar geograficzny określany jako Szwabia obejmuje całą Badenię-Wirtembergię oraz okręg regencyjny Szwabia w Bawarii.
4.4. Dowód pochodzenia:
Identyfikowalność w łańcuchu wartości dodanej gwarantowana jest przez międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywości (ang. IFS - International Food Safety). Zaangażowane przedsiębiorstwa zobowiązały się do przestrzegania powyższego standardu. Opakowanie musi gwarantować pełną identyfikowalność surowców oraz klientów, którzy otrzymali dostawę (nawet w przypadku pojedynczego opakowania).
4.5. Metoda produkcji:
Mąka, gruboziarnista mąka z pszenicy "durum", jajko i woda są mieszane i ugniatane na ciasto. Ciasto jest następnie wytłaczane lub wałkowane na cienką warstwę. Na koniec przygotowuje się mielone mięso lub warzywa, które miesza się z chlebem, szpinakiem, cebulą i przyprawami. Nadzienie jest następnie nakładane w odpowiednich porcjach na ciasto. Ciasto jest zaklejane i dzielone na pojedyncze porcje "Maultaschen", podgrzewane, a następnie schładzane do temperatury 2-7 °C. W przypadku mrożonek produkt jest zamrażany w temperaturze -18 °C.
Konserwowanie; przechowywanie
"Maultaschen" sprzedaje się jako produkt świeży lub w opakowaniu.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Szwabski pieróg "Maultasche" to szwabska specjalność o wieloletniej tradycji, która cieszy się wśród konsumentów dużym uznaniem. Nie ma innego szwabskiego dania, które byłoby tak lubiane i powszechnie znane poza Szwabią (czyli w Badenii-Wirtembergii oraz w okręgu regencyjnym Szwabia w Bawarii). Wymieniane jest ono często obok słynnych postaci i ważnych wynalazków ze Szwabii. Choć "Maultaschen" są potrawą wielkopostną spożywaną tradycyjnie w Wielki Czwartek, obecnie przygotowuje się ją chętnie o każdej porze roku. Wzmianki na temat "Maultaschen" można znaleźć w szwabskiej literaturze oraz w opisach wielu szwabskich świąt i zwyczajów.
Jesienią każdego roku we Freibergu nad Neckarem obchodzony jest tradycyjny festiwal "Maultaschen". W gminie Baiersbronn wybierana jest nawet królowa "Maultaschen". "Maultaschen" odgrywają również ważną rolę dla turystyki. Wokół historycznego miasta stołecznego Bad Urach znajduje się szlak "Maultaschen", który wiedzie przez szwabskie góry i daje możliwość zobaczenia lokalnych krajobrazów oraz zapoznania się z miejscowymi specjałami kulinarnymi.
"Maultaschen" można kupić w Szwabii w prawie wszystkich rzeźniach, sklepach mięsnych i miejscowych restauracjach.
Region Szwabii ma na swoim koncie kilka rekordów świata związanych z "Maultaschen": W 1982 roku oberżysta z Maulbronn w Szwabii zrobił w ciągu 22 minut 1.134 "Maultaschen" i pobił tym samym rekord ustanowiony rok wcześniej przez rzeźnika ze Stuttgartu-Untertürkheim. Ten sam oberżysta zrobił w 1987 roku gigantycznego "Maultasche", dzięki czemu trafił do Księgi rekordów Guinessa. Dziesięć lat później, w 1997 roku, kucharze z Freibergu nad Neckarem ustanowili nowy rekord. Wkrótce potem, w roku 2000, rekord ten został pobity przez kucharzy z Baiersbronn.
W literaturze szwabskiej istnieje wiele wierszy i opowiadań nawiązujących do "Maultasche". Szwabski pisarz Thaddäus Troll porównał nawet żartobliwie szwabską tożsamość do "Maultasche".
Szwabski poeta tworzący w gwarze, Heinz Eugen Schramm, jest autorem wiersza o przyrządzaniu "Maultasche".
Poczytne miejsce w literackim menu Szwabii zapewnił "Maultaschen" również szwabski poeta tworzący w gwarze Friedrich E. Vogt.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: LACON GmbH
Adres: Brünnlesweg 19
D-77654 Offenburg
Telefon: 0781 919 37 30
Faks: 0781 919 37 50
e-mail: lacon@lacon-institut.com, www.lacon-institut.com
4.8. Etykietowanie:
Schwäbische Maultaschen g.g.A.
Schwäbische Suppenmaultaschen g.g.A
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2009.41.35 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 19/02/2009 |
| Data ogłoszenia: | 19/02/2009 |