Szczególne wymagania higieniczne w zakresie transportu morskiego luzem cukru, olejów płynnych i tłuszczów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 6 lipca 2007 r.
w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego luzem cukru, olejów płynnych i tłuszczów 2

Na podstawie art. 70 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa wymagania higieniczne w transporcie morskim luzem:
1)
cukru surowego,
2)
płynnych olejów i tłuszczów

- stanowiące odstępstwa od wymagań określonych w rozdziale IV ust. 4 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319).

§  2.
1.
Transport morski cukru surowego luzem, który nie jest przeznaczony do spożycia przez ludzi i do produkcji żywności bez uprzedniego zastosowania pełnego i efektywnego procesu rafinacji, jest dozwolony w pojemnikach lub kontenerach (zbiornikach), które nie są używane wyłącznie do transportu środków spożywczych.
2.
Pojemniki lub kontenery (zbiorniki), o których mowa w ust. 1, muszą spełniać następujące wymagania:
1)
są dokładnie oczyszczone przed załadunkiem cukru surowego, w celu usunięcia pozostałości poprzedniego towaru i innych zanieczyszczeń, co potwierdzane jest przez upoważnioną osobę działającą w imieniu podmiotu odpowiedzialnego za transport cukru surowego na podstawie kontroli mającej na celu stwierdzenie, czy pozostałości te zostały dokładnie usunięte oraz czy pojemnik lub kontener (zbiornik) spełnia wymagania niezbędne do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia albo ograniczenia go do akceptowalnych poziomów;
2)
bezpośrednio przed transportem cukru surowego luzem ładunkiem tych pojemników lub kontenerów (zbiorników) nie był towar w formie ciekłej luzem.
3.
Podmioty działające na rynku spożywczym, odpowiedzialne za transport cukru surowego luzem drogą morską lub za proces rafinacji, są obowiązane do utrzymywania w czystości pojemników lub kontenerów (zbiorników) oraz sprawdzania, czy spełniają one wymagania niezbędne do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia albo ograniczenia go do akceptowalnych poziomów, z uwzględnieniem rodzaju uprzednio przewożonego w nich towaru oraz obowiązku, o którym mowa w ust. 2 pkt 1.
§  3.
1.
Podmiot działający na rynku spożywczym, odpowiedzialny za transport cukru surowego luzem drogą morską, jest obowiązany do posiadania dokumentacji szczegółowo opisującej:
1)
ładunek przewożony bezpośrednio wcześniej w danym pojemniku lub kontenerze (zbiorniku);
2)
rodzaj i efektywność procesu czyszczenia zastosowanego przed rozpoczęciem transportu ładunku cukru surowego w celu potwierdzenia spełniania przez dany pojemnik lub kontener (zbiornik) wymagań, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 1.
2.
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, towarzyszy ładunkowi cukru surowego podczas wszystkich etapów transportu do rafinerii. Podmiot odpowiedzialny za proces rafinacji jest obowiązany do przechowywania kopii tej dokumentacji.
3.
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera wyraźny, czytelny i nieusuwalny napis "Ten produkt musi zostać poddany rafinacji przed wykorzystaniem w celu spożycia przez ludzi", umieszczony w widocznym miejscu, w co najmniej jednym języku urzędowym Unii Europejskiej.
4.
Podmioty działające na rynku spożywczym, odpowiedzialne za transport cukru surowego luzem drogą morską lub za proces rafinacji, mają obowiązek udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1.
§  4.
Cukier surowy luzem przewożony drogą morską w pojemnikach lub kontenerach (zbiornikach), które nie są przeznaczone wyłącznie do transportu środków spożywczych, jest poddawany pełnemu i efektywnemu procesowi rafinacji przed uznaniem go za odpowiedni do wykorzystania jako żywność lub składnik żywności.
§  5.
Transport morski luzem płynnych olejów lub tłuszczów, które będą poddane dalszemu przetworzeniu, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, lub których wykorzystanie do tego celu jest możliwe, jest dozwolony w zbiorniku nieprzeznaczonym wyłącznie do przewozu środków spożywczych, jeżeli:
1)
w bezpośrednio poprzedzającym transporcie przewożone były w tym zbiorniku środki spożywcze lub substancje określone w załączniku do rozporządzenia - w przypadku gdy zbiornik jest wykonany ze stali nierdzewnej lub posiada powłokę z żywicy epoksydowej albo jej technicznego odpowiednika;
2)
w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach przewożone były w tym zbiorniku środki spożywcze lub substancje określone w załączniku do rozporządzenia - w przypadku gdy zbiornik jest wykonany z materiałów innych niż wymienione w pkt 1.
§  6.
Transport morski luzem płynnych olejów lub tłuszczów, które nie będą poddane dalszemu przetworzeniu, przeznaczonych do spożycia przez ludzi lub których wykorzystanie do tego celu jest możliwe, jest dozwolony w zbiorniku, który nie jest przeznaczony wyłącznie do przewozu środków spożywczych, jeżeli:
1)
zbiornik taki jest wykonany ze stali nierdzewnej lub posiada powłokę z żywicy epoksydowej albo jej technicznego odpowiednika;
2)
w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach w tym zbiorniku przewożone były środki spożywcze.
§  7.
1.
Kapitan statku przewożącego w zbiorniku oleje płynne lub tłuszcze luzem, przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których wykorzystanie do tego celu jest możliwe, jest obowiązany do posiadania dokumentacji szczegółowo opisującej:
1)
ładunki przewożone w tym zbiorniku w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach;
2)
rodzaj i efektywność procesu czyszczenia zastosowanego przed rozpoczęciem transportu tych ładunków, w celu potwierdzenia, że pozostałości poprzednich ładunków zostały usunięte i zbiornik spełnia wymagania niezbędne do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia albo ograniczenia go do akceptowalnych poziomów.
2.
W przypadku przeładunku kapitan statku przyjmującego ładunek, oprócz dokumentacji, o której mowa w ust. 1, jest obowiązany do posiadania dokumentacji potwierdzającej spełnianie wymagań określonych w ust. 1 pkt 2 i w § 5 i 6 podczas transportu na statku przekazującym ładunek.
3.
Kapitan statku ma obowiązek udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ SUBSTANCJI UPRZEDNIO TRANSPORTOWANYCH W ZBIORNIKACH, W KTÓRYCH MOGĄ BYĆ PRZEWOŻONE LUZEM PŁYNNE OLEJE LUB TŁUSZCZE

Lp. Substancja nr CAS*)
1 Kwas octowy 64-19-7
2 Bezwodnik octowy (bezwodnik etanowy) 108-24-7
3 Aceton (keton dimetylowy, 2-propanon) 67-64-1
4 Oleje kwaśne i destylaty kwasów tłuszczowych - z olejów i tłuszczów roślinnych lub z ich mieszanin oraz z olejów i tłuszczów zwierzęcych, w tym zwierząt morskich
5 Wodorotlenek amonowy (wodorotlenek amonu, woda amoniakalna) 1336-21-6
6 Polifosforan amonowy 68333-79-9

10124-31-9

Oleje i tłuszcze zwierzęce, w tym zwierząt morskich, i roślinne (inne niż olej z łupiny nerkowca i surowy olej talowy):
7 Wosk pszczeli (biały i żółty) 8006-40-4

8012-89-3

8 Alkohol benzylowy (wyłącznie o stopniu czystości zgodnym z wymaganiami farmaceutycznymi i czysty do analizy) 100-51-6
9 Octany butylu (n-, drugo-, trzeciorzędowy) 123-86-4

105-46-4

540-88-5

10 Roztwór chlorku wapnia jest dopuszczalny jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem 10043-52-4
11 Lignosulfonian wapnia 8061-52-7
12 Wosk kandelila 8006-44-8
13 Wosk karnauba (wosk brazylijski) 8015-86-9
14 Cykloheksan (heksametylen, heksanaften, heksalhydrobenzen) 110-82-7
15 Epoksydowany olej sojowy (z co najmniej 7 % - maksymalnie 8 % zawartością tlenku etylenu) 8013-07-8
16 Etanol (alkohol etylowy) 64-17-5
17 Octan etylu (eter octowy, ester octowy, nafta octowa) 141-78-6
18 2-etyloheksanol (alkohol (izo)oktylowy) 104-76-7
Kwasy tłuszczowe:
19 Kwas arachidynowy (kwas eikozanowy) 506-30-9
20 Kwas behenowy (kwas dokozanowy) 112-85-6
21 Kwas masłowy (kwas n-masłowy, kwas butanowy, kwas etylooctowy, kwas propylowomrówkowy) 107-92-6
22 Kwas dekanowy (kwas n-dekanowy) 334-48-5
23 Kwas kapronowy (kwas n-heksanowy) 142-62-1
24 Kwas oktanowy (kwas n-oktanowy) 124-07-2
25 Kwas erukowy (kwas cis 13-dokozenowy) 112-86-7
26 Kwas heptanowy (kwas n-enantowy) 111-14-8
27 Kwas laurynowy (kwas n-dodekanowy) 143-07-7
28 Kwas laurynolowy (kwas dodekanowy) 4998-71-4
29 Kwas linolowy (kwas 9,12-oktadekadienowy) 60-33-3
30 Kwas linolenowy (kwas 9,12,15-oktadekatrienowy) 463-40-1
31 Kwas mirystynowy (kwas n-tetradekanowy) 544-63-8
32 Kwas miristynolowy (kwas n-tetradekenowy) 544-64-9
33 Kwas oleinowy (kwas n-oktadecenowy) 112-80-1
34 Kwas palmitynowy (kwas n-heksadekanowy) 57-10-3
35 Kwas palmitolejowy (kwas cis-9-heksadecenowy) 373-49-9
36 Kwas pelargonowy (kwas n-nonanowy) 112-05-0
37 Kwas rycynolowy (kwas cis-12-hydroksyoktadeka-9-enowy) 141-22-0
38 Kwas stearynowy (kwas n-oktadekanowy) 57-11-4
39 Kwas walerianowy (kwas n-pentanowy) 109-52-4
Alkohole tłuszczowe:
40 Alkohol butylowy (1-butanol, alkohol masłowy) 71-36-3
41 Alkohol heksylowy (1-heksanol) 111-27-3
42 Alkohol oktylowy (1-n-oktanol) 111-87-5
43 Alkohol cetylowy (alkohol C-16, 1-heksadekanol, alkohol heksadekanowy, alkohol palmitynowy) 36653-82-4
44 Alkohol decylowy (1-dekanol) 112-30-1
45 Alkohol heptylowy (1-heptanol) 111-70-6
46 Alkohol laurylowy (n-dodekanol, alkohol dodecylowy) 112-53-8
47 Alkohol mirystylowy (1-tetradekanol, tetradekanol) 112-72-1
48 Alkohol nonylowy (1-nonanol, alkohol pelargonowy) 143-08-8
49 Alkohol oleilowy (oktadecenol) 143-28-2
50 Alkohol stearylowy (1-oktadekanol) 112-92-5
51 Alkohol tridecylowy (1-tridekanol) 27458-92-0

112-70-9

Mieszanki alkoholi tłuszczowych:
52 Alkohol laurylowo-mirystylowy (mieszanka C12-C14)
53 Alkohol cetylowo-stearylowy (mieszanka C16-C18)
Estry kwasów tłuszczowych - wszelkie estry wytworzone poprzez połączenie któregokolwiek z wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych z którymkolwiek z wyżej wymienionych alkoholi tłuszczowych. Na przykład: mirystynian butylu, palmitynian oleinowy i stearynian cetylu
Estry metylowe kwasów tłuszczowych:
54 Laurynian metylu (dodecylan metylu) 111-82-0
55 Palmitynian metylu (heksadecylan metylu) 112-39-0
56 Stearynian metylu (oktadecylan metylu) 112-61-8
57 Oleinian metylu (oktadecylan metylu) 112-62-9
58 Kwas mrówkowy (kwas metanowy) 64-18-6
59 Gliceryna (glicerol) 56-81-5
60 Glikole
61 Butanodiol
62 1,3 butanodiol (glikol 1,3-butylenowy) 107-88-0
63 1,4-butanodiol (glikol 1,4-butylenowy) 110-63-4
64 Glikol polipropylenowy (masa cząsteczkowa większa niż 400) 25322-69-4
65 Glikol propylenowy (glikol 1,2-propylenowy, 1,2-propanodiol, 1,2-dihydroksypropan, glikol monopropylenowy (MPG), glikol metylowy) 57-55-6
66 Glikol 1,3-propylenowy (glikol trimetylenowy, 1,3-propanodiol) 504-63-2
67 n-heptan 142-82-5
68 n-heksan (techniczny) 110-54-3

64742-49-0

69 Octan izobutylu 110-19-0
70 Izodekanol (alkohol izodecylowy) 25339-17-7
71 Izononal (alkohol izononylowy) 27458-94-2
72 Izooktanol (alkohol izooktylowy) 26952-21-6
73 Izopropanol (alkohol izopropylowy) 67-63-0
74 Limonen (olipenten) 138-86-3
75 Roztwór chlorku magnezowego 7786-30-3
76 Metanol (alkohol metylowy) 67-56-1
77 Keton metylowo-etylowy (2-butanon) 78-93-3
78 Keton metylowo-izobutylowy (4-metylo-2-pentanon) 108-10-1
79 Eter metylowo-tert-butylowy (MTBE) 1634-04-4
80 Melasa 57-50-1
81 Wosk montanowy 8002-53-7
82 Parafina (jadalna) 8002-74-2

63231-60-7

83 Pentan 109-66-0
84 Kwas fosforowy (kwas ortofosforowy) 7664-38-2
85 Woda pitna jest dopuszczalna jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem
86 Wodorotlenek potasu (potas żrący) jest dopuszczalny jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem 1310-58-3
87 Octan n-propylu 109-60-4
88 Tetramer propylenu 6842-15-5
89 Alkohol propylowy (propan l-ol, propanol) 71-23-8
90 Wodorotlenek sodu (soda żrąca, ług sodowy) jest dopuszczalny jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem 1310-73-2
91 Ditlenek krzemu (mikrokrzemionka) 7631-86-9
92 Krzemian sodu (szkło wodne) 1344-09-8
93 Sorbit (D-sorbit, alkohol heksawodorotlenowy, heksanoheksaol) 50-70-4
94 Kwas siarkowy 7664-93-9
95 Roztwór azotanu mocznika w wodzie amoniakalnej (UAN)
96 Kamień winny (wywary melasowe, surowy wodorowinian potasu) 868-14-4
97 Białe oleje mineralne 8042-47-5
*) CAS - Chemical Abstracts Service.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).
2 Rozporządzenie wdraża następujące dyrektywy:

1) dyrektywę Komisji 96/3/WE z dnia 26 stycznia 1996 r. przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem (Dz. Urz. WE L 21 z 27.01.1996, str. 42; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15, str. 432, z późn. zm.),

2) dyrektywę Komisji 98/28/WE z dnia 29 kwietnia 1998 r. przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego luzem (Dz. Urz. WE L 140 z 12.05.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 281),

3) dyrektywę Komisji 2004/4/WE z dnia 15 stycznia 2004 r. zmieniającą dyrektywę 96/3/WE przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem (Dz. Urz. WE L 15 z 22.01.2004, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 33, str. 19).

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.133.931

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczególne wymagania higieniczne w zakresie transportu morskiego luzem cukru, olejów płynnych i tłuszczów.
Data aktu: 06/07/2007
Data ogłoszenia: 24/07/2007
Data wejścia w życie: 08/08/2007