- obiekt hotelarski podlega ocenie co do spełnienia wymagań, o których mowa w § 2 ust. 1, 2 i 4, § 3 oraz § 4 ust. 1.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH, DLA HOTELI I MOTELI
Lp. | Wymagania | Kategorie | |||||||||
***** | **** | *** | ** | * | |||||||
H | M | H | M | H | M | H | M | H | M | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
1 | Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku stanowiącą funkcjonalnie całość, lub zespół budynków wraz z infrastrukturą towarzyszącą | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia | |||||||||||
2 | Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
3 | Górna osłona nad głównym wejściem, usytuowanie wejścia we wnęce lub zapewnienie drzwi automatycznie otwieranych lub obrotowych | o | o | o | o | o | o | ||||
4 | Górna osłona nad podjazdem do obiektu | o | o | o | o | ||||||
5 | Oddzielne wejście i wydzielona droga bagażu gości | o | o | ||||||||
6 |
Wydzielona droga dostaw Nie dotyczy hoteli *** w zwartej zabudowie miejskiej |
o | o | o | o | o | o | ||||
7 | Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oświetlenie terenu i oddzielenie części gospodarczej od części dostępnej dla gości | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
8 | 1) Zapewnienie miejsca postojowego na czas przyjazdu i odjazdu gości | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
2) Zapewnienie strzeżonego parkingu, strzeżonego garażu, strzeżonego miejsca postojowego lub usługi odwozu/przywozu samochodu na/z strzeżony parking | o | o | |||||||||
3) Hotele poza zwartą zabudową miejską: zapewnienie parkingu, garażu lub miejsca postojowego | o | o | o | ||||||||
4) Zapewnienie strzeżonego parkingu lub strzeżonego garażu dla wszystkich j.m. | o | o | o | o | o | ||||||
II. Instalacje i urządzenia techniczne | |||||||||||
9 | W części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne: | ||||||||||
1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury latem poniżej 24°C, a zimą powyżej 20°C oraz wilgotność 45-60% | o | o | o | o | |||||||
2) wentylacja mechaniczna zapewniająca wymianę powietrza oraz usuwająca zapachy w całym obiekcie W salach konferencyjnych hoteli/moteli kategorii ***, o ile są w obiekcie, wymagana jest klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury latem poniżej 24°C, a zimą powyżej 20°C oraz wilgotność 45-60% |
o | o | |||||||||
3) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna - nie dotyczy hoteli/moteli, w odniesieniu do których obowiązujące przepisy w okresie dopuszczania do użytkowania nie wymagały spełnienia ww. wymagań Spełnienie wymagań potwierdza się następującymi dokumentami: ostateczną decyzją o pozwoleniu na budowę wraz z zaświadczeniem właściwego organu administracji architektoniczno-budowlanej o dokonanym zgłoszeniu zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, w stosunku do którego właściwy organ nie wniósł sprzeciwu, lub ostateczną decyzją o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego, a w przypadku obiektów budowlanych wzniesionych przed dniem 1 kwietnia 1995 r., które utraciły wymienione dokumenty - opinią rzeczoznawcy budowlanego stwierdzającą bezpieczeństwo użytkowania obiektu budowlanego |
o | o | o | o | |||||||
10 | W części pobytowej - j.m.: | ||||||||||
1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury latem poniżej 24°C, a zimą powyżej 20°C oraz wilgotność 45-60% Dotyczy hoteli/moteli kategorii ****, co do których wniosek o zaszeregowanie został złożony po wejściu w życie rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki z dnia 16 listopada 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. Nr 259, poz. 1553) |
o | o | o | o | |||||||
2) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna - nie dotyczy hoteli/moteli, w odniesieniu do których obowiązujące przepisy w okresie dopuszczania do użytkowania nie wymagały spełnienia ww. wymagań Spełnienie wymagań potwierdza się następującymi dokumentami: ostateczną decyzją o pozwoleniu na budowę wraz z zaświadczeniem właściwego organu administracji architektoniczno-budowlanej o dokonanym zgłoszeniu zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, w stosunku do którego właściwy organ nie wniósł sprzeciwu, lub ostateczną decyzją o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego, a w przypadku obiektów budowlanych wzniesionych przed dniem 1 kwietnia 1995 r., które utraciły wymienione dokumenty - opinią rzeczoznawcy budowlanego stwierdzającą bezpieczeństwo użytkowania obiektu budowlanego |
o | o | o | o | o | o | |||||
11 |
Wentylacja mechaniczna wyciągowa w w.h.s. Dla kategorii ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną, przy centralnym zaopatrzeniu w ciepłą wodę, w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3 |
o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
12 | Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
13 | Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
14 | Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
15 | Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji - w przypadku wyposażenia recepcji w faks | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
16 | Dostęp do internetu w jednostkach mieszkalnych lub na odrębnych stanowiskach | o | o | o | o | o | o | o | o | ||
17 | Instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych i telewizyjnych | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
18 | Dźwigi osobowe lub schody ruchome w obiektach: | ||||||||||
1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej) | o | o | |||||||||
2) powyżej 1 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
3) powyżej 2 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
4) powyżej 3 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
5) powyżej 4 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | o | o | |||||||
19 |
Oddzielny dźwig towarowo-osobowy lub towarowy, o ile wymagany jest dźwig osobowy Nie dotyczy hoteli/moteli **** posiadających do 50 j.m. |
o | o | o | o | ||||||
20 | Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej: | ||||||||||
1) 150 j.m. | o | o | |||||||||
2) 200 j.m. | o | o | |||||||||
3) 300 j.m. | o | o | |||||||||
III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu | |||||||||||
21 | Hall recepcyjny wielofunkcyjny: | ||||||||||
1) w obiektach do 50 j.m. - o powierzchni minimum (w m2) |
50 | 50 | 30 | 30 | 20 | 20 | 20 | 20 | 10 | 10 | |
2) w obiektach powyżej 50 j.m. - o powierzchni dodatkowej (w m2) dla każdej j.m. powyżej 50 j.m. |
0,8 | 0,8 | 0,5 | 0,5 | 0,3 | 0,3 | 0,2 | 0,2 | 0,1 | 0,1 | |
22 |
Zespół higieniczno-sanitarny przy części ogólnodostępnej Wyposażenie minimum: |
||||||||||
1) umywalki z blatem lub półką | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) lustro nad każdą umywalką, z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) dozownik z płynnym mydłem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) pojemnik na papier i odpady | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
6) wieszaki ścienne, również w kabinach WC | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
7) WC (w obiektach kategorii *** - ***** oddzielne dla kobiet i mężczyzn) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
8) pisuar w WC męskim, gdy są WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
IV. Część mieszkalna | |||||||||||
23 | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.): | ||||||||||
1) pokój 1-osobowy | 14 | 14 | 12 | 12 | 10 | 10 | 9 | 9 | 8 | 8 | |
2) pokój 2-osobowy | 18 | 18 | 16 | 16 | 14 | 14 | 12 | 12 | 10 | 10 | |
3) pokój 3-osobowy | 16 | 16 | 15 | 15 | 14 | 14 | |||||
4) pokój 4-osobowy | 18 | 18 | 16 | 16 | |||||||
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę |
4,5 | 4,5 | 4 | 4 | |||||||
W obiektach *- ***, które powstały w oparciu o przepisy obowiązujące do dnia wejścia w życie rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 1999 r. Nr 15, poz. 140, z późn. zm.), dopuszcza się odstępstwo do 10% powierzchni mieszkalnej pokoju, zrekompensowane powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania | |||||||||||
24 | Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni co najmniej 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową pomocniczą z wydzielonym dodatkowo WC | o | o | o | o | ||||||
25 | (uchylona) | ||||||||||
1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające | |||||||||||
26 |
Zestaw wyposażenia meblowego - w obiektach *** - ***** - jednolity komplet, - w obiektach * i ** dopuszcza się meble wielofunkcyjne, z wyjątkiem łóżek: |
||||||||||
1) łóżko jednoosobowe o wymiarach co najmniej 90 x 200 cm | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) łóżko dwuosobowe o wymiarach co najmniej 140 x 200 cm | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) szafa lub wnęka garderobiana, co najmniej trzy wieszaki na osobę | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) biurko lub stół | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
6) bagażnik | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
7a) krzesło jedno na pokój | o | o | o | o | |||||||
b) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 miejsce na osobę) | o | o | o | o | o | o | |||||
8) fotele wypoczynkowe co najmniej dwa lub kanapa (jeden fotel w pokojach jednoosobowych) | o | o | o | o | |||||||
9) stolik | o | o | o | o | |||||||
10) lustro | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
11) wieszak ścienny lub stojący na odzież wierzchnią | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
27 | Oświetlenie i gniazdka elektryczne: | ||||||||||
1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) lampa oświetlająca miejsce do pracy (stół lub biurko) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) oświetlenie ogólne | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) bezpośredni i łatwy dostęp do co najmniej jednego wolnego gniazdka elektrycznego przy miejscu do pracy (stół lub biurko) | o | o | o | o | o | o | |||||
5) dostęp do co najmniej jednego wolnego gniazdka elektrycznego | o | o | o | o | |||||||
28 | Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.: | ||||||||||
1) telefon | o | o | o | o | o | o | |||||
2) instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
3) instalacja umożliwiająca odbiór programów telewizyjnych | o | o | o | o | o | o | |||||
4) wykładzina dywanowa w całej j.m., dywan lub dywanik przy wszystkich łóżkach | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) firany, żaluzje lub rolety przepuszczające światło | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne | |||||||||||
6) zasłony, rolety lub żaluzje okienne zaciemniające | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne | |||||||||||
7) materiały informacyjne dotyczące bezpieczeństwa gości (również w języku angielskim) oraz usług hotelu/motelu | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
8) hotelowe/motelowe materiały piśmiennicze | o | o | o | o | o | o | |||||
9) popielniczka w j.m. w przypadku, gdy przedsiębiorca wyznaczy daną j.m. jako j.m. dla palących | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
10) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik, | o | o | o | o | o | o | |||||
11) torba na bieliznę gościa zleconą do prania | o | o | o | o | o | o | |||||
12) kosz na śmieci co najmniej trudno zapalny w pokojach bez w.h.s. | o | o | o | o | |||||||
13) sejf | o | o | |||||||||
14) minibar lub lodówka | o | o | o | o | |||||||
15) woda butelkowana w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju | o | o | o | o | o | o | |||||
16) szklanki lub inne naczynia do picia w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych | |||||||||||
29 | Wyposażenie podstawowe: | ||||||||||
1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) umywalka z blatem lub półką, z bocznym lub górnym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) WC | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
30 | Wyposażenie uzupełniające: | ||||||||||
1) osłona wanny lub natrysku | o | o | o | o | o | o | o | ||||
2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) | o | o | o | o | o | o | |||||
3) mydelniczka, papiernica, wieszaki ścienne, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) gniazdko elektryczne z osłoną | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
6) suszarka do włosów | o | o | o | o | |||||||
7) waga osobowa | o | o | |||||||||
8) pojemnik na śmieci co najmniej trudno zapalny | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
9) telefon | o | o | |||||||||
10) zestaw minimum dla jednej osoby: | |||||||||||
a) mydełko toaletowe lub dozownik z płynnym mydłem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
b) ręcznik | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
c) ręcznik kąpielowy | o | o | o | o | o | o | |||||
d) płaszcz kąpielowy | o | o | |||||||||
e) szklanka lub kubek jednorazowy konfekcjonowany | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
f) torba higieniczna | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
31 |
Procent j.m. z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym W obiektach nowo budowanych - 100% bez względu na kategorię obiektu |
100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 50 | 50 | 25 | 10 |
32 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej | ||||||||||
1) liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie: | |||||||||||
a) umywalka z blatem lub półką | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||
b) wanna z baterią i prysznicem lub kabina natryskowa | 10 | 10 | 15 | 15 | |||||||
c) WC z umywalkami (co najmniej jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn) | 15 | 15 | 20 | 20 | |||||||
2) wyposażenie dodatkowe: | |||||||||||
a) lustro | o | o | o | o | |||||||
b) dozownik z płynnym mydłem | o | o | o | o | |||||||
c) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | |||||||
d) pojemnik co najmniej trudno zapalny na papier i odpady | o | o | o | o | |||||||
e) wieszaki ścienne | o | o | o | o | |||||||
32a | Recepcja czynna całą dobę | o | o | o | o | o | o | ||||
V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających | |||||||||||
33 | Zapewnienie sprzedaży gościom gorących napojów przez całą dobę | o | o | o | o | ||||||
34 | Zapewnienie gościom sprzedaży gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji lub dostępność kawy i herbaty w pokojach | o | o | o | o | o | o | ||||
35 | Budzenie | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
36 | Podawanie posiłków do j.m. - room-service czynny przez co najmniej 18 godz. na dobę | o | o | o | o | o | o | ||||
37 | Usługa bagażowa przez całą dobę | o | o | o | o | ||||||
38 | Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości - czynne całą dobę | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
39 | (uchylona) | ||||||||||
40 |
Akceptacja kart płatniczych Dla hoteli/moteli * i ** obowiązek akceptacji kart płatniczych powstaje w obiektach posiadających powyżej 50 j.m. |
o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
41 | Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej | o | o | o | o | ||||||
42 | Sprzedaż lub zapewnienie kosmetyków i środków higieny osobistej (co najmniej szczoteczka do zębów, pasta do zębów, krem do golenia i maszynka do golenia) | o | o | o | o | o | o | ||||
43 | Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach, możliwość skorzystania z apteczki i przywołania pomocy medycznej; personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
44 | Usługi gastronomiczne: | ||||||||||
1) restauracja - dopuszcza się w hotelu/motelu kategorii *** brak restauracji, jeżeli w odległości do 500 m od obiektu znajduje się restauracja | o | o | o | o | o | o | |||||
2) aperitif-bar lub bar kawowy | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
3) podawanie śniadań | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
45 | Zespół sal wielofunkcyjnych, dostosowanych do charakteru obiektu - konferencyjnych, klubowych, szkoleniowych itp. | o | o | ||||||||
46 | Zespół odnowy biologicznej: pływalnia, sauna, siłownia, solarium, masaże i inne usługi rekreacyjne - co najmniej dwa rodzaje usług | o | o | o | o | ||||||
47 | Sala klubowa z telewizorem | o | o | ||||||||
Nie dotyczy obiektów, które posiadają sale wielofunkcyjne | |||||||||||
48 |
Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym Nie dotyczy obiektów posiadających instalację umożliwiającą odbiór programów telewizyjnych we wszystkich j.m. |
o | o | o | o | ||||||
49 | Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości | o | o | o | o | o | o | ||||
50 | Zmiana pościeli i ręczników: | ||||||||||
1) codziennie lub na życzenie gości | o | o | o | o | |||||||
2) co trzy dni lub na życzenie gości | o | o | o | o | o | o | |||||
51 | Sprzątanie j.m. codziennie lub na życzenie gościa | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
VI. Inne | |||||||||||
52 | Jednolity ubiór dla poszczególnych służb hotelowych | o | o | o | o | o | o |
H - hotel
M - motel
* - kategoria jedna gwiazdka
** - kategoria dwie gwiazdki
*** - kategoria trzy gwiazdki
**** - kategoria cztery gwiazdki
***** - kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH, DLA PENSJONATÓW
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||||
***** | **** | *** | ** | * | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku stanowiącą funkcjonalnie całość, lub zespół budynków wraz z infrastrukturą towarzyszącą | o | o | o | o | o |
I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia |
||||||
2 | Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | o | o | o | ||
3 | Wydzielona droga dostaw | o | o | |||
4 | Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oraz oświetlenie dojść i dojazdu | o | o | o | o | o |
5 |
Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi. Nie dotyczy pensjonatów zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości. |
o | o | |||
II. Instalacje i urządzenia techniczne | ||||||
6 | Klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające właściwą wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18-21°C i wilgotność 45-60% w części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne | o | o | |||
7 |
W części pobytowej - j.m.: - klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18-21°, wilgotność 45-60% |
o | ||||
8 | Wentylacja: | |||||
1) mechaniczna wyciągowa w w.h.s.; w obiektach ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3 |
o | o | o | o | o | |
2) mechaniczna1) w części ogólnodostępnej | o | |||||
3) mechaniczna1) lub grawitacyjna w części ogólnodostępnej Nie dotyczy pensjonatów, w odniesieniu do których obowiązujące przepisy w okresie dopuszczania do użytkowania nie wymagały spełnienia ww. wymagań |
o | o | ||||
9 | Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej | o | o | o | o | |
10 | Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | o | o | o |
11 | Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń | o | o | o | o | o |
12 | Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji - w przypadku wyposażenia recepcji w faks | o | o | o | o | o |
13 | Instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych i telewizyjnych | o | o | o | ||
14 | Dźwigi osobowe w obiektach: | |||||
1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej) | o | |||||
2) powyżej 1 kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
3) powyżej 2 kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
4) powyżej 3 kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
5) powyżej 4 kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | o | ||||
15 | Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej: | |||||
1) 150 j.m. | o | |||||
2) 200 j.m. | o | |||||
3) 300 j.m. | o | |||||
III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu |
||||||
16 | Hall recepcyjny wielofunkcyjny o powierzchni minimum (w m2) | 30 | 25 | 20 | 15 | 10 |
17 | Zespół higieniczno-sanitarny przy zespole ogólnodostępnym, dostosowany do liczby miejsc gastronomicznych, i w salach wielofunkcyjnych. Wyposażenie minimum: | |||||
1) umywalki z blatem lub z półką | o | o | o | o | o | |
2) lustro nad każdą umywalką, z oświetleniem górnym lub bocznym | o | o | o | o | o | |
3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | o | |
4) pojemnik na śmieci co najmniej trudno zapalny | o | o | o | o | o | |
5) dozownik do płynnego mydła | o | o | o | o | o | |
6) wieszaki ścienne | o | o | o | o | o | |
7) WC | o | o | o | o | o | |
8) pisuar w WC męskim | o | o | o | o | o | |
IV. Część mieszkalna | ||||||
18 | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.): | o | o | o | o | o |
1) pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 | |
2) pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 | |
3) pokój 3-osobowy | 16 | 15 | 14 | |||
4) pokój 4-osobowy | 18 | 16 | ||||
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę Dopuszcza się odstępstwa powierzchni pokoju nieprzekraczające 10%, jeżeli są zrekompensowane odpowiednio większą powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania |
4 | 4 | ||||
19 | Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową z wydzielonym dodatkowo w.h.s. | o | ||||
1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające | ||||||
20 | Zestaw wyposażenia meblowego - w kategorii*** -***** wymagane są jednolite komplety mebli: | |||||
1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o | o | |
2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cm | o | o | o | o | o | |
3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania | o | o | o | o | o | |
4) szafa garderobiana lub zabudowana wnęka, minimum 5 wieszaków na osobę | o | o | o | o | o | |
5) biurko lub stół | o | o | o | o | o | |
6) bagażnik | o | o | o | o | o | |
7a) krzesło jedno na pokój | o | o | ||||
7b) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 miejsce na osobę) | o | o | o | |||
8) stolik okolicznościowy | o | o | ||||
9) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapa (jeden fotel w pokojach jednoosobowych) | o | o | ||||
10) lustro | o | o | o | o | o | |
11) wieszak ścienny lub stojący na odzież wierzchnią | o | o | o | o | o | |
21 | Oświetlenie: | |||||
1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej | o | o | o | o | o | |
2) lampa do pracy przy stole lub biurku | o | o | o | o | ||
3) oświetlenie ogólne | o | o | o | o | o | |
22 | Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.: | |||||
1) telefon | o | o | ||||
2) instalacja umożliwiająca odbiór programów telewizyjnych | o | o | o | |||
3) instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych | o | o | o | o | ||
4) wykładzina dywanowa w całej j.m., dywan lub dywanik przy wszystkich łóżkach | o | o | o | o | o | |
5) (uchylony) | ||||||
6) firany lub żaluzje lub rolety przepuszczające światło2) | o | o | o | o | o | |
7) zasłony lub rolety lub żaluzje okienne zaciemniające2) | o | o | o | o | o | |
8) (uchylony) | ||||||
9) informacje dotyczące usług i bezpieczeństwa gości | o | o | o | |||
10) popielniczka w j.m. w przypadku, gdy przedsiębiorca wyznaczy daną j.m. jako j.m. dla palących | o | o | o | o | o | |
11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik | o | o | o | |||
12) torba na bieliznę gościa zleconą do prania | o | |||||
13) kosz na śmieci co najmniej trudno zapalny w j.m. bez w.h.s. | o | o | o | o | o | |
2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych | ||||||
23 | Wyposażenie podstawowe: | |||||
1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | o | o | o | o | o | |
2) umywalka z blatem lub półką | o | o | o | o | o | |
3) WC | o | o | o | o | o | |
24 | Wyposażenie uzupełniające: | |||||
1) osłona wanny lub natrysku | o | o | o | o | ||
2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) | o | o | o | |||
3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku | o | o | o | o | o | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | o | o | o | o | o | |
6) suszarka do włosów | o | o | ||||
7) waga osobowa | o | |||||
8) pojemnik na śmieci co najmniej trudno zapalny | o | o | o | o | o | |
9) zestaw minimum dla jednej osoby: | ||||||
a) mydełko toaletowe lub dozownik mydła | o | o | o | o | o | |
b) ręcznik | o | o | o | o | o | |
c) ręcznik kąpielowy | o | o | o | |||
d) płaszcz kąpielowy | o | |||||
e) szklanka lub kubek jednorazowy konfekcjonowany | o | o | o | o | o | |
f) torba higieniczna | o | o | o | o | o | |
25 |
Procent j.m. z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym W obiektach nowo budowanych - 100% bez względu na kategorię obiektu |
100 | 100 | 50 | 25 | 0 |
26 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej (liczba miejsc noclegowych w pokojach (bez w.h.s. na jedno urządzenie): | |||||
1) umywalka z blatem lub półką | 5 | 5 | 5 | |||
2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | 10 | 10 | 15 | |||
3) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn) |
10 | 15 | 20 | |||
27 | Wyposażenie dodatkowe: | |||||
1) lustro z oświetleniem górnym lub bocznym | o | o | o | |||
2) dozownik płynnego mydła | o | o | o | |||
3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | |||
4) pojemnik na papier i odpady | o | o | o | |||
5) wieszaki ścienne | o | o | o | |||
V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających | ||||||
28 | Zapewnienie gościom gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji | o | o | o | o | o |
29 | Budzenie | o | o | o | o | o |
30 | Usługa bagażowa | o | o | |||
31 | Przechowywanie bagażu, pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości | o | o | o | o | o |
32 | Akceptacja kart płatniczych | o | o | o | ||
33 | Dostarczanie prasy na życzenie gości | o | o | |||
34 | Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel przeszkolony w zakresie pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiej | o | o | o | o | o |
35 | Podawanie posiłków do j.m. - room-service czynny przez: | |||||
1) minimum 18 godzin na dobę | o | o | ||||
2) minimum 12 godzin na dobę | o | |||||
36 | Usługi gastronomiczne: | |||||
1) podawanie przynajmniej dwóch posiłków dziennie (śniadań, obiadów, kolacji, obiadokolacji); w obiektach* -*** można ograniczyć do podawania śniadania i obiadokolacji o ustalonych porach, w jadalni | o | o | o | o | o | |
2) aperitif-bar, bar kawowy lub sala klubowa z podawaniem napojów na życzenie gości | o | o | o | |||
3) podawanie śniadań do pokoju na życzenie gości | o | o | o | |||
37 | Usługi rekreacyjne w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-rekreacyjnych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych: | |||||
1) przechowywanie sprzętu rekreacyjnego | o | o | o | o | ||
2) zespół odnowy biologicznej (np. pływalnia, sauna, siłownia, solarium, masaże - minimum dwa rodzaje usług); w obiektach***** wymagany także w pozostałych miejscowościach | o | o | ||||
38 |
Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym Nie dotyczy obiektów posiadających instalację umożliwiającą odbiór programów telewizyjnych we wszystkich j.m. |
o | o | |||
39 | Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości | o | ||||
40 | Pralka lub możliwość prania rzeczy gości | o | o | o | o | |
41 | Zmiana pościeli i ręczników: | |||||
1) codziennie lub na życzenie gości | o | o | ||||
2) co trzy dni lub częściej na życzenie gości | o | o | o | |||
VI. Inne | ||||||
42 | Jednolity ubiór dla poszczególnych służb | o | o | o |
*
** kategoria dwie gwiazdki
*** kategoria trzy gwiazdki
**** kategoria cztery gwiazdki
***** kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny
1) Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie.
2) Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA KEMPINGÓW (CAMPINGÓW) I PÓL BIWAKOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie kempingów (campingów) | Pola biwakowe | |||
**** | *** | ** | * | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
I. Zabezpieczenie terenu | ||||||
1 | Ogrodzenie terenu | o | o | o | o | o1) |
2 | Oświetlenie terenu | o | o | o | o | |
3 | Całodobowy dozór | o | o | o | o | |
4 | Sprzęt przeciwpożarowy i instrukcja bezpieczeństwa pożarowego | o | o | o | o | |
5 | Punkt pierwszej pomocy czynny całą dobę, w tym przeszkolony pracownik, apteczka i łączność z pogotowiem ratunkowym | o | o | o2) | o2) | |
II. Zagospodarowanie terenu | ||||||
6 | Bezkolizyjny dojazd | o | o | o | o | |
7 | Wewnętrzne drogi główne o nawierzchni utwardzonej | o | o | o | ||
8 | Ścieżki piesze o nawierzchni utwardzonej | o | o | o | ||
9 | Stanowiska obozowania na terenie płaskim trawiastym | o | o | o | ||
10 | Teren stanowisk obozowania wydzielony | o | o | o | ||
11 | Zadrzewienie | o | o | |||
12 | Zasilanie w energię elektryczną | o | o | o | o | |
13 | Parking przy recepcji - powierzchnia w m2 3) | 150 | 120 | 80 | 50 | |
14 | Urządzenia rekreacyjne i tereny do gier i zabaw | o | o | o | - | |
15 | Wewnętrzne oznakowania | o | o | o | o | |
16 | Pojemniki na śmieci | o | o | o | o | o |
III. Recepcja | ||||||
17 | Recepcja w odrębnym pomieszczeniu | o | o | o | o | |
18 | Przechowalnia bagażu, pieniędzy i rzeczy wartościowych gości | o | o | o | ||
IV. Świetlica | ||||||
19 | Świetlica | o4) | o4) | o5) | ||
V. Stanowiska obozowania | ||||||
20 | Minimalna powierzchnia 1 stanowiska w m2 | 70 | 60 | 50 | 40 | |
21 | Podłącza elektryczne (% ogólnej liczby stanowisk) | 70 | 50 | 30 | ||
22 | Ponumerowane stanowiska obozowania | o | ||||
23 | Wydzielone stanowiska lub grupy stanowisk obozowania | o | o | |||
24 | (uchylona) | |||||
VI. Urządzenia higieniczno-sanitarne | ||||||
25 | Urządzenia sanitarne zlokalizowane nie dalej niż 100 m od stanowisk obozowania | o | o | o | o | |
26 | Umywalnie osobne dla kobiet i mężczyzn: | o | o | o | o | o6) |
- liczba użytkowników na 1 umywalkę | 20 | 20 | 20 | 33 | ||
- liczba użytkowników na 1 natrysk | 50 | 50 | 50 | 100 | ||
27 | Ustępy osobne dla kobiet i mężczyzn: | o | o | o | o | o7) |
- liczba użytkowników na 1 ustęp dla kobiet | 20 | 20 | 20 | 33 | ||
- liczba użytkowników na 1 ustęp dla mężczyzn | 25 | 25 | 33 | 50 | ||
- liczba użytkowników na 1 pisuar | 50 | 50 | 100 | 100 | ||
28 | Stanowisko do zlewu ustępów caravaningowych | o | o | |||
29 | Urządzenie do prania | o | o | |||
30 | Urządzenie do prasowania | o | o | |||
31 | Pomieszczenie do suszenia bielizny | o | ||||
32 | Wyposażenie szczegółowe: | |||||
1) ściany WC i natrysków wyłożone glazurą | o | o | ||||
2) podłogi WC i natrysków wyłożone terakotą | o | o | ||||
3) urządzenia jednakowe i jednorodne | o | |||||
4) wieszaki na ręczniki i bieliznę | o | o | o | o | ||
5) lustra nad umywalkami i półki | o | o | o8) | o8) | ||
6) gniazda elektryczne 220 V | o | o8) | o8) | o8) | ||
VII. Usługi gastronomiczne | ||||||
33 | Stanowiska spożywania posiłków | o | o | o9) | ||
34 | Stanowiska do zmywania naczyń | o | o | o | o | |
35 |
Zakład gastronomiczny Wymóg nie obowiązuje, jeżeli zakład gastronomiczny znajduje się w odległości nie większej niż 500 m od kempingu (campingu) |
o | ||||
36 | Sklepik spożywczy i z artykułami higieniczno-sanitarnymi; nie obowiązuje, jeżeli sklep znajduje się bliżej niż 500 m | o | o | |||
VIII. Zaopatrzenie w wodę | ||||||
37 | Punkty poboru wody do picia i dla celów gospodarczych na stanowiskach lub grupach stanowisk obozowania | o | o | |||
38 | Punkty poboru wody do picia na terenie obozowiska | o | o | o | ||
39 | Ciepła woda bieżąca | o10) | o10) | o11) | o12) |
o wymaganie obowiązuje
* kemping (camping) kategorii jedna gwiazdka
** kemping (camping) kategorii dwie gwiazdki
*** kemping (camping) kategorii trzy gwiazdki
**** kemping (camping) kategorii cztery gwiazdki
1) Może być prowizoryczne.
2) Co najmniej apteczka.
3) Parking nie obejmuje stałych miejsc postojowych, a jedynie miejsce na czas przyjmowania gości.
4) Pomieszczenie w budynku wyposażone w telewizor.
5) Udostępnione zadaszone pomieszczenie.
6) Dopuszcza się umywalnie zbiorowe typu rynnowego niezadaszone.
7) Na terenach skanalizowanych ustępy spłukiwane wodą bieżącą, na terenach nieskanalizowanych - biotoalety.
8) Co najmniej 1 na dwa stanowiska.
9) Przynajmniej zadaszone stoły lub ławy na stanowiskach obozowania.
10) Całą dobę.
11) Co najmniej trzy razy dziennie, o ustalonych godzinach.
12) Co najmniej dwa razy dziennie, o ustalonych godzinach.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA DLA STAŁEJ BAZY NOCLEGOWEJ NA KEMPINGACH (CAMPINGACH)
Lp. | Wymagania | Kategorie kempingu (campingu) | |||
**** | *** | ** | * | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Wyposażenie pokoju lub domku składającego się z więcej niż jednego pokoju | |||||
1 | Dopuszczalna liczba osób w każdym pokoju1) | 2 | 4 | 4 | 8 |
2 | Powierzchnia pokoju na 1 osobę w m2 | 5 | 4 | 3 | 2 |
3 | Wysokość pokoju co najmniej 2,2 m | o | o | o | o |
4 | Łóżka o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o |
5 | Oświetlenie górne | o | o | o | o |
6 | Oświetlenie przy łóżku | o | o | ||
7 | Pościel na każde łóżko | o | o | o | o2) |
8 | Dywan lub wykładzina | o | |||
9 | Szafa | o | o | o3) | o3) |
10 | Stół | o | o | o | |
11 | Krzesła lub inne meble do siedzenia, jedno na osobę, lecz nie mniej niż dwa na pokój | o | o | o | o |
12 | Lustro | o | |||
13 | Instalacja umożliwiająca odbiór programów telewizyjnych i radiowych | o | |||
14 | Instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych | o | |||
15 | Łazienka z WC i natryskiem z ciepłą i zimną wodą | o | o | ||
16 | Umywalka z ciepłą i zimną wodą oraz półką | o | o | o | |
17 | Ściany i podłogi w łazience wyłożone płytkami ceramicznymi lub podobnym materiałem nienasiąkliwym | o | o |
Objaśnienia znaków i odnośników:
o wymaganie obowiązuje
* kemping (camping) kategorii jedna gwiazdka
** kemping (camping) kategorii dwie gwiazdki
*** kemping (camping) kategorii trzy gwiazdki
**** kemping (camping) kategorii cztery gwiazdki
1) W przypadku domku wielopokojowego w każdym pokoju.
2) W przypadku braku pościeli - zdejmowany pokrowiec na materac, nadający się do prania.
3) Dopuszcza się wieszaki.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA DOMÓW WYCIECZKOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||
I | II | III | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. Zagospodarowanie terenu | ||||
1 | Bezpośrednie wejście do hallu | o | o | |
2 | Parking lub możliwość parkowania maksymalnie 200 m od obiektu; w istniejących obiektach na terenie parków narodowych warunki parkowania na dotychczasowych zasadach | o | o | |
II. Instalacje w budynku | ||||
3 | Ogrzewanie zapewniające w zimie temperaturę co najmniej 19°C | o | o | o |
4 | Bieżąca ciepła i zimna woda | o | o | o |
III. Recepcja | ||||
5 | Hall recepcyjny z telefonem dostępnym dla gości | o | o | o |
6 | (uchylona) | |||
7 | Przechowalnia pieniędzy, rzeczy wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o | o | o |
8 | Informacja turystyczna1) | o | o | o |
9 | Budzenie | o | o | o |
IV. Inne usługi | ||||
10 | Sprzedaż drobnych artykułów (kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.) | o | o | |
11 | Świetlica | o | o | |
12 | Stanowisko do prasowania wyposażone w żelazko | o | o | |
13 | Stanowisko do drobnych napraw sprzętu sportowego i turystycznego | o | o | o |
V. Część mieszkalna | ||||
14 | Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych łazienki, WC, przedpokoju): | |||
1) 1-osobowego | 9 | 8 | 8 | |
2) 2-osobowego | 12 | 10 | 82) | |
3) 3-osobowego | 15 | 13 | 122) | |
4) 4-osobowego | 17 | 16 | 152) | |
5) większego niż 4-osobowy (powierzchnia 4-osobowego powiększona dodatkowo na każdą następną osobę o liczbę m2) | 2,5 | 2,5 | 2,52) | |
15 | Maksymalna liczba miejsc noclegowych w pokojach wieloosobowych | 8 | 12 | 20 |
16 | Urządzenia higieniczno-sanitarne w pokojach 1- i 2-osobowych (% pokoi): | |||
1) umywalka z bieżącą ciepłą i zimną wodą oraz z blatem lub półką | 100 | 50 | ||
2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa oraz WC | 25 | 10 | ||
17 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne: | |||
1) umywalnie osobne dla kobiet i dla mężczyzn | o | o | o | |
2) z bieżącą ciepłą i zimną wodą | o | o | o | |
3) liczba m.n. przypadających na 1 umywalkę w umywalniach zbiorowych | 5 | 5 | 10 | |
4) liczba m.n. przypadających na 1 natrysk | 10 | 15 | 15 | |
5) WC osobne dla kobiet i osobne dla mężczyzn | o | o | o | |
6) liczba m. n. przypadających na: | ||||
a) 1 WC damski | 10 | 15 | 20 | |
b) 1 WC męski | 10 | 15 | 20 | |
c) 1 pisuar w WC męskim | 25 | 30 | 35 | |
18 | Wyposażenie dodatkowe urządzeń higieniczno-sanitarnych: | |||
1) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą | o | o | o | |
2) lustro nad umywalką i półka | o | o | o | |
3) oświetlenie nad lustrem | o | o | ||
4) gniazdo elektryczne uniwersalne z osłoną | o | o | o | |
5) kosz niepalny lub trudno zapalny | o | o | o | |
19 | Meble w pokoju3): | |||
1) łóżko o wymiarach min. 80 x 190 cm | o | o | o | |
2) stół (minimum jeden dla 8 osób) | o | o | o | |
3) krzesła (1 na osobę, nie mniej niż 2 na pokój)4) | o | o | o | |
4) szafka, stolik lub półka przy każdym łóżku | o | o | o | |
5) szafa ubraniowa lub wnęka5) | o | o | ||
6) lustro | o | o | ||
7) kosz na śmieci niepalny lub trudno zapalny i popielniczka | o | o | ||
8) lampka nocna (przy każdym łóżku w pokojach 1-4-osobowych) | o | o | ||
9) wieszak ścienny lub stojący na okrycie wierzchnie | o | o | o | |
20 | Wyposażenie dodatkowe pokoju: | |||
1) instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych (w pokojach 1- i 2-osobowych) | o | o | ||
2) dywan lub chodnik | o | o | ||
3) firanki, żaluzje lub rolety przepuszczające światło | o | o | ||
4) zasłony dzienne, żaluzje lub rolety zaciemniające | o | o | o | |
5) elementy dekoracyjne | o | o | ||
VI. Usługi gastronomiczne: | ||||
21 | Sprzedaż gorących napojów, także z automatów lub prowadzona przez recepcję | o | o | o |
22 | Wydzielona sala do przygotowywania posiłków we własnym zakresie i ich spożywania | o | o | o |
23 | Podawanie śniadań | o | o | |
24 | Jadłodajnia lub bar szybkiej obsługi | o | ||
25 | Restauracja | o |
o wymaganie obowiązuje
I dom wycieczkowy kategorii pierwszej
II dom wycieczkowy kategorii drugiej
III dom wycieczkowy kategorii trzeciej
m.n. miejsce noclegowe
1) Udzielanie informacji o imprezach turystycznych i kulturalnych, wyposażenie recepcji w rozkłady jazdy, plany miast i mapy regionów, książkę telefoniczną itp.
2) Dopuszcza się łóżka piętrowe przy wysokości pokoju co najmniej 2,5 m; powierzchnia pokoju może być wówczas zmniejszona o 20%.
3) W kategorii I jednolity komplet o wysokiej jakości.
4) W pokojach więcej niż 4-osobowych dopuszcza się ławy.
5) W pokojach 1-4-osobowych - szafa ubraniowa, w pokojach więcej niż 4-osobowych po jednym zamykanym segmencie na ubranie i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK MŁODZIEŻOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||
I | II | III | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. Wymagania ogólne | ||||
1 | Samodzielny budynek lub wydzielona część budynku | o | o | |
2 | Pomieszczenia noclegowe organizowane doraźnie (w internacie, w izbach lekcyjnych itp.) | o | ||
3 | Bieżąca zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | |
4 | Bieżąca zimna woda całą dobę i ciepła woda o ustalonych porach rano i wieczorem | o | ||
5 | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie temperatury 19°C | o | o | o |
6 | Świetlica wyposażona w odpowiednie materiały i sprzęt | o1) | o2) | |
7 | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o | o | o |
8 | Pomieszczenie do suszenia odzieży | o | o | o |
9 | Apteczka zaopatrzona w leki i artykuły sanitarne | o | o | o |
II. Część mieszkalna | ||||
10 | Minimalna powierzchnia sypialni na jedną osobę w m2: | |||
1) przy łóżkach jednopoziomowych | 2,5 | 2,5 | 2,5 | |
2) przy łóżkach piętrowych | 1,5 | 1,5 | 1,5 | |
11 | Minimalny % miejsc noclegowych w salach mniejszych niż 8-osobowe | 50 | ||
12 | Urządzenia higieniczno-sanitarne (maksymalna liczba miejsc noclegowych na 1 urządzenie)3): | |||
1) umywalka z blatem lub półką i lustrem | 5 | 10 | 15 | |
2) natryski | 15 | 15 | ||
3) WC | 15 | 15 | 15 | |
13 | Wyposażenie pokoju: | |||
1) łóżka lub stelaże wyposażone w materace | o | o | o | |
2) na osobę: poduszka, kołdra lub 2 koce | o | o | o | |
3) bielizna pościelowa | o | o | o | |
4) szafy ubraniowe | o | |||
5) szafy ubraniowe lub wieszaki | o | o | ||
6) szafki nocne lub półki przy każdym łóżku | o | o | ||
7) stół | o | o | o | |
8) krzesła lub taborety (po jednym na osobę) lub ławy | o | o | o | |
9) lustro i kosz na śmieci | o | o | o | |
III. Część gastronomiczna | ||||
14 | Kuchnia samoobsługowa4) | o | o | |
15 | Jadalnia | o5) | o6) |
o wymaganie obowiązuje
I schronisko młodzieżowe kategorii pierwszej
II schronisko młodzieżowe kategorii drugiej
III schronisko młodzieżowe kategorii trzeciej
1) Wyposażona w telewizor oraz jedno z urządzeń multimedialnych, a także inny sprzęt do gier i zabaw.
2) Wyposażona w sprzęt do gier i zabaw.
3) W obiektach nowych wskaźniki urządzeń higieniczno-sanitarnych powinny być zgodne z warunkami technicznymi dla obiektów zamieszkania zbiorowego.
4) Wyposażona w sprzęt kuchenny (płyty do gotowania, garnki, czajniki, patelnie, lodówkę).
5) Zaopatrzona w sprzęt stołówkowy (stoły, krzesła lub ławy, talerze głębokie i płytkie, łyżki, widelce, noże, szklanki, kubki).
6) Zaopatrzona jak w kategorii I schroniska młodzieżowego; w mniejszych schroniskach może spełniać dodatkowo funkcję świetlicy.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK
Lp. | Wymagania | |
1 | 2 | 3 |
I. Instalacje w budynku | ||
1 | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie w pomieszczeniach noclegowych i świetlicy temperatury 18°C | o |
2 | Bieżąca zimna i ciepła woda1) | o |
II. Recepcja | ||
3 | Telefon dostępny dla gości | o |
4 | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o |
5 | Informacja turystyczna2) | o |
III. Inne usługi | ||
6 | Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów higienicznych i kosmetycznych, słodyczy, pamiątek | o |
7 | Możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu | o |
8 | Stanowisko umożliwiające dokonanie drobnych napraw sprzętu turystycznego, czyszczenie odzieży i sprzętu | o |
IV. Część mieszkalna | ||
9 | Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, WC i przedpokoju)3): | |
1) 1-osobowego | 5 | |
2) 2-osobowego | 7 | |
3) 3-osobowego | 9 | |
4) 4-osobowego | 12 | |
5) większego niż 4-osobowy (powierzchnia 4-osobowego plus 2,5 m2 dodatkowo na każdą następną osobę) | o | |
10 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne (liczba miejsc noclegowych na jedno urządzenie)4): | |
1) umywalka z lustrem i półką | 20 | |
2) WC | 20 | |
3) natrysk | 35 | |
4) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą | o | |
11 | Meble w pokoju: | |
1) łóżko5) | o | |
2) stół | o | |
3) krzesło lub taboret6) (1 na osobę) | o | |
4) stolik lub półka (przy każdym łóżku) | o | |
5) szafa ubraniowa lub wnęka7) | o | |
6) kosz na śmieci niepalny | o | |
7) wieszaki na okrycia wierzchnie | o | |
V. Usługi gastronomiczne | ||
12 | Jadłodajnia oferująca posiłki typu barowego | o |
13 | Stanowisko do przyrządzania i spożywania posiłków oraz do zmywania naczyń | o |
o wymaganie obowiązuje
1) Ciepła woda minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem, o ustalonej porze.
2) Informacja turystyczna, w tym tablica zawierająca zwięzły opis szlaków prowadzących do sąsiednich schronisk oraz miejscowości, zasadniczo w formie mapy lub schematu, informacja o rozkładzie jazdy komunikacji publicznej z najbliższej miejscowości (przystanku, stacji), informacja o grożących niebezpieczeństwach i zasadach wzywania pomocy.
3) Dopuszcza się łóżka piętrowe z barierką zabezpieczającą przed upadkiem przy wysokości pokoju min. 2,5 m; powierzchnia pokoju może być wówczas mniejsza o 20%.
4) Z wyjątkiem miejsc w pokojach mających te urządzenia; w obiektach nowych wskaźniki urządzeń higieniczno-sanitarnych powinny być zgodne z warunkami technicznymi dla obiektów zamieszkania zbiorowego.
5) Dopuszcza się stelaż wyposażony w materac ze zdejmowanym pokrowcem nadającym się do prania.
6) Dopuszcza się ławy.
7) W pokojach większych niż 2-osobowe po 1 segmencie na ubrania i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę.
MINIMALNE WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA DLA INNYCH OBIEKTÓW, W KTÓRYCH ŚWIADCZONE SĄ USŁUGI HOTELARSKIE
Lp. | Wymagania |
1 | 2 |
I. Dla wynajmowania miejsc na ustawienie namiotów i przyczep samochodowych | |
1 | Teren obozowiska wyrównany, suchy, ukształtowany w sposób zapewniający odprowadzenie wód opadowych i uprzątnięty z przedmiotów mogących zagrażać bezpieczeństwu |
2 | Punkt poboru wody do picia1) i potrzeb gospodarczych |
3 | Miejsce wylewania nieczystości płynnych odpowiednio zabezpieczone i oznakowane |
4 | Pojemnik na śmieci i odpady stałe, regularnie opróżniany |
5 | Ustęp utrzymywany w czystości |
II. Dla wynajmowania miejsc w namiotach, przyczepach mieszkalnych, domkach turystycznych i obiektach prowizorycznych |
|
6 | Stanowiska dla namiotów i przyczep mieszkalnych oraz dojścia do stanowisk utwardzone |
7 | Oświetlenie dojść do stanowisk i obiektów higieniczno-sanitarnych |
8 | Półka lub stelaż na rzeczy osobiste |
9 | Oddzielne łóżka lub łóżka polowe dla każdego korzystającego z namiotu, w odległości nie mniejszej niż 30 cm pomiędzy łóżkami |
III. Dla wynajmowania miejsc i świadczenia usług w budynkach stałych | |
10 | Ogrzewanie - w całym obiekcie w miesiącach X-IV, temperatura minimum 18°C |
11 | Instalacja sanitarna: zimna woda przez całą dobę i dostęp do ciepłej wody2) |
12 | Maksymalna liczba osób przypadających na jeden w.h.s. - 152a) |
13 | Wyposażenie podstawowe w.h.s.: |
1) natrysk lub wanna | |
2) umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik | |
3) WC | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | |
6) pojemnik na śmieci (niepalny lub trudno zapalny) | |
7) dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe | |
IV. Dla wynajmowania miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych (salach) | |
14 | Powierzchnia sal nie mniejsza niż 2,5 m2 - na jedną osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2) |
15 | Wyposażenie sal sypialnych |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm | |
2) oddzielne zamykane szafki dla każdej osoby | |
3) stół | |
4) krzesła lub taborety (1 na osobę) lub ławy | |
5) wieszaki na odzież wierzchnią | |
6) lustro | |
7) oświetlenie ogólne | |
16 | Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
V. Dla wynajmowania samodzielnych pokoi | |
17 | Powierzchnia mieszkalna w m2: |
1) pokój 1- i 2-osobowy - 6 m2 | |
2) pokój większy niż 2-osobowy - dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę3) | |
18 | Zestaw wyposażenia meblowego: |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm lub łóżka dwuosobowe o wymiarach minimum 120 x 190 cm | |
2) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku | |
3) stół lub stolik | |
4) krzesło lub taboret (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) lub ława | |
5) wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste | |
19 | Pościel dla jednej osoby: |
1) kołdra lub dwa koce | |
2) poduszka | |
3) poszwa | |
4) poszewka na poduszkę | |
5) prześcieradło | |
20 | Oświetlenie - minimum jeden punkt świetlny o mocy 60 W |
21 | Zasłony okienne zaciemniające |
22 | Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
23 | Kosz na śmieci niepalny lub trudno zapalny |
1) Dopuszcza się miejsca biwakowania przy szlakach wodnych bez punktu poboru wody do picia.
2) Minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem o ustalonych porach.
2a) Nie dotyczy tymczasowych obiektów noclegowych w rozumieniu art. 38 pkt 2 ustawy z dnia 18 marca 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z organizacją wizyty Jego Świątobliwości Papieża Franciszka w Rzeczypospolitej Polskiej oraz Światowych Dni Młodzieży - Kraków 2016 (Dz. U. z 2017 r. poz. 685).
3) W pomieszczeniach o wysokości co najmniej 2,5 m dopuszcza się łóżka piętrowe - powierzchnia pokoju może zostać zmniejszona o 20%.
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny.
MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE DOSTOSOWANIA OBIEKTÓW HOTELARSKICH DO POTRZEB OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | W obiektach powyżej 50 j.m. co najmniej jedna j.m. powinna być dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych w sposób określony w lp. 7-9, a dla każdych kolejnych rozpoczętych 100 j.m. powyżej 100 j.m. co najmniej jedna |
2 | Ogólnodostępne elementy wyposażenia obiektu, takie jak urządzenia komunikacji wewnętrznej, przyciski i wyłączniki, powinny być umieszczane na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
3 | Co najmniej jeden telefon ogólnodostępny przystosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne, umieszczony na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
4 | Co najmniej jedno stanowisko recepcyjne powinno dysponować ladą o wysokości nieprzekraczającej 90 cm, z podjazdem o wysokości min. 67 cm, lub powinno być wydzielone osobne stanowisko obsługi osób poruszających się na wózkach |
5 | W salach gastronomicznych i wielofunkcyjnych należy przystosować miejsca umożliwiające korzystanie z usług osobom na wózkach |
6 | Przyciski sterujące windami powinny być opisane w sposób czytelny dla niewidzących, a windy wyposażone w sygnalizację dźwiękową |
7 | J.m., o których mowa w lp. 1, powinny zostać wyposażone w poręcze i uchwyty ułatwiające korzystanie z urządzeń higieniczno-sanitarnych |
8 | Wyłączniki światła, sygnalizacja przywoławcza, telefon i sterowanie telewizorem powinny być dostępne z łóżka |
9 | W j.m., o których mowa w lp. 1, należy zapewnić umeblowanie umożliwiające korzystanie osobom poruszającym się na wózkach, w tym wysokość podjazdu min. 67 cm pod płytę stołu, biurka i umywalki |
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | Należy zapewnić co najmniej 2 stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych położone w najbliższej odległości od urządzeń ogólnodostępnych |
2 | Parking przy recepcji powinien posiadać stanowisko postojowe dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych |
3 | Stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych powinny dysponować dojazdem dla samochodów |
4 | Ciągi komunikacyjne powinny zostać utwardzone, posiadać szerokość co najmniej 180 cm i umożliwiać dostęp ze stanowisk dla osób niepełnosprawnych do wszystkich urządzeń ogólnodostępnych |
5 | Co najmniej jeden ustęp powinien być dostępny dla osoby na wózku |
Objaśnienia:
j.m. - jednostki mieszkalne.
Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.20241 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.
Tomasz Ciechoński 31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.2017.2166 t.j. |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Obiekty hotelarskie i inne obiekty, w których są świadczone usługi hotelarskie. |
Data aktu: | 19/08/2004 |
Data ogłoszenia: | 24/11/2017 |
Data wejścia w życie: | 30/08/2004 |