______1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 062 z 15.03.1993, z późn. zm.).
3) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku, które wdrażają postanowienia art. 2 lit. b dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26 z 31.01.1977, z późn. zm.).
4) Przepisy o powiadamianiu o chorobach zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi notyfikacji w Unii Europejskiej, które wdrażają postanowienia dyrektywy 82/894/EWG z dnia 21 grudnia 1982 r. w sprawie zgłaszania chorób zwierząt we Wspólnocie (Dz. Urz. WE L 378 z 31.12.1982, z późn. zm.).
5) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku, które wdrażają postanowienia dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26 z 31.01.1977, z późn. zm.).
6) Ustawa z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145) art. 19, który wdraża postanowienia art. 10 dyrektywy 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami, w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego (Dz. Urz. WE L 224 z 18.08.1990, z późn. zm.).
7) Ustawa z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145) art. 20 i art. 21 ust. 1, 2, 4 i 5, które wdrażają postanowienia art. 12 dyrektywy 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego (Dz. Urz. WE L 224, z 18.08.1990, z późn. zm.).
8) Przepisy wydane na podstawie art. 18 dyrektywy 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 062, z 15.03.1993, z późn. zm.).
9) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, które wdrażają postanowienia dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, z późn. zm.).
10)Decyzja 2003/779/WE z dnia 31 października 2003 r. określająca wymagania odnośnie zdrowia zwierząt oraz świadectwa weterynaryjne dla importu osłonek zwierzęcych z krajów trzecich (Dz. Urz. UE L 285 z 01.11.2003).
11) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych w handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi, które wdrażają postanowienia dyrektywy 72/461/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 302 z 31.12.1972, z późn. zm.).
12) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych w handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi, które wdrażają postanowienia dyrektywy 80/215/EWG z dnia 22 stycznia 1980 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz.Urz. WE L 47 z 21.02.1980, z późn. zm.).
13) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, które wdrażają postanowienia dyrektywy 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przy przywozie z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 302, z 31.12.1972, z późn. zm.).
14) Ustawa z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145) art. 27, który wdraża postanowienia art. 5 ust. 2 dyrektywy 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym mając na względzie wprowadzenie rynku wewnętrznego (Dz. Urz. WE L 395 z 30.12.1989, z późn. zm.).
15) Ustawa z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145) art. 23 ust. 3-5, który wdraża postanowienia art. 3 ust. 3 dyrektywy 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym mając na względzie wprowadzenie rynku wewnętrznego (Dz. Urz. WE L 395 z 30.12.1989, z późn. zm.).
16)Rozporządzenie 1774/2002/WE z dnia 3 października 2002 r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.02, z późn. zm.).
17) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, które wdrażają postanowienia dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 187 z 07.07.1992, z późn. zm), przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla świeżego mięsa drobiowego pochodzącego z państw trzecich, które wdrażają postanowienia dyrektywy 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywóz świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.), przepisy o wymaganiach weterynaryjnych w handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi, które wdrażają postanowienia dyrektywy 72/461/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 302 z 31.12.1972, z późn. zm.).
18) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla świeżego mięsa drobiowego pochodzącego z państw trzecich, które wdrażają postanowienia dyrektywy 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywóz świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
19)Decyzja 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalająca wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979, z późn. zm.).
20) Decyzja 94/278/WE z dnia 18 marca 1994 r. ustalająca wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz niektórych produktów objętych dyrektywą Rady 92/118/EWG (Dz. Urz. WE L 115 z 09.05.1996, z późn. zm.).
21) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, które wdrażają postanowienia rozdziału II i III dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 187 z 07.07.1992, z późn. zm.).
22)Decyzja 2000/585/WE z dnia 7 września 2000 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i warunki zdrowia publicznego oraz świadectwa weterynaryjne przy przywozie mięsa zwierząt łownych, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka i mięsa króliczego z państw trzecich oraz uchylająca decyzje 97/217/WE, 97/218/WE, 97/219/WE i 97/220/WE (Dz. Urz. WE L 251 z 06.10.2000, z późn. zm.).
23) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla świeżego mięsa drobiowego pochodzącego z państw trzecich, które wdrażają postanowienia art. 9 dyrektywy 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywóz świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
24) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, które wdrażają postanowienia art. 16 dyrektywy 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu mięsa zwierząt łownych (Dz. Urz. WE L 268 z 14.09.1992, z późn. zm.).
25) Decyzja 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalająca wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979, z późn. zm.) załącznik, część I.
26) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, które wdrażają postanowienia art. 14 dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055 z 08.03.1971, z późn. zm.).
27) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, które wdrażają postanowienia art. 3 dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 187 z 07.07.1992, z późn. zm.).
28) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, które wdrażają postanowienia art. 6 dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 187 z 07.07.1992, z późn. zm.).
29)Decyzja 97/41/WE z dnia 18 grudnia 1996 r. ustanawiająca warunki zdrowotne i świadectwo zdrowia publicznego dla przywozu z państw trzecich produktów mięsnych otrzymywanych z mięsa drobiowego, mięsa dzikich zwierząt utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych i mięsa króliczego (Dz. Urz. WE L 017 z 21.01.1997, z późn. zm.).
30) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa, które wdrażają postanowienia rozdziału III i IV dyrektywy 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa ( Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
31) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa, które wdrażają postanowienia rozdziału V (I) (3) i (5) i (II), (3) i (4) dyrektywy 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
32)Decyzja 94/356/WE z dnia 20 maja 1994 r. ustanawiająca szczegółowe zasady stosowania dyrektywy 91/493/EWG dotyczące kontroli zdrowotnych przeprowadzanych we własnym zakresie w odniesieniu do produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 156 z 23.06.1994, z późn. zm.).
33) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa, które wdrażają postanowienia rozdziału IV (IV) (4) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
34) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku, które wdrażają postanowienia rozdziału IX załącznika B do dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26 z 31.01.1977, z późn. zm.).
35) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa, które wdrażają postanowienia rozdziału VI i VIII załącznika do dyrektywy 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
36) Dyrektywa 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 062 z 15.03.1993, z późn. zm.) załącznik II, rozdział 3, część I, lit. B, ust. 8.
37) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa, które wdrażają postanowienia rozdziału III ust. 1 pkt 2 załącznika do dyrektywy 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
38) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa, które wdrażają postanowienia rozdziału IV załącznika do dyrektywy 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
39) Dyrektywa 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 062 z 15.03.1993, z późn. zm.) załącznik II, rozdział 3, część II, lit. B, ust. 8.
40) Przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, które wdrażają postanowienia rozdziału I, II, V, VI, VII, VIII, IX i X załącznika do dyrektywy 93/43/EWG z dnia 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 208 z 05.09.1995, z późn. zm.).
41) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku, które wdrażają postanowienia rozdziału IV załącznika B do dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26 z 31.01.1977, z późn. zm.).
42) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku, które wdrażają postanowienia art. 7 ust. 1 i 3 dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26 z 31.01.1977, z późn. zm.).
43) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, które wdrażają postanowienia art. 3 dyrektywy 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu mięsa zwierząt łownych (Dz. Urz. WE L 268 z 14.09.1992, z późn. zm.).
44) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa, które wdrażają postanowienia dyrektywy 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991, z późn. zm.).
45)Decyzja 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalająca wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979, z późn. zm.) lub decyzja 94/85/WE z dnia 16 lutego 1994 r. ustalająca wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 44 z 17.02.1994, z późn. zm.), lub decyzja 94/86/WE z dnia 16 lutego 1994 r. ustalająca tymczasowy wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz mięsa zwierząt łownych (Dz. Urz. WE L 44 z 17.02.1994, z późn. zm.), lub decyzja 97/296/WE z dnia 22 kwietnia 1997 r. ustalająca wykaz państw trzecich, z których dopuszcza się przywóz produktów rybołówstwa przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 122 z 14.05.1997, z późn. zm.).
46)Decyzja 2000/20/WE z dnia 10 grudnia 1999 r. ustanawiająca świadectwo zdrowia dla przywozu z państw trzecich żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz dla surowców na produkcję żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 006 z 11.01.2000).
47) Przepisy wydane na podstawie ust. 1 części IV, sekcji A, rozdziału 4 załącznika 2 do dyrektywy 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 062 z 15.03.1993, z późn. zm.).
48) Dyrektywa 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 062 z 15.03.1993, z późn. zm.) załącznik II, rozdział 4, sekcja A, część VI, ust. 2.
49) Decyzja 94/278/WE z dnia 18 marca 1994 r. ustalająca wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz niektórych produktów objętych dyrektywą Rady 92/118/EWG (Dz. Urz. WE L 120 z 11.05.1994, z późn. zm.) załącznik, część XIII.
50) Przepisy wydane na podstawie ust. 1 części V, sekcji B, rozdziału 4 załącznika 2 do dyrektywy 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 062 z 15.03.1993, z późn. zm.).
51) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku, które wdrażają postanowienia art. 3 (A) (9) (a) dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26 z 31.01.1977, z późn. zm.).
Dane dotyczące ogłaszania aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.