Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 15 maja 2002 r.
w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:
1)
substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,
2)
innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
3)
składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa Uwagi
1 2 3 4
1 E 170 Węglany wapnia -
2 E 270 Kwas mlekowy -
3 E 290 Dwutlenek węgla -
4 E 296 Kwas jabłkowy -
5 E 300 Kwas askorbinowy -
6 E 306 Mieszanina tokoferoli przeciwutleniacz w tłuszczach i olejach
7 E 322 Lecytyna -
8 E 330 Kwas cytrynowy -
9 E 333 Cytryniany wapnia -
10 E 334 Kwas winowy (L(+)-) -
11 E 335 Winiany sodu -
12 E 336 Winiany potasu -
13 E 341(i) Fosforan monowapniowy środek spulchniający do mąki
14 E 400 Kwas alginowy -
15 E 401 Alginian sodu -
16 E 402 Alginian potasu -
17 E 406 Agar -
18 E 407 Karagen -
19 E 410 Mączka chleba
świętojańskiego -
20 E 412 Guma guar -
21 E 413 Tragakanta -
22 E 414 Guma arabska -
23 E 415 Guma ksantanowa -
24 E 416 Guma karaya -
25 E 422 (Gliceryna) glicerol ekstrakt roślinny
26 E 440(i) Pektyna -
27 E 500 Węglany sodu -
28 E 501 Węglany potasu -
29 E 503 Węglany amonu -
30 E 504 Węglany magnezu -
31 E 516 Siarczan wapnia nośnik
32 E 524 Wodorotlenek sodu wykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych
33 E 551 Dwutlenek krzemu zapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół
i korzeni w dawce do 30 g/kg
34 E 938 Argon -
35 E 941 Azot -
36 E 948 Tlen -
37 - Substancje aromatyczne aromaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych,
wyprodukowane metodami ekologicznymi
38 - Woda pitna
39 - Sól chlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie
stosowane w przetwórstwie żywności
40 - Kultury mikroorganizmów, używane w przetwórstwie żywności
z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych
41 - Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowe dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Nazwa Uwagi
1 2 3
1 Woda pitna
2 Chlorek wapnia środek koagulujący
3 Węglan wapnia -
4 Wodorotlenek wapnia -
5 Siarczan wapnia środek koagulujący
6 Chlorek magnezu środek koagulujący
7 Węglan potasu używany do suszenia winogron
8 Węglan sodu używany do produkcji cukru
9 Kwas cytrynowy używany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi
10 Kwas siarkowy używany do produkcji cukru
11 Izopropanol używany do procesów krystalizacji w produkcji cukru*
12 Dwutlenek węgla -
13 Azot -
14 Etanol rozpuszczalnik
15 Kwas taninowy środek filtracyjny
16 Albumina białka jaja -
17 Kazeina -
18 Żelatyna -
19 Karuk rybi -
20 Oleje roślinne używane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący
21 Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny) -
22 Węgiel aktywny -
23 Talk -
24 Bentonit -
25 Kaolin -
26 Ziemia okrzemkowa -
27 Perlit -
28 Mączka ryżowa -
29 Wosk pszczeli środek antyadhezyjny
30 Wosk carnauba środek antyadhezyjny
31 Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych używane w przetwórstwie żywności
32 Enzymy używane w przetwórstwie żywności
* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1. Produkty roślinne nieprzetworzone

1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis),

b) orzeszki kola (Cola acuminata),

c) agrest (Ribes uva-crispa L.),

d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),

e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).

2) Jadalne przyprawy i zioła:

a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),

b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),

c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).

3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami - dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.

2. Produkty roślinne przetworzone

1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:

a) kakao,

b) kokos,

c) oliwka,

d) słonecznik,

e) palma,

f) rzepak,

g) krokosz barwierski,

h) sezam,

i) soja.

2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:

a) fruktoza,

b) ryżowy papier,

c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,

d) wafle (opłatki).

3) Białka z grochu (Pisum spp).

4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.

5) Wyrób spirytusowy "kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

1) Żelatyna.

2) Serwatka w proszku "herasuola".

3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.77.700

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.
Data aktu: 15/05/2002
Data ogłoszenia: 18/06/2002
Data wejścia w życie: 03/07/2002