Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 15 maja 2002 r.
w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:
1)
substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,
2)
innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
3)
składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa Uwagi
1 2 3 4
1 E 170 Węglany wapnia -
2 E 270 Kwas mlekowy -
3 E 290 Dwutlenek węgla -
4 E 296 Kwas jabłkowy -
5 E 300 Kwas askorbinowy -
6 E 306 Mieszanina tokoferoli przeciwutleniacz w tłuszczach i olejach
7 E 322 Lecytyna -
8 E 330 Kwas cytrynowy -
9 E 333 Cytryniany wapnia -
10 E 334 Kwas winowy (L(+)-) -
11 E 335 Winiany sodu -
12 E 336 Winiany potasu -
13 E 341(i) Fosforan monowapniowy środek spulchniający do mąki
14 E 400 Kwas alginowy -
15 E 401 Alginian sodu -
16 E 402 Alginian potasu -
17 E 406 Agar -
18 E 407 Karagen -
19 E 410 Mączka chleba
świętojańskiego -
20 E 412 Guma guar -
21 E 413 Tragakanta -
22 E 414 Guma arabska -
23 E 415 Guma ksantanowa -
24 E 416 Guma karaya -
25 E 422 (Gliceryna) glicerol ekstrakt roślinny
26 E 440(i) Pektyna -
27 E 500 Węglany sodu -
28 E 501 Węglany potasu -
29 E 503 Węglany amonu -
30 E 504 Węglany magnezu -
31 E 516 Siarczan wapnia nośnik
32 E 524 Wodorotlenek sodu wykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych
33 E 551 Dwutlenek krzemu zapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół
i korzeni w dawce do 30 g/kg
34 E 938 Argon -
35 E 941 Azot -
36 E 948 Tlen -
37 - Substancje aromatyczne aromaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych,
wyprodukowane metodami ekologicznymi
38 - Woda pitna
39 - Sól chlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie
stosowane w przetwórstwie żywności
40 - Kultury mikroorganizmów, używane w przetwórstwie żywności
z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych
41 - Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowe dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Nazwa Uwagi
1 2 3
1 Woda pitna
2 Chlorek wapnia środek koagulujący
3 Węglan wapnia -
4 Wodorotlenek wapnia -
5 Siarczan wapnia środek koagulujący
6 Chlorek magnezu środek koagulujący
7 Węglan potasu używany do suszenia winogron
8 Węglan sodu używany do produkcji cukru
9 Kwas cytrynowy używany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi
10 Kwas siarkowy używany do produkcji cukru
11 Izopropanol używany do procesów krystalizacji w produkcji cukru*
12 Dwutlenek węgla -
13 Azot -
14 Etanol rozpuszczalnik
15 Kwas taninowy środek filtracyjny
16 Albumina białka jaja -
17 Kazeina -
18 Żelatyna -
19 Karuk rybi -
20 Oleje roślinne używane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący
21 Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny) -
22 Węgiel aktywny -
23 Talk -
24 Bentonit -
25 Kaolin -
26 Ziemia okrzemkowa -
27 Perlit -
28 Mączka ryżowa -
29 Wosk pszczeli środek antyadhezyjny
30 Wosk carnauba środek antyadhezyjny
31 Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych używane w przetwórstwie żywności
32 Enzymy używane w przetwórstwie żywności
* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1. Produkty roślinne nieprzetworzone

1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis),

b) orzeszki kola (Cola acuminata),

c) agrest (Ribes uva-crispa L.),

d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),

e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).

2) Jadalne przyprawy i zioła:

a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),

b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),

c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).

3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami - dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.

2. Produkty roślinne przetworzone

1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:

a) kakao,

b) kokos,

c) oliwka,

d) słonecznik,

e) palma,

f) rzepak,

g) krokosz barwierski,

h) sezam,

i) soja.

2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:

a) fruktoza,

b) ryżowy papier,

c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,

d) wafle (opłatki).

3) Białka z grochu (Pisum spp).

4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.

5) Wyrób spirytusowy "kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

1) Żelatyna.

2) Serwatka w proszku "herasuola".

3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.77.700

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.
Data aktu: 15/05/2002
Data ogłoszenia: 18/06/2002
Data wejścia w życie: 03/07/2002