Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki – ang. AMD (age-related macular degeneration) – to schorzenie części centralnej siatkówki – plamki żółtej, powodujące utratę widzenia centralnego, prowadzące w konsekwencji do ślepoty. Chory ma trudności w codziennym funkcjonowaniu – nie może czytać, prowadzić samochodu, czy sprawdzić, która jest godzina.
„Obserwujemy zdecydowany wzrost wizyt pacjentów, u których diagnozujemy jako pierwsi AMD, ale mamy też dużo pacjentów, którzy od wielu lat zmagają się z tą chorobą” – powiedziała podczas środowej konferencji prasowej okulistka, wicedyrektor Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 5 w Katowicach prof. Ewa Mrukwa–Kominek.
„Zaalarmować powinny nas wszelkie nieprawidłowości w polu widzenia - wykrzywienie obrazu, jakieś poświaty wokół obrazu albo plama przed okiem, która się przesuwa razem ze wzrokiem. Pacjent chory na AMD może stopniowo obserwować utratę widzenia, ale może to być też proces bardzo szybki” – dodała.
Jak podkreśliła, AMD jest już uznawane za chorobę społeczną. Szacuje się, że na całym świecie choruje 25 mln ludzi. „Do tej pory mimo tego, że próbowano wprowadzić bardzo dużo leków, nie ma gwarancji na zatrzymanie postępu choroby ani na poprawę widzenia, w związku z tym dalej poszukuje się nowych metod leczenia. W naszym ośrodku stosujemy wszystkie obecnie dostępne środki pozwalające opóźnić postęp choroby. Przygotowujemy się też do zastosowania leczenia radiochirurgicznego z wykorzystaniem urządzenia Gamma Knife” – powiedziała prof. Mrukwa–Kominek.
Przyczyny AMD również nie są dokładnie znane. Bada się wpływ czynników genetycznych, spożywanych z żywnością konserwantów, niezdrowego trybu życia chorych. Lekarze obserwują, że obniża się wiek pacjentów – choruje coraz więcej osób już po 50. roku życia.
„Uważa się, że w ciągu następnych 25 lat wzrośnie trzykrotnie liczba tych chorych. To bardzo niepokojące. Dlatego tak duży nacisk kładzie się na profilaktykę” – powiedziała prof. Mrukwa–Kominek. Jej główne elementy to zdrowy tryb życia, unikanie używek, wyeliminowanie z diety węglowodanów i wysokokalorycznych tłuszczów, a wzbogacenie jej w warzywa i ryby, by zapewnić podaż kwasów omega-3.
Każdy może też przeprowadzić u siebie samodzielnie test Amslera – drukując z internetu charakterystyczne zakratkowane pole i sprawdzając – osobno dla każdego oka - czy nie widzi plamy lub wykrzywienia centralnej części pola widzenia.