Minister Zdrowia dostosowuje tekst rozporządzenia do zapisów dyrektywy Rady 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. UE z dnia 5 grudnia 1998 r. Nr 330, s. 32).
W wyniku dokonanych zmian m.in. na nowo został zdefiniowany zakres obowiązywania rozporządzenia. Przepisów rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. Nr 61, poz. 417) nie stosuje się do:
1. naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych spełniających wymagania określone w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
2. wód leczniczych, dla których warunki i wymagania sanitarne określają przepisy wydane na podstawie:
a) art. 5 ust. 5 i 6 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. - Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. z 2005 r. Nr 228, poz. 1947 ze zm),
b) art. 36 ust. 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. Nr 167, poz. 1399 ze zm.);
3. wody przeznaczonej do takich celów, w stosunku do których właściwy państwowy inspektor sanitarny stwierdzi, że jej jakość nie ma wpływu na zdrowie konsumentów;
4. wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, z zastrzeżeniem § 1 ust. 3 i § 20 ust. 3-6 rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Przepisy rozporządzenia stosuje się natomiast do wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, jeżeli woda dostarczana jest jako część działalności handlowej lub publicznej.
Modyfikacji uległa definicja wody bezpiecznej. Zgodnie z nową definicją, woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie ma agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia:
1. podstawowe wymagania mikrobiologiczne określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
2. podstawowe wymagania chemiczne określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Określony został tzw. maksymalny okres trzeciego odstępstwa od wymagań określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Okres ten, w wyniku wejścia w życie nowelizacji rozporządzenia, wynosi maksymalnie kolejne 3 lata.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. Nr 72, poz. 466) wchodzi w życie z dniem 30 maja 2010 r.
Na podstawie: www.mz.gov.pl, stan z dnia 18 maja 2010 r.
Przydatne materiały:
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi2) (Dz. U. Nr 72, poz. 466)