Senatorzy chcą, aby prowadzona przez rolników w niewielkim zakresie produkcja i sprzedaż przetworzonych produktów rolnych, np. pieczywa, wędlin, dżemów czy serów była nieopodatkowana i odformalizowana, co pozwoli na jej wyjście z „szarej strefy”.
W obowiązującym stanie prawnym rolnicy mogą wytwarzać a następnie sprzedawać, bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego od osób fizycznych, jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce. Skala tej produkcji jest na tyle niewielka, że rolnicy nie decydują się na wyjście z "szarej strefy" w obawie przed podatkiem dochodowym, którego zapłacenie czyniłoby ich działalność nieopłacalną. Innym czynnikiem zniechęcającym rolników jest formalizm procedur administracyjnych i podatkowych związanych z prowadzeniem przedsiębiorstwa.
Wyłączenie omawianej działalności z opodatkowania przewiduje przygotowany przez grupę senatorów projekt ustawy rozszerzającej katalog zwolnień przedmiotowych określonych w art. 21 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zwolnienie będzie adresowane do podatników dokonujących sprzedaży w niewielkich rozmiarach i będzie limitowane kwotą 5.000 zł przychodu rocznie. Nadwyżka ponad tę kwotę miałaby być opodatkowana jako przychód z tzw. innych źródeł. Nadwyżka nie będzie stanowiła przychodu z pozarolniczej działalności gospodarczej – tym samym podatnik nie będzie zobowiązany chociażby do odprowadzania zaliczek na podatek, czy też do prowadzenia odpowiednich ksiąg podatkowych.
Z uwagi na wprowadzenie limitu, zwolnienie miałoby być warunkowane prowadzeniem ewidencji sprzedaży, w której wykazywana będzie wielkość przychodu. W celu maksymalnego uproszczenia ewidencji przychód będzie rejestrowany raz dziennie w łącznej kwocie. Dodatkowym warunkiem zwolnienia będzie sprzedaż przetworzonych produktów w miejscu przetworzenia lub na targowiskach.
Dla zachowania spójności z w systemie podatkowym, autorzy projektu przewidują, że zwolnienie nie będzie miało zastosowania do produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym, czyli np. napojów alkoholowych oraz do przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach działów specjalnych produkcji rolnej.
Opracowanie: Jolanta Mazur, RPE WKP
Źródło: www.senat.gov.pl, stan z dnia 22 kwietnia 2013 r.