Podatnik produkujący wyroby piekarnicze i ciastkarskie miał wątpliwość, czy jest zobowiązany do zainstalowania w swoich punktach sprzedażowo-produkcyjnych kas rejestrujących online.

Wystąpił o interpretację, podając, że w prowadzonych punktach sprzedaży odbywa się jednocześnie produkcja tych wyrobów. W trakcie sprzedaży towar nie podlega żadnej obróbce termicznej. Jest to typowy profil działalności piekarniczo-cukierniczej o klasyfikacji PKD 10.71.Z. Jego zdaniem, nie można tej działalności utożsamiać z działalnością gastronomiczną i nie ma on obowiązku rejestrowania sprzedaży za pomocą kasy online.

W interpretacji z 20 maja br. dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej przyznał rację podatnikowi (nr 0114-KDIP1-3.4012.135.2022.2.KP).

Sprawdź też: Czy piekarnia dokonująca sprzedaży pieczywa z dowozem do klienta może korzystać ze zwolnienia podmiotowego VAT? >

 

Produkt to nie posiłek

Stwierdził, że o ile, w sprawie, mamy do czynienia z „produktem” przeznaczonym do bezpośredniej konsumpcji, to nie można przyjąć, że stanowi on „posiłek”. Dostawa wyrobów cukierniczych po ich wyprodukowaniu (tj. drożdżówki, pączki) nie wymaga od sprzedawcy wykonania żadnych dodatkowych czynności - tj. ich przetworzenia - tak jak w przypadku usług związanych z wyżywieniem - przygotowaniem posiłku, potrawy nadającej się od razu do spożycia. Podatnik nie świadczy usług związanych z wyżywieniem.

Dyrektor KIS podkreślił, że nie sposób uznać, iż punkt, w którym prowadzona jest działalność spełnia definicję stacjonarnej placówki gastronomicznej, lokal jest podzielony na część sprzedażową oraz część produkcyjną. Ponadto podatnik po dostarczeniu wyrobów do części sprzedażowej dokonuje jedynie sprzedaży gotowego wyrobu, który nie jest w żaden sposób przetwarzany.

Zatem, sprzedaż gotowych produktów nie stanowi usług związanych z wyżywieniem, jak również punkt sprzedażowy nie wpisuje się w zakres pojęcia stacjonarnej placówki gastronomicznej.

Dyrektor KIS zauważył, że dla działalności polegającej na produkcji wyrobów piekarniczych i ciastkarskich podatnik podaje symbol PKD 10.71.Z odnoszący się do działalności w zakresie „produkcji” tego typu wyrobów, a nie symbol PKD 56.10.A obejmujący działalność restauracji i innych stałych placówek gastronomicznych, co pośrednio przemawia również za przyjęciem ww. stanowiska.

Mając na uwadze art. 145b ust. 1 pkt 2 lit. a) ustawy o VAT oraz przedstawiony opis stanu faktycznego, podatnik nie był więc obligatoryjnie zobowiązany do prowadzenia ewidencji sprzedaży za pomocą kasy online.

Sprawdź też: Czy podatnik, który dostarcza żywności dla odbiorców zewnętrznych, powinien posiadać kasę rejestrującą online? >

 

Eksperci: Interpretacja korzystna

- Dyrektor KIS podtrzymał dotychczasową linię orzeczniczą w zakresie obowiązku stosowania kasy rejestrującej online. Organ zwrócił uwagę, iż działalność wnioskodawczyni po wyprodukowaniu wyrobów cukierniczych nie wymaga wykonania żadnych dodatkowych czynności tj. ich przetworzenia.  Zdaniem organu, wyroby cukiernicze, które nie wymagają dodatkowej obróbki technicznej po ich wyprodukowaniu, nie mogą stanowić posiłku – podkreśla Karolina Kubista, adwokat w Kancelarii JKP Legal.

Ekspertka zauważa, że w innych interpretacjach dyrektor KIS zwrócił uwagę, że lokal, w którym nie ma wydzielonego miejsca na konsumpcję, w którym klient mógłby zjeść zamówione słodkości, a także napić się ciepłych lub zimnych napojów nie stanowi placówki gastronomicznej (interpretacja z 27 maja 2021 r., nr 0114-KDIP1-3.4012.7.2021.1.KF).

PROCEDURA: Czynności podlegające obowiązkowi ewidencjonowania przy zastosowaniu kas online >

Zobacz również: Kasy fiskalne w myjniach samochodowych nieco później >>

- Jak natomiast wynika z orzecznictwa sądów administracyjnych, przy ustalaniu czy mamy do czynienia z świadczeniem usług związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych  przez stacjonarne placówki gastronomiczne, należy wziąć pod uwagę czy posiłek jest podawany, czy w lokalu jest obsługa kelnerska, na czym polega serwis pracowniczy, czy jest możliwość spożycia posiłku w lokalu, czy tylko "na wynos", czy w i jakim zakresie klient może korzystać z zastawy stołowej (np. wyrok WSA w Warszawie z 19 października 2021 r., sygn. akt III SA/Wa 329/20) – stwierdza Karolina Kubista.

Podkreśla ona, że w tym zakresie sąd administracyjny odniósł się do wyroku TSUE z 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19, w którym zwrócono uwagę, że pojęcie "usług restauracyjnych i cateringowych" obejmuje dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu umożliwienie natychmiastowego spożycia tej żywności przez klienta końcowego.

Czytaj też: Gastronomia w starej matrycy stawek. Refleksje po wyroku TS, C-703/19, J.K. przeciwko Dyrektorowi Izby Administracji Skarbowej w Katowicach >

 


Opodatkowanie usług gastronomicznych

- Decydujące kryteria oceny, czy usługi towarzyszące dostarczaniu gotowej żywności mogą zostać uznane za "odpowiednie usługi wspomagające", odnoszą się do poziomu usług oferowanych konsumentowi. Zdaniem Trybunału, znaczenie będą miały takie czynniki jak obecność kelnerów, istnienie obsługi polegającej w szczególności na przekazywaniu zamówień do kuchni, układaniu dań na talerzach i podawaniu ich klientom, istnienie zamkniętych i utrzymywanych w odpowiedniej temperaturze pomieszczeń przeznaczonych do konsumpcji żywności, a także szatni i toalet, oraz wyposażenie w naczynia, meble i sztućce – zauważa Karolina Kubista.

Ekspertka podkreśla, że ustalenie zatem, czy mamy do czynienia z usługami związanymi z wyżywieniem świadczonymi w placówkach gastronomicznych ma charakter złożony i wymaga uwzględnienia nie tylko, czy oferowany jest posiłek, ale również uwzględnienia usług towarzyszących jego dostarczaniu.

Ważny opis stanu faktycznego

Inny ekspert także ocenia, że interpretacja wydaje się być pozytywnym sygnałem dla osób prowadzących tego typu działalność – polegającą na wytwarzaniu oraz sprzedaży w jednym miejscu produktów do bezpośredniej konsumpcji.

Podkreśla jednak, że zawierzenie tej interpretacji to spory błąd bo mamy tutaj niestety do czynienia z klasycznym przypadkiem błędnie sformułowanego wniosku o jej wydanie. - Cała ewentualna wartość interpretacji polegałaby na rozstrzygnięciu przez organ, czy opisywana działalność może zostać uznana za świadczenie usług związanych z wyżywieniem przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Niestety wnioskodawca w opisie stanu faktycznego zawarł już własną ocenę swojej działalności – nie tylko opisał, że jest to działalność piekarniczo – cukiernicza, ale także wskazał swój kod PKD. Miejscem na tego typu opinie nie jest opis stanu faktycznego, lecz uzasadnienie własnego stanowiska - podkreśla Andrzej Radwan, doradca podatkowy w Kancelarii Gardens Tax & Legal.

Jego zdaniem, ponieważ wnioskodawca sam wskazał, że jego działalność nie jest świadczeniem usług związanych z wyżywieniem przez stacjonarne placówki gastronomiczne, dyrektor KIS był związany takim stanowiskiem i nie mógł przyjąć innej oceny, niż opisana przez wnioskodawcę.

 

- Podkreślają to od lat sądy administracyjne (np. wyrok NSA z 5 marca 2020 r., sygn. akt I FSK 1220/18). Niestety cały czas wiele osób składających wnioski o interpretację zapomina, że opis stanu faktycznego nie jest miejscem na przedstawianie jakichkolwiek własnych opinii, ocen czy spostrzeżeń – ponieważ organ będzie musiał przyjąć naszą ocenę za element opisu sytuacji – i nie będzie już mógł przyjąć innej oceny – stwierdza Andrzej Radwan.

PROCEDURA: Wniosek o wydanie indywidualnej interpretacji prawa podatkowego >

Ekspert zauważa, że organ przedstawił wnioskodawcy dodatkową informację, podkreślając powyższe związanie opisem i tym samym brak możliwości dokonania oceny, czy działalność faktycznie stanowi świadczenie usług związanych z wyżywieniem (objęte obowiązkiem posiadania kasy online).

- Problematyka kwalifikacji działalności placówek sprzedających gotowe do spożycia dania/wyroby i uznania ich za usługę związaną z wyżywieniem, nie zaś dostawę towarów ma długą i trudną historię, która istotnie wpłynęła na branżę wydaniem przez MF interpretacji ogólna MF PT1.050.3.2016.156 z 24 czerwca 2016 r. - a swoisty finał znalazła przed TSUE wyrokiem z 22 kwietnia 2021 r. C-703/19 (warto podkreślić, że wyrok TSUE dotyczył stanu prawnego sprzed wejścia w życie „matrycy stawek” VAT) – podkreśla Andrzej Radwan.

Zdaniem doradcy podatkowego, również tutaj wielu przedsiębiorców, którzy występowali o interpretację indywidualną celem uzyskania rozstrzygnięcia, czy dokonują dostawy towarów czy świadczenia usług w opisach zawierało od razu własną ocenę (klasyfikację PKWiU) – pomimo otrzymania pozytywnej oceny stanowiska, nie otrzymało żadnej ochrony w późniejszych kontroli i postępowań.