Sprawa dotyczyła opodatkowania kompleksowej usługi polegającej na organizacji imprezy okolicznościowej. Chodziło o podatnika, który prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, której przedmiotem jest działalność usługowo-gastronomiczna. Świadczy m. in. kompleksowe usługi organizowania we własnym lokalu różnego rodzaju imprez okolicznościowych takich jak: wesela (czasami wraz z poprawinami), komunie, studniówki itp. W ramach tej usługi podatnik udostępnia lokal, przygotowuje i wydaje posiłki, zapewnia obsługę kelnerską, czasami również oprawę muzyczną i nagłośnienie, dostępność do terenów zielonych. W ramach posiłków, wydaje również napoje gorące (kawa, herbata), napoje chłodzące. Zasadniczym elementem usługi jest usługa gastronomiczna - konsumpcja. Posiłki przygotowywane są na miejscu i podawane przez obsługę kelnerską zatrudnioną przez podatnika.
Podatnik wskazał, że do sprzedaży usługi gastronomicznej mającej na celu organizację imprezy okolicznościowej typu wesele stosuje 8 proc. stawkę VAT, natomiast do sprzedaży napojów 23 proc. stawkę VAT. Uważa jednak, że podawanie w trakcie ww. imprez napojów, rozumiane również, jako ich sprzedaż, powinno być opodatkowane 8 proc. stawką VAT, z uwagi na to, że mamy tu do czynienia z elementem pobocznym w stosunku do kompleksowej usługi gastronomicznej.
Fiskus się nie zgodził. Uznał co prawda, że w sytuacji, gdy jedna usługa obejmuje z ekonomicznego punktu widzenia kilka świadczeń, usługa ta nie powinna być sztucznie dzielona dla celów podatkowych. Do rozstrzygnięcia, czy w konkretnej sprawie mamy do czynienia z jednym bądź wieloma świadczeniami istotne jest dokonanie tej analizy z punktu widzenia klienta, odbiorcy tych czynności. W niniejszej sprawie usługę zasadniczą w świadczeniu kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej stanowić będzie usługa gastronomiczna, mieszcząca się w grupowaniu PKWiU 56.10.11.0 „Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach”, natomiast czynności wymienione, jako przykładowe usługi pomocnicze (np.: wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja sali itp.) wykonywane będą w powiązaniu z usługą zasadniczą, czyli usługą gastronomiczną i będą stanowić tylko jej dopełnienie. Do ww. kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej zastosowanie znajdzie 8% stawka podatku VAT. W odniesieniu natomiast do podawanych w trakcie imprezy napojów fiskus wskazał, że w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1719), w zapisie określającym zakres wyłączenia stosowania obniżonej stawki nie posłużono się terminem „dostawa”, tylko terminem „sprzedaż”, pod którym rozumie się zarówno świadczenie usług, jak i dostawę towarów. Oznacza to, że nie następuje podzielenie czynności złożonej (np. usługi związanej z wyżywieniem w zakresie podania określonego napoju) na jej elementy składowe. Wyłączona z opodatkowania obniżoną stawką VAT jest sprzedaż napojów (kawa, herbata, napoje chłodzące), a zastosowanie ma 23% stawka podatku. Okoliczności tej nie zmienia fakt, że wymienione napoje dostarczone są w ramach jednej kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej.
Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 2 lutego 2017 r., sygn. akt 1462-IPPP1.4512.1083.2016.2.MP, LEX nr 333293