Turystyka i gastronomia, rolnictwo, budownictwo i handel – to w tych branżach ofert sezonowej pracy jest najwięcej. W Polsce oferty dotyczą najczęściej pracy w turystycznych miejscowościach w górach i nad morzem, przy zbiorze owoców i warzyw oraz prac remontowo-budowlanych. W przypadku pracy sezonowej poza granicami Polski, ofert jest nie tylko więcej – są też bardziej zróżnicowane. Wiele z nich również dotyczy prac w rolnictwie i z zbiorach: np. runa leśnego i czerwonej borówki w Szwecji, truskawek w Hiszpanii czy przy uprawie kwiatów i w szkółkarstwie w Holandii. Sporo ofert skierowanych jest też do animatorów czasu wolnego, osób do prac w hotelarstwie, gastronomii, budownictwie (głównie prace wykończeniowe i remonty), usługach opiekuńczych i sprzątaniu czy hodowli zwierząt i sortowaniu ryb. W przypadku pracy sezonowej większość ofert pojawia się na specjalistycznych portalach i za pośrednictwem agencji lub biur pośrednictwa pracy. Z danych Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej wynika, że z usług pośredników pracy korzysta ok. 100 tys. osób rocznie. Ta liczba zawiera jednak tylko osoby szukające pracy za granicą.

 

Więcej: www.praca.pl/poradniki/rynek-pracy/praca-sezonowa-co-musisz-o-niej-wiedziec_pr-1303.html