Najgorzej traktowaną grupą pracowników przemysłu mięsnego są imigranci oraz pracownicy agencyjni zatrudnieni w supermarketach. Taki wniosek wypływa z opublikowanego 13 marca br. raportu Komisji ds. Równości i Praw Człowieka (EHRC).

Zgodnie z raportem imigranci z nowych państw członkowskich UE – zatrudniani za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej - padają ofiarami słownych obelg i rękoczynów, pracują w warunkach niezgodnych z bhp (problem ręcznego przemieszczania ciężarów i długotrwałej pozycji w pozycji stojącej) i nie znają swoich praw. Przemysł mięsny przyciąga imigrantów, Ponieważ praca w przemyśle mięsnym nie wymaga szczególnych kwalifikacji, łatwo tu o nadużycia – dochodziło do przypadków pracy po 90 godzin tygodniowo w trudnych warunkach.

EHRC sporządziła listę „dobrych praktyk” mających poprawić zasady werbunku nowych pracowników, warunki pracy i procedurę skarg. Jeśli w ciągu najbliższych 12 miesiącach nie nastąpi poprawa, przestrzeganie zaleceń wpisanych na listę stanie się obowiązkowe dla wszystkich pracodawców.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna, PAP, 13 marca 2010 r.