Pytanie
Podatnik prowadzi działalność gastronomiczną - organizacja imprez okolicznościowych (wesela, chrzciny, imprezy zakładowe, itp.). Wszystkie imprezy mają charakter zamknięty, nie ma ogólnodostępnej sprzedaży restauracyjnej. Wyżywienie uzgadniane jest indywidualnie z klientami - są to zestawy, w skład których wchodzą posiłki i napoje (wyłącznie bezalkoholowe) - rozliczenie następuje na podstawie zamówionej ilości zestawów, np. wesele: 100 osób x 120,00 zł/osobę.
W jaki sposób ewidencjonować na kasie rejestrującej taką transakcję?
Czy wystarczający byłby następujący opis na paragonie:
- usługa gastronomiczna - posiłki - wg stawki 8%,
- usługa gastronomiczna - napoje - wg stawki 8%,
- usługa gastronomiczna - napoje - wg stawki 23%.
Czy zaliczki wpłacane przez klientów mogą być ewidencjonowane na kasie wyłącznie ze stawką 8% (stawka ta stanowi przeważającą część usługi)?
Na imprezy zamknięte organizowane przez właściciela (np. Andrzejki, Sylwester, bal karnawałowy) prowadzona jest przedsprzedaż biletów wstępu (cena zwiera wstęp plus określony z góry zestaw obejmujący posiłki i napoje).
W jaki sposób i z jaką stawką ewidencjonować te transakcje na kasie rejestrującej?