KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 91 lit. c),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 606/2009 2 określono maksymalną dopuszczalną całkowitą zawartość dwutlenku siarki w winie. W części A pkt 4 w załączniku I B przewidziano, że Komisja może zdecydować, by zainteresowane państwa członkowskie mogły zezwolić na zwiększenie poziomów maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki wynoszących poniżej 300 miligramów na litr o maksymalnie 50 miligramów na litr, jeżeli jest to konieczne z powodu warunków klimatycznych.
(2) W dniu 1 grudnia 2014 r. właściwe organy Niemiec wystosowały oficjalny wniosek o zwiększenie maksymalnej dopuszczalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki w winie wynoszącej poniżej 300 miligramów na litr o maksymalnie 50 miligramów na litr w przypadku win wytwarzanych z winogron zebranych w 2014 r. w strefach uprawy winorośli w niemieckich krajach związkowych Badenia-Wirtembergia, Bawaria, Hesja i Nadrenia-Palatynat.
(3) Z uwagi technicznej przekazanej przez właściwe organy Niemiec wynika, że warunki klimatyczne, w szczególności ciepła i wilgotna pogoda w okresie zbiorów, przyczyniły się do rozwoju szkodliwych organizmów wytwarzających pirogronian, aldehyd octowy i kwas alfa-ketoglutarowy. Substancje te wiążą dwutlenek siarki i ograniczają jego działanie konserwujące. W związku z tym w przypadku win wytwarzanych z tych winogron wyższe są całkowite ilości dwutlenku siarki niezbędne dla zapewnienia prawidłowego procesu produkcji wina i jego przechowywania. Dlatego też tymczasowe zezwolenie, o którym mowa w części A pkt 4 w załączniku I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, jest jedynym dostępnym rozwiązaniem umożliwiającym wykorzystanie winogron, które ucierpiały z powodu niekorzystnych warunków pogodowych, do wytworzenia wina nadającego się do wprowadzenia do obrotu.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 606/2009.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |