a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących, składnikach odżywczych oraz warunki ich stosowania.
(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(4) Unijny wykaz dodatków do żywności opracowano na podstawie dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności zgodnie z dyrektywami Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE 3 , 94/36/WE 4 i 95/2/WE 5 oraz po dokonaniu przeglądu ich zgodności z art. 6, 7 i 8 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W unijnym wykazie ujęto dodatki do żywności według kategorii żywności, do której te dodatki mogą być dodawane.
(5) Z powodu trudności napotkanych przy przenoszeniu dodatków do żywności do nowego systemu kategoryzacji przewidzianego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zauważono szereg błędów, które należy sprostować, zaś inne przepisy wymagają dalszego uściślenia.
(6) W załączniku II nie wymieniono różnych postaci, pod którymi stosowane mogą być dodatki do żywności; i tak sorbitole (E 420) istnieją w postaci sorbitolu (E 420 (i)) lub syropu sorbitolowego (E 420 (ii)); cytryniany sodowe (E 331) istnieją w postaci cytrynianu monosodowego (E 331 (i)), cytrynianu disodowego (E 331 (ii)) i cytrynianu trisodowego (E 331 (iii)). Postacie te wyszczególniono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 6 . Należy uściślić, że można stosować wspomniane różne postacie dopuszczonych dodatków do żywności.
(7) Kantaksantyna (E 161g) nie powinna być sprzedawana bezpośrednio konsumentom. Dlatego należy zmienić część A sekcja 2 pkt 5 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(8) Konjacu (E 425) nie należy stosować do produkcji odwodnionej żywności przeznaczonej do uwodnienia w momencie spożywania. We wpisie dotyczącym E 425 w załączniku II część C sekcja 1 grupa I należy zatem dodać przypis 2.
(9) W odniesieniu do kategoriach żywności 01.7.2 "Sery dojrzewające" oraz 01.7.6 "Produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16" należy uściślić, że natamycyna (E 235) może być stosowana jedynie do zewnętrznej obróbki niekrojonych produktów serowych.
(10) Należy ujednolicić brzmienie przypisów, które odnoszą się do maksymalnych poziomów glinu pochodzących z laków glinowych, a które zostały wprowadzone rozporządzeniem Komisji (UE) nr 380/2012 7 . Zdanie "Inne laki glinowe nie mogą być stosowane" włączyć należy do wszystkich przepisów odnoszących się do określonych dodatków do żywności w kategoriach: 01.7.3 "Jadalne skórki serów", 01.7.5 "Sery topione", 04.2.5.2 "Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE", 08.2 "Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004", 08.3.1 "Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej", 08.3.2 "Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej", 08.3.3 "Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa" oraz 09.3 "Ikra rybia".
(11) W odniesieniu do kategorii 02.1 "Tłuszcze i oleje zasadniczo bezwodne, wyłączając bezwodny tłuszcz mleczny" nie należy stosować niektórych dodatków w olejach virgin i oliwie z oliwek.
(12) W odniesieniu do kategorii 04.2.3 "Owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach" należy dopuścić stosowanie dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228) w grzybach przetworzonych.
(13) W kategorii żywności 05.2 "Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech" oraz kategorii żywności 05.4 "Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4" maksymalny poziom neotamu (E 961) stosowanego jako wzmacniacz smaku w wyrobach cukierniczych na bazie skrobi należy ustalić na poziomie 3 mg/kg.
(14) W kategorii żywności 05.4 "Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4" należy dopuścić stosowanie kwasu cyklaminowego i jego soli: sodowej i wapniowej (E 952) w śmietanie w aerozolu z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi.
(15) W odniesieniu do kategorii żywności 06.4.4 "Gnocchi ziemniaczane" stosowanie dodatków w świeżych, chłodzonych gnocchi ziemniaczanych należy ograniczyć do niewielkiej liczby dodatków należących do grupy I.
(16) W kategorii żywności 07.2 "Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie" należy uściślić stosowanie dwutlenku siarki - siarczynów (E 220-228).
(17) W kategorii żywności 08.2 "Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004" wpis dotyczący octanu potasu (E 261) powinien otrzymać brzmienie "octany potasu".
(18) W kategorii żywności 08.3.1 "Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej" należy usunąć podwójne wpisy dotyczące kwasu erytrobowego (kwasu izoaskorbinowego) (E 315) i izoaskorbinianu sodu (E 316).
(19) W kategorii żywności 08.2 "Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004", 08.3.1 "Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej", 08.3.2 "Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej" oraz 08.3.4 "Tradycyjnie peklowane produkty mięsne, objęte przepisami szczególnymi dotyczącymi azotynów i azotanów" należy uściślić sposób wyrażania maksymalnych poziomów azotynów (E 249-250) lub azotanów (E 251-252).
(20) W odniesieniu do kategorii żywności 08.3.2 "Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej" należy dopuścić stosowanie galusanów, TBHQ oraz BHA (E 310-320) w mięsie suszonym.
(21) W kategorii żywności 08.3.3 "Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa" błędny numer przypisu 80 należy zmienić na 89.
(22) W kategorii żywności 08.3.4.2 "Tradycyjne produkty mięsne peklowane na sucho" należy ponownie wprowadzić maksymalne poziomy azotynów (E 249-250) w odniesieniu do jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina i produktów podobnych.
(23) W kategoriach żywności 09.1.2 "Nieprzetworzone mięczaki i skorupiaki" i 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" należy uściślić, że jednostki, w których podane są maksymalne poziomy dwutlenku siarki (bezwodnika kwasu siarkawego) i siarczynów (E 220-228), wyrażają ilość na kilogram, oraz uściślić i poprawić przypis odnoszący się do 4-heksylorezorcynolu (E 586).
(24) W kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" stosowanie dwutlenku tytanu (E 171) oraz tlenków i wodorotlenków żelaza (E 172) powinno zostać ograniczone do wędzonych ryb.
(25) W kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" należy uściślić, że maksymalny poziom kwasu sorbowego - sorbinianów, kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 200-213) ma zastosowanie do dodatków pojedynczo lub łącznie oraz do ich sumy, oraz że poziomy te są wyrażone jako wolny kwas.
(26) W kategorii 10.2 "Przetworzone jaja i produkty jajeczne" maksymalny poziom cytrynianu trietylowego (E 1505) powinien mieć zastosowanie wyłącznie do suszonego białka jaja.
(27) W kategoriach żywności 14.2.7.1 "Wina aromatyzowane" i 14.2.7.2 "Aromatyzowane napoje na bazie wina" zastosowanie barwników należących do grupy II i grupy III powinno zostać zmienione zgodnie z zastosowaniami barwników, które dopuszczono w dyrektywie 94/36/WE.
(28) W kategorii żywności 17.1 "Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia" należy zmienić numer przypisu 79 i wprowadzić ten przypis do wpisu dotyczącego dodatku do żywności dimetylopolisiloksan (E 900).
(29) W części 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zatytułowanej "Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących" maksymalne poziomy gumy arabskiej modyfikowanej kwasem oktenylo-bursztynowym (E 423) powinny mieć zastosowanie do gotowej żywności. W części 6 "Definicje grup dodatków do żywności do celów części 1-5", w tabeli 7 zatytułowanej "Kwas alginowy - alginiany" dodać należy alginian wapnia (E 404).
(30) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ unijny wykaz dodatków zmieniany jest w celu włączenia zastosowań już dopuszczonych zgodnie z dyrektywą 94/35/WE, dyrektywą 94/36/WE i dyrektywą 95/2/WE, zmiana ta stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(31) Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(32) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: