a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 wniosek Francji o rejestrację nazwy "Jambon sec de Corse"/"Jambon sec de Corse - Prisuttu" został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 2 .
(2) Ponieważ do Komisji nie wpłynęło żadne oświadczenie o sprzeciwie zgodnie z art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, nazwa "Jambon sec de Corse"/"Jambon sec de Corse - Prisuttu" powinna zostać zarejestrowana.
(3) W piśmie towarzyszącym wnioskowi o rejestrację, otrzymanym w dniu 26 kwietnia 2012 r., władze francuskie zawiadomiły Komisję, że przedsiębiorstwa L'Aziana Charcuterie Corse Nunzi Sauveur, Orezza Charcuterie La Castagniccia, Charcuterie Costa & Fils, Charcuterie Fontana, Salaisons Joseph Pantaloni, Charcuterie Passoni, Salaisons Sampiero, Salaisons réunies oraz Etablissements Semidei wprowadzały legalnie do obrotu produkt korzystający z nazwy handlowej "Jambon sec de Corse"/"Jambon sec de Corse - Prisuttu", używając tej nazwy w sposób ciągły od ponad pięciu lat, oraz że ten punkt został podniesiony w ramach krajowej procedury sprzeciwu. Wspomnianym przedsiębiorstwom został zatem przyznany okres adaptacyjny rozpoczynający się z dniem przedłożenia Komisji wniosku o rejestrację, na podstawie art. 5 ust. 6 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 3 , które obowiązywało w chwili składania wniosku.
(4) Ponadto, ze względu na to, że wspomniane przedsiębiorstwa spełniały warunki przewidziane w art. 13 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 510/2006, w tym samym piśmie towarzyszącym wnioskowi o rejestrację władze francuskie poprosiły Komisje o wyznaczenie okresu przejściowego, zgodnie ze wymienionym artykułem, aby pozwolić wspomnianym przedsiębiorstwom legalnie używać nazwy handlowej po rejestracji.
(5) Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 zostało w międzyczasie zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012, które weszło w życie z dniem 3 stycznia 2013 r. Warunki określone w art. 13 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 510/2006 powtórzono w art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
(6) Ponieważ przedsiębiorstwa L'Aziana Charcuterie Corse Nunzi Sauveur, Orezza Charcuterie La Castagniccia, Charcuterie Costa & Fils, Charcuterie Fontana, Salaisons Joseph Pantaloni, Charcuterie Passoni, Salaisons Sampiero, Salaisons réunies oraz Etablissements Semidei spełniają warunki przewidziane w art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, należałoby przyznać im pięcioletni okres przejściowy, w ciągu którego będą mogły stosować nazwę "Jambon sec de Corse"/"Jambon sec de Corse - Prisuttu". Ponieważ jednak korzystały już one z krajowego okresu adaptacyjnego, pięcioletni okres powinien obowiązywać, począwszy od dnia przedłożenia Komisji wniosku o rejestrację.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 28 maja 2014 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |