Rozporządzenie 398/2014 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bentiowalikarbu, cyjazofamidu, cyhalofopu butylowego, forchlorfenuronu, pimetrozyny i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 398/2014
z dnia 22 kwietnia 2014 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bentiowalikarbu, cyjazofamidu, cyhalofopu butylowego, forchlorfenuronu, pimetrozyny i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art.14 ust.1 lit.a) oraz art.49 ust.2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cyjazofamidu, cyhalofopu butylowego, pimetrozyny i siltio-famu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP bentiowalikarbu i forchlorfenuronu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396-/2005.

(2) Należy wprowadzić dostosowanie techniczne, zastępując nazwę substancji czynnej "florchlorfenuron" nazwą "forchlorfenuron".

(3) W odniesieniu do bentiowalikarbu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art.12 ust.2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art.12 ust.1 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości oraz zalecił obniżenie NDP dla ziemniaków. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla ogórków pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tego produktu należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniany NDP poddany zostanie przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do cyjazofamidu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust.1 3 . W odniesieniu do niektórych produktów Urząd zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla ziemniaków, pomidorów, dyniowatych z jadalną skórką oraz dyniowatych z niejadalną skórką pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) W odniesieniu do cyhalofopu butylowego Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla ryżu pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tego produktu należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniany NDP poddany zostanie przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6) W odniesieniu do forchlorfenuronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 5 . Zalecił obniżenie NDP dla winogron stołowych, winogron do produkcji wina oraz dla kiwi.

(7) W odniesieniu do pimetrozyny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 6 . Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla endywii istnieje ryzyko dla konsumentów. Należy zatem wyznaczyć wspomniany NDP na poziomie określonym przez Urząd. Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości oraz zalecił obniżenie NDP dla nasion rzepaku i nasion bawełny. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla owoców cytrusowych, jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, truskawek, jeżyn, malin, borówek amerykańskich, porzeczek (czerwonych, czarnych i białych), agrestu, ziemniaków, selera korzeniowego, rzodkiewki, pomidorów, papryki, bakłażanów, dyniowatych z jadalną skórką, dyniowatych z niejadalną skórką, kukurydzy cukrowej, kapustnych kwitnących, brukselki, kapusty głowiastej, kapustnych liściowych, kalarepy, roszpunki warzywnej, sałaty, rzeżuchy, gorycznika wiosennego, rokietty siewnej, gorczycy sarepskiej, liści i pędów kapustnych, szpinaku, portulaki pospolitej, boćwiny, trybuli, szczypiorku, liści selera, pietruszki, szałwii, rozmarynu, tymianku, bazylii, liści laurowych, estragonu, fasoli (świeżej, w strąkach), groszku (świeżego, w strąkach), selera, kopru włoskiego, karczochów kulistych, naparów ziołowych (suszonych, kwiatów), naparów ziołowych (suszonych, liści), chmielu (suszonego), mleka krowiego, owczego i koziego pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla ketmii jadalnej (okry) i fasoli (świeżej, bez strąków) brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP dla ketmii jadalnej (okry) i fasoli (świeżej, bez strąków) należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) W odniesieniu do siltiofamu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 7 . Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla ziarna jęczmienia, żyta i pszenicy pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(9) W odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, dla których na poziomie Unii nie zgłoszono stosownych zezwoleń ani tolerancji przywozowej oraz dla których brak NDP zgodnego z Kodeksem, Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W świetle aktualnego stanu wiedzy naukowej i technicznej należy wyznaczyć NDP dla tych produktów na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych towarów rozwój techniczny pozwala na ustalenie niższych granic oznaczalności.

(11) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(15) Należy przewidzieć rozsądnie długi okres przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP w celu umożliwienia państwom członkowskim i zainteresowanym stronom przygotowania się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed dniem 13 listopada 2014 r.:

1)
w odniesieniu do substancji czynnych: bentiowalikarb, cyhalofop butylowy, cyjazofamid, forchlorfenuron i siltiofam we wszystkich produktach i na ich powierzchni;
2)
w odniesieniu do substancji czynnej pimetrozyna we wszystkich produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem endywii (cykorii endywii).
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 13 listopada 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 kwietnia 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

a) kolumny dotyczące cyjazofamidu, cyhalofopu butylowego, pimetrozyny i siltiofamu otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Cyjazofamid Cyhalofopbutylowy Pimetrozyna (A) (R) Siltiofam
(1) (2) (3) (4) (5) (6)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,3 (+) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040 Limy (limonki)
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))
0110990 Pozostałe
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*) 0,05 (*) 0,02 (*)
0120010 Migdały 0,02 (*)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,02 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,02 (*)
0120040 Kasztany jadalne 0,05
0120050 Orzechy kokosowe 0,02 (*)
0120060 Orzechy laskowe (Filbert) 0,05
0120070 Orzechy makadamia 0,02 (*)
0120080 Orzeszki pekan 0,02 (*)
0120090 Orzeszki sosnowe 0,02 (*)
0120100 Pistacje 0,02 (*)
0120110 Orzechy włoskie 0,05
0120990 Pozostałe 0,02 (*)
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka) (+)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka) (+)
0130030 Pigwy
0130040 Nieszpułka zwyczajna
0130050 Nieśplik japoński
0130990 Pozostałe
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0140010 Morele 0,03 (+)
0140020 Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita) 0,02 (*)
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) 0,03 (+)
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)) 0,02 (*)
0140990 Pozostałe 0,02 (*)
0150000 (v) Jagody i drobne owoce 0,02 (*) 0,01 (*)
0151000 a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,9 0,02 (*)
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) Truskawki 0,01 (*) 0,3 (+)
0153000 c) Owoce leśne 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 3 (+)
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus) 0,02 (*)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus)) 3 (+)
0153990 Pozostałe 0,02 (*)
0154000 d) Inne drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 0,7 (+)
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)) 0,02 (*)
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 0,7 (+)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes) 0,7 (+)
0154050 Róża dzika 0,02 (*)
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem") 0,02 (*)
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) 0,02 (*)
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) 0,02 (*)
0154990 Pozostałe 0,02 (*)
0160000 (vi) Owoce różne 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0161000 a) Z jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,02 (*)
0161020 Figi 0,02 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,05 (*)
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) 0,02 (*)
0161050 Karambola (Bilimbi) 0,02 (*)
0161060 Kaki (szaron, persymon) 0,02 (*)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)) 0,02 (*)
0161990 Pozostałe 0,02 (*)
0162000 b) Z niejadalną skórką, małe 0,02 (*)
0162010 Kiwi
0162020 Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/ langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)
0162030 Owoce męczennicy
0162040 Owoc opuncji (cactus fruit)
0162050 Caimito
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis), Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campe-chiana) i Calocarpum sapota)
0162990 Pozostałe
0163000 c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,05 (*)
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 0,02 (*)
0163030 Mango 0,02 (*)
0163040 Papaja 0,02 (*)
0163050 Granaty 0,02 (*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) 0,02 (*)
0163070 Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 0,02 (*)
0163080 Ananasy 0,02 (*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 0,02 (*)
0163100 Durian (rościan) 0,02 (*)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,02 (*)
0163990 Pozostałe 0,02 (*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0211000 a) Ziemniaki 0,01 (*) (+) (+)
0212000 b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,01 (*)
0213020 Marchew 0,01 (*)
0213030 Seler korzeniowy 0,01 (*) (+)
0213040 Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,1
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty) 0,01 (*)
0213060 Pasternak 0,01 (*)
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,01 (*)
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 0,01 (*) (+)
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/ skolimus hiszpański, łopian większy) 0,01 (*)
0213100 Brukiew 0,01 (*)
0213110 Rzepa 0,01 (*)
0213990 Pozostałe 0,01 (*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)
0220030 Szalotka
0220040 Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)
0220990 Pozostałe
0230000 (iii) Warzywa owocowe 0,02 (*) 0,01 (*)
0231000 a) Rośliny psiankowate
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty) 0,6 (+) 0,5 (+)
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,01 (*) 3 (+)
0231030 Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macro-carpon)) 0,01 (*) 0,5 (+)
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,01 (*) 0,02 (*) (+)
0231990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
0232000 b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,2 (+) 1 (+)
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990 Pozostałe
0233000 c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,15 (+) 0,3 (+)
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa) 0,01 (*) 0,02 (*) (+)
0239000 d) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,01 (*) 0,02 (*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0241000 a) Kapustne kwitnące 0,03 (+)
0241010 Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka 0,08 (+)
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 0,05 (+)
0242990 Pozostałe 0,02 (*)
0243000 c) Kapustne liściowe 0,2 (+)
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/petsai)
0243020 Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 d) Kalarepa 0,02 (*) (+)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000 a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 3 (+)
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 3 (+)
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego) 0,6 (+)
0251040 Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny) 0,6 (+)
0251050 Gorycznik wiosenny 3 (+)
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.)) 3 (+)
0251070 Gorczyca sarepska 0,6 (+)
0251080 Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy) 3 (+)
0251990 Pozostałe 0,02 (*)
0252000 b) Szpinak i podobne (liście) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum lati-folium), zatrwian) 0,6 (+)
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) 0,4 (+)
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) 0,6 (+)
0252990 Pozostałe 0,02 (*)
0253000 c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0254000 d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0255000 d) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0256000 f) Zioła 0,02 (*) 0,05 (*) 3 0,02 (*)
0256010 Trybula (+)
0256020 Szczypiorek (+)
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)) (+)
0256040 Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej) (+)
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) (+)
0256060 Rozmaryn (+)
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) (+)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) (+)
0256090 Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa) (+)
0256100 Estragon (Hizop) (+)
0256990 Pozostałe
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi) 2 (+)
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) 0,02 (*) (+)
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy) 0,02 (*) (+)
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 0,02 (*)
0260050 Soczewica 0,02 (*)
0260990 Pozostałe 0,02 (*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe (świeże) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,02 (*)
0270020 Karczochy (Łodygi Borago officinalis) 0,02 (*)
0270030 Seler 0,04 (+)
0270040 Koper włoski 0,04 (+)
0270050 Karczochy kuliste (Kwiat bananowca) 0,02 (*) (+)
0270060 Por 0,02 (*)
0270070 Rabarbar 0,02 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,02 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,02 (*)
0270990 Pozostałe 0,02 (*)
0280000 (viii) Grzyby 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020 Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990 Pozostałe
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0300020 Soczewica
0300030 Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)
0300040 Łubin
0300990 Pozostałe
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*) 0,05 (*) 0,02 (*)
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,02 (*)
0401020 Orzeszki ziemne 0,02 (*)
0401030 Mak 0,02 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,02 (*)
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) 0,02 (*)
0401070 Ziarna soi 0,02 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,02 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,03
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) 0,02 (*)
0401110 Krokosz balwierski 0,02 (*)
0401120 Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium planta-gineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)) 0,02 (*)
0401130 Lnicznik właściwy 0,02 (*)
0401140 Konopie 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,02 (*)
0401990 Pozostałe 0,02 (*)
0402000 (ii) Owoce oleiste 0,05 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030 Olejowiec gwinejski
0402040 Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 5. ZBOŻA 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień (+) (+)
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))
0500070 Żyto (+)
0500080 Sorgo
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto) (+)
0500990 Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0610000 (i) Herbata 0,1 (*)
0620000 (ii) Ziarna kawy 0,1 (*)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000 a) Kwiaty 5 (+)
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 b) Liście 5 (+)
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) Korzenie 0,1 (*)
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeńszenia
0633990 Pozostałe
0639000 d) Pozostałe napary ziołowe 0,1 (*)
0640000 (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) 0,1 (*)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) 0,1 (*)
0700000 7. CHMIEL (suszony) 0,05 (*) 0,1 (*) 15 (+) 0,05 (*)
0800000 8. PRZYPRAWY
0810000 (i) Nasiona 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie
0820020 Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (+) (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850000 (v) Pąki 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń)
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik korzenie
0900990 Pozostałe
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 (i) Tkanka 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1011000 a) Świnie
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 b) Bydło
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 c) Owce
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 d) Kozy
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 d) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1016000 f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000 (ii) Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) (+) 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Cyjazofamid
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0211000 a) Ziemniaki

0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)

0232000 b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990 Pozostałe
0233000 c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Cyhalofop butylowy
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne.
0500060 Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))
Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak. (+)
0840040 Chrzan pospolity
W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
Pimetrozyna (A) (R)

(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły że wzorce odniesienia dla 6-hydroksymetylopimetrozyny i jej koniugatu fosforanowego są niedostępne na rynku. = Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorców odniesienia, o których mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 23 kwietnia 2015 r., lub, jeśli wzorce te nie będą dostępne na rynku w tym terminie, uwzględni ich niedostępność. (R)

Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Pimetrozyna - kod 1020000: pimetrozyna, 6-hydroksymetylopimetrozyna i jej koniugat fosforanowy, wyrażone jako pimetrozyna.

0110000 (i) Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040 Limy (limonki)
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))
0110990 Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140010 Morele
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0152000 b) Truskawki
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0153010 Jeżyny
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus))
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000 a) Ziemniaki
0213030 Seler korzeniowy
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))
0231030 Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
0232000 b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990 Pozostałe
0233000 c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0234000 d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)
0241000 a) Kapustne kwitnące
0241010 Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242010 Brukselka
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0243000 c) Kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/petsai)
0243020 Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 d) Kalarepa
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)
0251040 Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)
0251050 Gorycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/ bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian)
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040 Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)
0256060 Rozmaryn
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)
0256090 Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)
0256100 Estragon (Hizop)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)
0270030 Seler
0270040 Koper włoski
0270050 Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0631000 a) Kwiaty
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 b) Liście
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0700000 7. CHMIEL (suszony)
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1020000 (ii) Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
Siltiofam
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500070 Żyto
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity

b) dodaje się kolumny w odniesieniu do bentiowalikarbu i forchlorfenuronu w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Bentiowalikarb (Bentiowalikarb izopropylowy)

(KIF-230 R-L) i jego enancjomer

(KIF-230 S-D) oraz jego diastereoizomery (KIF-230 S-L KIF-230 R-D), wyrażone jako bentiowalikarb izopropylowy) (A)

Forchlorfenuron
(1) (2) (3) (4)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040 Limy (limonki)
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))
0110990 Pozostałe
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*) 0,02 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe (Filbert)
0120070 Orzechy makadamia
0120080 Orzeszki pekan
0120090 Orzeszki sosnowe
0120100 Pistacje
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030 Pigwy
0130040 Nieszpułka zwyczajna
0130050 Nieśplik japoński
0130990 Pozostałe
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0140010 Morele
0140020 Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))
0140990 Pozostałe
0150000 (v) Jagody i drobne owoce 0,01 (*)
0151000 a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,3
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) Truskawki 0,01 (*)
0153000 c) Owoce leśne 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))
0153990 Pozostałe
0154000 d) Inne drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea))
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990 Pozostałe
0160000 (vi) Owoce różne 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) Z jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050 Karambola (Bilimbi)
0161060 Kaki (szaron, persymon)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora))
0161990 Pozostałe
0162000 b) Z niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi
0162020 Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)
0162030 Owoce męczennicy
0162040 Owoc opuncji (cactus fruit)
0162050 Caimito
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis), Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota)
0162990 Pozostałe
0163000 c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)
0163070 Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))
0163080 Ananasy
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit)
0163100 Durian (rościan)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty
0163990 Pozostałe
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) Ziemniaki 0,02 (*)
0212000 b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*)
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler korzeniowy
0213040 Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty)
0213060 Pasternak
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)
0213100 Brukiew
0213110 Rzepa
0213990 Pozostałe
0220000 (ii) Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,02 (*)
0220020 Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta) 0,02 (*)
0220030 Szalotka 0,02 (*)
0220040 Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany) 0,01 (*)
0220990 Pozostałe 0,01 (*)
0230000 (iii) Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Rośliny psiankowate
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./ miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty) 0,3
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,01 (*)
0231030 Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/ bakłażan biały (S. macrocarpon)) 0,01 (*)
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,01 (*)
0231990 Pozostałe 0,01 (*)
0232000 b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,01 (*)
0232010 Ogórki (+)
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990 Pozostałe
0233000 c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,01 (*)
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa) 0,01 (*)
0239000 d) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,01 (*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) Kapustne kwitnące
0241010 Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990 Pozostałe
0243000 c) Kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/petsai)
0243020 Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 d) Kalarepa
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000 a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)
0251040 Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)
0251050 Gorycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)
0251990 Pozostałe
0252000 b) Szpinak i podobne (liście) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian)
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990 Pozostałe
0253000 c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 d) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) Zioła 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040 Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)
0256060 Rozmaryn
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)
0256090 Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)
0256100 Estragon (Hizop)
0256990 Pozostałe
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe
0270000 (vii) Warzywa łodygowe (świeże) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy (Łodygi Borago officinalis)
0270030 Seler
0270040 Koper włoski
0270050 Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)
0270060 Por
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe
0280000 (viii) Grzyby 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020 Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990 Pozostałe
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,02 (*) 0,02 (*)
0300010 Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0300020 Soczewica
0300030 Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)
0300040 Łubin
0300990 Pozostałe
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*) 0,02 (*)
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne
0401030 Mak
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)
0401070 Ziarna soi
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)
0401110 Krokosz balwierski
0401120 Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))
0401130 Lnicznik właściwy
0401140 Konopie
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe
0402000 (ii) Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030 Olejowiec gwinejski
0402040 Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 5. ZBOŻA 0,02 (*) 0,02 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/ korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))
0500070 Żyto
0500080 Sorgo
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990 Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 (i) Herbata
0620000 (ii) Ziarna kawy
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000 a) Kwiaty
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 b) Liście
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) Korzenie
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeńszenia
0633990 Pozostałe
0639000 d) Pozostałe napary ziołowe
0640000 (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread)
0700000 7. CHMIEL (suszony) 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 8. PRZYPRAWY
0810000 (i) Nasiona 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie
0820020 Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir 0,05 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 (v) Pąki 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń)
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik korzenie
0900990 Pozostałe
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 (i) Tkanka 0,01 (*) 0,01 (*)
1011000 a) Świnie
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 b) Bydło
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 c) Owce
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 d) Kozy
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 d) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1016000 f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000 (ii) Mleko 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) 0,01 (*) 0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Bentiowalikarb (Bentiowalikarb izopropylowy (KIF-230 R-L) i jego enancjomer (KIF-230 S-D) oraz jego diastereoizomery (KIF-230 S-L i KIF-230 R-D), wyrażone jako bentiowalikarb izopropylowy) (A)
(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły że wzorce odniesienia dla enancjomeru (KIF-230 S-D) i diastereoizomerów (KIF-230 S-L i KIF-230 R-D) są niedostępne na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorców odniesienia, o których mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 23 kwietnia 2015 r., lub, jeśli wzorce te nie będą dostępne na rynku w tym terminie, uwzględni ich niedostępność.
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 kwietnia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0232010 Ogórki
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Forchlorfenuron
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A skreśla się kolumny dotyczące bentiowalikarbu i forchlorfenuronu;

b) w części B skreśla się kolumny dotyczące cyjazofamidu, cyhalofopu butylowego, pimetrozyny i siltiofamu.

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for benthiavalicarb according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) bentiowalikarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2012; 10(8):2872. [31s.].
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for cyazofamid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) cyjazofamidu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3065. [38s.].
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for cyhalofop-butyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) cyhalofopu butylowego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3115. [25s.].
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for forchlorfenuron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) forchlorfenuronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2012; 10(8):2862. [26s.].
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for pymetrozine according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) pimetrozyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2012; 10(10):2919. [67s.], wersja zmieniona z dnia 10 stycznia 2013 r.
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for silthiofam according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) siltiofamu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2013; 11(1):3088. [25s.].

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2014.119.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 398/2014 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bentiowalikarbu, cyjazofamidu, cyhalofopu butylowego, forchlorfenuronu, pimetrozyny i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 22/04/2014
Data ogłoszenia: 23/04/2014
Data wejścia w życie: 13/05/2014, 13/11/2014