KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 z 9 marca 2012 r.(3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(3) Przy uaktualnianiu tych specyfikacji należy uwzględnić specyfikacje oraz techniki analityczne w zakresie dodatków do żywności określone w Kodeksie Żywnościowym, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności.
(4) Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 zawiera błędy w specyfikacjach odnoszących się do wodorosiarczynu sodu (E 222), mleczanu sodu (E 325) oraz fosfatydów amonu (E 442). Błędy te należy sprostować.
(5) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 380/2012 z dnia 3 maja 2012 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin(4) skreśla się z dniem 1 lutego 2014 r. dodatki do żywności: krzemian glinowo-wapniowy (E 556) oraz krzemian glinu (kaolin) (E 559) z wykazu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W związku z tym należy również skreślić specyfikacje odnoszące się do tych dodatków do żywności.
(6) Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 zawiera dwa błędy w odniesieniu do numerów EINECS(5) przypisanych do guanylanu disodowego (E 627) oraz guanylanu dipotasowego (E 628). Błędy te należy sprostować.
(7) W związku z tym należy odpowiednio zmienić i sprostować rozporządzenie (UE) nr 231/2012.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 29 maja 2013 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
______(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.
(4) Dz.U. L 119 z 4.5.2012, s. 14.
(5) Europejski wykaz istniejących substancji o znaczeniu komercyjnym (EINECS).