WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 30/2011 z dnia 1 kwietnia 2011 r.(1).
(2) Protokół 47 do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 132/2007 z dnia 26 października 2007 r.(2).
(3) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(3).
(4) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97(4).
(5) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(5).
(6) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE(6).
(7) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (UE) nr 238/2010 z dnia 22 marca 2010 r. zmieniające załącznik V do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do wymogu dotyczącego etykietowania napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo i zawierających niektóre barwniki spożywcze(7).
(8) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności(8).
(9) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Komisji 2010/67/UE z dnia 20 października 2010 r. zmieniającą dyrektywę 2008/84/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(9).
(10) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Komisji 2010/69/UE z dnia 22 października 2010 r. zmieniającą załączniki do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(10).
(11) Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 uchyla dyrektywy Rady 62/2645/EWG(11) i 78/663/EWG(12), dyrektywę Komisji 81/712/EWG(13), dyrektywę Rady 89/107/EWG(14) i decyzję nr 292/97/WE(15) Parlamentu Europejskiego i Rady, które są uwzględnione w Porozumieniu i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.
(12) Rozporządzenie (WE) nr 1334/2008 uchyla dyrektywę Rady 88/388/EWG(16), dyrektywę Komisji 91/71/EWG(17) i decyzję Rady 88/389/EWG(18), które są uwzględnione w Porozumieniu i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.
(13) Niniejszej decyzji nie stosuje się do Liechtensteinu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli dnia 20 maja 2011 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
Gianluca GRIPPA |
|
Pełniący obowiązki Przewodniczącego |
______
(1) Dz.U. L 171 z 30.6.2011, s. 30.
(2) Dz.U. L 100 z 10.4.2008, s. 1.
(3) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(4) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7.
(5) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(6) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
(7) Dz.U. L 75 z 23.3.2010, s. 17.
(8) Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19.
(9) Dz.U. L 277 z 21.10.2010, s. 17.
(10) Dz.U. L 279 z 23.10.2010, s. 22.
(11) Dz.U. 115 z 11.11.1962, s. 2645/62.
(12) Dz.U. L 223 z 14.8.1978, s. 7.
(13) Dz.U. L 257 z 10.9.1981, s. 1.
(14) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, s. 27.
(15) Dz.U. L 48 z 19.2.1997, s. 13.
(16) Dz.U. L 184 z 15.7.1988, s. 61.
(17) Dz.U. L 42 z 15.2.1991, s. 25.
(18) Dz.U. L 184 z 15.7.1988, s. 67.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.