Dyrektywa 2006/59/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu

DYREKTYWA KOMISJI 2006/59/WE
z dnia 28 czerwca 2006 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(4), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(5), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie przez zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy, oraz, gdy ma to znaczenie, bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w produktach przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDP dla pestycydów są poddawane kontroli i zmieniane celem uwzględnienia nowych informacji i danych. NDP są ustalane na granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Komisja była informowana, że w odniesieniu do wielu pestycydów obecny NDP może wymagać zmiany w świetle dostępnych nowych informacji w zakresie toksykologii i spożycia przez konsumentów. Komisja zwróciła się z prośbą do właściwego państwa członkowskiego pełniącego rolę sprawozdawcy o przygotowanie wniosków w sprawie zmian wspólnotowych NDP. Wnioski takie zostały przedłożone Komisji.

(4) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(6). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP, gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(5) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie wymienionych pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać ich pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych NDP nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycje dotyczące karbarylu i fenitrotionu.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A załącznika II dodaje się wiersz dla oksamylu, jak określono w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

b) w części A załącznika II wiersze odnoszące się do deltametryny i metydationu zastępuje się tekstem z załącznika II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A załącznika II dodaje się wiersz dla karbarylu, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy;

b) w części B załącznika II wiersz odnoszący się do deltametryny zastępuje się tekstem z załącznika IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w załączniku II dodaje się wiersze dla karbarylu i oksamylu, jak określono w załączniku V do niniejszej dyrektywy;

b) w załączniku II wiersze odnoszące się do deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu i metydationu zastępuje się tekstem z załącznika VI do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  5
1.
Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 29 grudnia 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy.

Niezwłocznie przedstawiają one Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują wymienione przepisy od dnia 30 grudnia 2006 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących oksamylu, które są stosowane od dnia 30 grudnia 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odesłania ustalany jest przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przedstawiają Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego, które przyjmują w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 czerwca 2006 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/70/WE (Dz.U. L 276 z 21.10.2005, str. 35).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/30/WE (Dz.U. L 75 z 14.3.2006, str. 7).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/30/WE.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/53/WE (Dz.U. L 154 z 8.6.2006, str. 11).

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/45/WE (Dz.U. L 130 z 18.5.2006, str. 27).

(6) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
"Oksamyl 0,01(*)(p)

ZBOŻA

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie

z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się

ostateczny od 19 lipca 2010 r., chyba że zostanie zmieniony.".

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
"Deltametryna 2

ZBOŻA

Metydation 0,02(*)

ZBOŻA

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I, objętych kodem CN nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4) dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodem CN nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4) dla świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0407 00 i 0408 (3) (4)
"Karbaryl 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".

ZAŁĄCZNIK  IV

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4) dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodem CN nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4) dla świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0407 00 i 0408 (3) (4)
"Deltametryna (cis-deltametryna)(a) wątroba i nerki 0,03(*), drób i produkty drobiowe 0,1, pozostałe 0,5 0,05 0,05(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Tymczasowy NDP ważny do dnia 1 listopada 2007 r. w oczekiwaniu na zmianę

załącznika III do dyrektywy 91/414/EWG i powtórnej rejestracji preparatów

zawierających deltametrynę na poziomie krajowym.".

ZAŁĄCZNIK  V

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Karbaryl Oksamyl(b)
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające

dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE 0,05(*)
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi

mieszańcami)

0,02(p)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe 0,01(*)(p)
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub

bez)

0,05(*) 0,01(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,05(*) 0,01(*)(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE 0,05(*) 0,01(*)(p)
Morele
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i

podobnymi mieszańcami)

Śliwki
Pozostałe
v) JAGODY I DROBNE OWOCE 0,05(*) 0,01(*)(p)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż

dzikie)

Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce
vi) OWOCE RÓŻNE 0,01(*)(p)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe) 5
Oliwki (do produkcji oliwy) 5
Papaja Owoce męczennicy
Ananasy Granaty Pozostałe 0,05(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub

suszone

0,05(*) 0,01(*)(p)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pochrzyn
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,05(*) 0,01(*)(p)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate
Pomidory 0,5 0,02(p)
Papryka 0,02(p)
Bakłażan 0,02(p)
Ketmia jadalna (okra)
Pozostałe 0,05(*) 0,01(*)(p)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,05(*)
Ogórek 0,02(p)
Korniszon 0,02(p)
Cukinia 0,03(p)
Pozostałe 0,01(*)(p)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,05(*) 0,01(*)(p)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa 0,01(*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*) 0,01(*)(p)
a) Kapustne kwitnące
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05(*) 0,01(*)(p)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria warzywna
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,05(*) 0,01(*)(p)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,05(*) 0,01(*)(p)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY 0,05(*) 0,01(*)(p)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,05(*) 0,01(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste 0,05(*) 0,02(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe
5. Ziemniaki 0,05(*) 0,01(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub

w inny sposób przetwarzane z Camellia sinensis)

0,1(*) 0,02(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i

niezagęszczony proszek

0,1(*) 0,02(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z

art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny

od dnia 19 lipca 2010 r., chyba że zostanie zmieniony.

(b) Tymczasowy NDP ważny do dnia 1 stycznia 2008 r. w oczekiwaniu na

przedłożenie danych z badań.".

ZAŁĄCZNIK  VI

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Deltametryna (cisdeltametryna)(a) Endosulfan (suma alfa- i betaizomerów oraz siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan) Fenitrotion Metydation
"1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie,

niezawierające dodatku cukru; orzechy

0,01(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,05(*) 0,05(*) 2
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z

klementynkami i innymi

mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w

łupinach lub bez)

0,05(*) 0,1(*) 0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,02(*)
Jabłka 0,2
Gruszki 0,3
Pigwy
Pozostałe 0,1 0,05(*)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,05(*)
Morele
Wiśnie i czereśnie 0,2
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami

i podobnymi mieszańcami)

0,05
Śliwki 0,2
Pozostałe 0,1 0,02(*)
v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do

produkcji wina

0,2 0,5 0,02(*)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,2 0,05(*) 0,02(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,05(*) 0,02(*)
Jeżyny 0,5
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny 0,5
Pozostałe 0,05(*)
d) Inne drobne owoce i jagody

(inne niż dzikie)

0,05(*) 0,02(*)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i

czarna)

0,5
Agrest 0,2
Pozostałe 0,05(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
vi) OWOCE RÓŻNE 0,05(*)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi 0,2
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe) 1 1
Oliwki (do produkcji oliwy) 1 1
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone

lub suszone

0,01(*) 0,02(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,05(*) 0,05(*)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,05(*)
Czosnek 0,1
Cebula 0,1
Szalotka 0,1
Dymka 0,1
Pozostałe 0,05(*)
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH
a) Rośliny psiankowate
Pomidory 0,3 0,5
Papryka 1
Bakłażan 0,3
Ketmia jadalna (okra) 0,3
Pozostałe 0,2 0,05(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,2 0,05(*)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,2 0,05(*)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa 0,05(*) 0,05(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*)
a) Kapustne kwitnące 0,1
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste 0,1
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe 0,5
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa 0,05(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE 0,05(*)
a) Sałata i podobne 0,5
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
b) Szpinak i podobne 0,5
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna 0,05(*)
d) Cykoria warzywna 0,05(*)
e) Zioła 0,5
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,2 0,05(*)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,05(*)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włosk
Karczochy kuliste 0,1
Por 0,2
Rabarbar
Pozostałe 0,05(*)
viii) GRZYBY 0,05(*) 0,05(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 1 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste 0,01(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku 0,1 0,05
Ziarna soi 0,5
Nasiona gorczycy 0,1
Nasiona bawełny 5
Nasiona konopi
Pozostałe 0,05(*) 0,1(*) 0,02(*)
5. Ziemniaki 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone,

fermentowane lub w inny sposób

przetwarzane z Camellia sinensis)

5 30 0,5 0,1(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu

i niezagęszczony proszek

5 0,1(*) 0,02(*) 0,1(*)
(a) Tymczasowy NDP ważny do dnia 1 listopada 2007 r. w oczekiwaniu na zmianę załącznika III do dyrektywy

91/414/EWG i powtórnej rejestracji preparatów zawierających deltametrynę na poziomie krajowym.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.175.61

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2006/59/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu
Data aktu: 28/06/2006
Data ogłoszenia: 29/06/2006
Data wejścia w życie: 19/07/2006