WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dalej zwane "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 77/2005 z dnia 10 czerwca 2005 r.(1)
(2) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 37/2005 z dnia 12 stycznia 2005 r. w sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(2).
(3) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Komisji 2005/5/WE z dnia 26 stycznia 2005 r. zmieniającą dyrektywę 2002/26/WE w odniesieniu do metod pobierania próbek i metod analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ochratoksyny A w środkach spożywczych(3).
(4) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Komisji 2005/10/WE z dnia 4 lutego 2005 r. ustanawiającą metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów benzo[a]pirenu w środkach spożywczych(4).
(5) W Porozumieniu należy uwzględnić zalecenie Komisji 2005/108/WE z dnia 4 lutego 2005 r. w sprawie dalszego badania poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w niektórych środkach spożywczych(5).
(6) Rozporządzenie (WE) nr 37/2005 uchyla dyrektywę Komisji 92/1/EWG(6), która jest uwzględniona w Porozumieniu i którą w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 8 lipca 2005 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
Przewodniczący |
|
HSH Prinz Nikolaus von LIECHTENSTEIN |
______
(1) Dz.U. L 268 z 13.10.2005, str. 7.
(2) Dz.U. L 10 z 13.1.2005, str. 18.
(3) Dz.U. L 27 z 29.1.2005, str. 38.
(4) Dz.U. L 34 z 8.2.2005, str. 15.
(5) Dz.U. L 34 z 8.2.2005, str. 43.
(6) Dz.U. L 34 z 11.2.1992, str. 28.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.