KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2176/2002(2), w szczególności jego art. 9 ust.1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) zgodnie z Nomenklaturą Scaloną, określoną w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, niektóre sosy na bazie jarzyn są klasyfikowane do pozycji 2103, podczas gdy przetworzone lub zakonserwowane warzywa zaliczane są do Działu 20;
(2) aby ułatwić rozróżnienie pomiędzy produktami, które należy zaklasyfikować do pozycji 2103 i produktami zaliczanymi do Działu 20, rozporządzenie Komisji (WE) nr 288/97 z dnia 17 lutego 1997 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej i uchylające szereg przepisów dotyczących klasyfikacji(3) dodało uwagę dodatkową 1 do Działu 21 Nomenklatury Scalonej. Ta uwaga dodatkowa ustala kryterium rozróżniające oparte na przechodzeniu przez znormalizowane sito druciane. Kryterium zostało ustalone na poziomie minimum 80 % wagi składników przechodzących przez sito metalowe, aby uważać dany produkt za sos.;
(3) zgodnie z uwagą wyjaśniającą systemu zharmonizowanego do pozycji 2103, część A, określenie "sosy" obejmuje także pewne preparaty, na bazie warzyw lub owoców, które są głównie płynami, emulsjami lub zawiesinami i czasami zawierają widoczne części warzyw lub owoców. Te preparaty różnią się od przetworzonych lub zakonserwowanych warzyw i owoców objętych Działem 20 pod tym względem, że są używane jako sosy, tzn. jako dodatek do żywności lub podczas przygotowywania pewnych posiłków, ale nie są przeznaczone do spożywania jako samodzielne potrawy;
(4) obecnie nowy rodzaj sosu na bazie warzyw, zawierający widoczne i możliwe do zidentyfikowania kawałki warzyw lub owoców, ale w których mniej niż 80 % wagi składników przechodzi przez sito, jest obecny i wprowadzany do obrotu jako sos. Na mocy uwagi dodatkowej 1 do Działu 21 Nomenklatury Scalonej, ten rodzaj sosu nie może być uważany za sos objęty pozycją 2103, podczas gdy zgodnie z nomenklaturą systemu zharmonizowanego zaklasyfikowanie go jako sos byłoby możliwe;(4)
(5) dlatego wydaje się właściwe i konieczne skreślenie uwagi dodatkowej 1 do Działu 21 Nomenklatury Scalonej;
(6) należy zauważyć, że nie można było osiągnąć porozumienia w sprawie zmiany tekstu pozycji 2103 w nomenklaturze zharmonizowanego systemu odnośnie do klasyfikacji sosów lub przyjęcia uwagi dodatkowej 1 do Działu 21 Nomenklatury Scalonej, która jest opracowana na podstawie zharmonizowanego systemu;
(7) dlatego rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 należy odpowiednio zmienić;
(8) kryteria określone w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 3 listopada 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Frederik BOLKESTEIN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 331 z 7.12.2002, str. 3
(3) Dz.U. L 48 z 19.2.1997,str.7
(4) Patrz decyzja Komitetu Systemu Zharmonizowanego, październik 1999 (Słodki i kwaśny sos orientalny).