KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 85/591/EWG z dnia 20 grudnia 1985 r. dotyczącą wprowadzenia wspólnotowych metod pobierania i analizy w celu monitorowania środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 472/2002(3), ustala najwyższe dopuszczalne poziomy aflatoksyn w przyprawach.
(2) Pobieranie próbek odgrywa zasadniczą rolę w precyzyjnym określeniu poziomów aflatoksyn, które występują bardzo różnorodnie w poszczególnych partiach. Dyrektywę Komisji 98/53/WE z dnia 16 lipca 1998 r. ustanawiającą metody pobierania próbek oraz metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych(4) należy zmienić w celu uwzględnienia przypraw korzennych.
(3) Właściwe jest poprawienie drugorzędnych błędów występujących w dyrektywie 98/53/WE.
(4) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 13 marca 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 372 z 31.12.1985, str. 50.
(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1.
(3) Dz.U. L 75 z 16.3.2002, str. 18.
(4) Dz.U. L 201 z 17.7.1998, str. 93.