(Tekst mający znaczenie dla EOG)(Dz.U.UE L z dnia 6 lutego 2002 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (EWG) nr 315/93 przewiduje konieczność ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych w celu ochrony zdrowia publicznego.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2), zmienione rozporządzeniem Rady (WE) nr 2375/2001(3), ustanawia najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, mające zastosowanie od dnia 5 kwietnia 2002 r. W szczególności załącznik I do tego rozporządzenia ustanawia poziomy dla ołowiu, kadmu i rtęci w niektórych produktach rybołówstwa.
(3) Dla ochrony zdrowia publicznego jest rzeczą zasadniczą, by zanieczyszczenia te nie przekraczały poziomów, które są dopuszczalne z punktu widzenia toksyczności. Najwyższe dopuszczalne poziomy dla zawartości ołowiu, kadmu i rtęci muszą być bezpieczne i tak niskie, jak tylko to możliwe (ALARA), poprzez stosowanie dobrych praktyk produkcyjnych oraz rolniczych/rybołówstwa. Niezbędna jest zmiana, w oparciu o nowe dane analityczne, właściwych przepisów załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do zanieczyszczeń w niektórych produktach rybołówstwa. Zmienione przepisy utrzymują wysoki poziom ochrony zdrowia konsumentów.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 lutego 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.
(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1.
(3) Dz.U. L 321 z 6.12.2001, str. 1.