Rozporządzenie 221/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 221/2002
z dnia 6 lutego 2002 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 6 lutego 2002 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (EWG) nr 315/93 przewiduje konieczność ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych w celu ochrony zdrowia publicznego.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2), zmienione rozporządzeniem Rady (WE) nr 2375/2001(3), ustanawia najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, mające zastosowanie od dnia 5 kwietnia 2002 r. W szczególności załącznik I do tego rozporządzenia ustanawia poziomy dla ołowiu, kadmu i rtęci w niektórych produktach rybołówstwa.

(3) Dla ochrony zdrowia publicznego jest rzeczą zasadniczą, by zanieczyszczenia te nie przekraczały poziomów, które są dopuszczalne z punktu widzenia toksyczności. Najwyższe dopuszczalne poziomy dla zawartości ołowiu, kadmu i rtęci muszą być bezpieczne i tak niskie, jak tylko to możliwe (ALARA), poprzez stosowanie dobrych praktyk produkcyjnych oraz rolniczych/rybołówstwa. Niezbędna jest zmiana, w oparciu o nowe dane analityczne, właściwych przepisów załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do zanieczyszczeń w niektórych produktach rybołówstwa. Zmienione przepisy utrzymują wysoki poziom ochrony zdrowia konsumentów.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 zastępuje się zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 5 kwietnia 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 lutego 2002 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.

(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1.

(3) Dz.U. L 321 z 6.12.2001, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

W sekcji 3 (Metale ciężkie) załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 wprowadza się następujące zmiany:

a) w zakresie dotyczącym ołowiu (Pb), ppkt 3.1.4, 3.1.4.1 i 3.1.6 otrzymują brzmienie:

Produkt Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg - ciężar masy mokrej) Kryteria pobierania próbek Warunki metod analiz
"3.1.4. Mięso(*) z ryb,

zdefiniowane w

kategoriach a), b) i e)

wykazu w art. 1

rozporządzenia Rady

(WE) nr

104/2000(Dz.U.17 z

21.1.2000, str. 22), z

wyjątkiemgatunków ryb

wymienionych w

ppkt 3.1.4.1

0,2 Dyrektywa 2001/22/WE Dyrektywa 2001/22/WE
3.1.4.1. Mięso(*) z: pelamidy

(Sarda sarda), amarela

(Diplodus vulgaris),

węgorza (Anguilla

anguilla), cefala

morskiego (Mugil

labrosus labrosus),

, luszcza (Pomadasys

benneti) ostrobok lub

ostrobok pospolity

(Trachurus trachurus),

sardynki europejskiej

(Sardina pilchardus) lub

sardynki (gatunki

Sardinops), labraksa

cętkowanego

(Dicentrarchus

punctatus), tuńczyka

(gatunki Thunnus

igatunki Euthynnus),

kunatka (Dicologoglossa

cuneata)

0,4 Dyrektywa 2001/22/WE Dyrektywa 2001/22/WE
3.1.6. Małże 1,5 Dyrektywa 2001/22/WE Dyrektywa 2001/22/WE
(*) W przypadku gdy ryby przeznaczone są do spożycia w całości, najwyższy

dopuszczalny poziom ma zastosowanie do całej ryby;"

b) w zakresie dotyczącym kadmu (Cd), ppkt 3.2.5, 3.2.5.1 i 3.2.6 otrzymują brzmienie:

Produkt Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg - ciężar masy mokrej) Kryteria pobierania próbek Warunki metod analiz
"3.2.5. Mięso(*) z ryb

zdefiniowane w

kategoriach a), b) i e)

wykazu w art. 1

rozporządzenia Rady (WE)

nr 104/2000, z

wyjątkiemgatunków ryb

wymienionych w

ppkt 3.2.5.1

0,05 Dyrektywa 2001/22/WE Dyrektywa 2001/22/WE
3.2.5.1. Mięso(*) z: pelamidy

(Sarda sarda), amarela

(Diplodus vulgaris),

sardeli europejskiej

(Engraulis

encrasicholus), cefala

morskiego (Mugil

labrosus labrosus),

ostroboka lub ostroboka

pospolitego (Trachurus

trachurus), louvar lub

luvar (Luvarus

imperialis), sardynki

europejskiej (Sardina

pilchardus) lub sardynki

(gatunki Sardinops),

tuńczyka (gatunki

Thunnus igatunki

Euthynnus), kunatki

(Dicologoglossa cuneata)

0,1 Dyrektywa 2001/22/WE Dyrektywa 2001/22/WE
3.2.6. Skorupiaki, z wyjątkiem

brązowego mięsa krabów

oraz mięsa z głowy i

tułowia homara lub

podobnych rozmiarów

skorupiaków (Nephropidae

i Palinuridae)

0,5 Dyrektywa 2001/22/WE Dyrektywa 2001/22/WE
(*) W przypadku gdy ryby przeznaczone są do spożycia w całości, najwyższy

dopuszczalny poziom ma zastosowanie do całej ryby;"

c) w zakresie dotyczącym rtęci (Hg) ppkt 3.3.1.1 otrzymuje brzmienie:

Produkt Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg - ciężar masy mokrej) Kryteria pobierania próbek Warunki metod analizy
"3.3.1.1. żabnica (gatunki

Lophius), zębacz

pasiasty (Anarhichas

lupus), labraks

(Dicentrarchus labrax),

molwa niebieska (Molva

dipterygia), pelamida

(Sarda sarda), węgorz

(gatunki Anguilla),

gardłosz atlantycki

(Hoplostethus

atlanticus), buławik

czarny (Coryphaenoides

rupestris), halibut

(Hippoglossus

hippoglossus), marlin

(gatunki Makaira),

szczupak (Esox lucius),

orcyn (Orcynopsis

unicolor), koleń

iberyjski

(Centroscymnes

coelolepis), raja

(gatunki Raja),

karmazyn atlantycki

(Sebastes marinus, S.

mentella, S.

viviparus), żaglica

pacyficzna (Istiophorus

platypterus), pałasz

ogoniasty, (Lepidopus

caudatus, Aphanopus

carbo), rekin

(wszystkie gatunki),

gempel lub kostropak,

(Lepidocybium

flavobrunneum, Ruvettus

pretiousus, Gempylus

serpens) jesiotr

(gatunki Acipenser),

włócznik (Xiphias

gladius), tuńczyk

(gatunki Thunnus i

gatunki Euthynnus)

1,0 mg/kg Dyrektywa 2001/22/WE Dyrektywa 2001/22/WE"

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.37.4

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 221/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych
Data aktu: 06/02/2002
Data ogłoszenia: 07/02/2002
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 05/04/2002, 27/02/2002