Rozporządzenie 1526/2000 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1526/2000
z dnia 13 lipca 2000 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1040/2000(2), w szczególności jego art. 31 ust. 14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 8 rozporządzenia Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiającego zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2491/98(4) stanowi, że przy wywozie tych towarów produkty rolne, które zostały użyte, mogą się kwalifikować do refundacji ustanowionych stosownie do przepisów o wspólnej organizacji rynku w danych sektorach.

(2) Artykuł 31 rozporządzenia (WE) 1255/1999 przewiduje refundacje do niektórych produktów objętych tym rozporządzeniem, jeżeli produkty są wywożone w formie towarów wymienionych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

(3) Z uwagi na zobowiązania Wspólnoty w ramach Porozumienia w sprawie Rolnictwa Światowej Organizacji Handlu (WTO)(5) i dostępnych środków budżetowych oraz z uwagi na spodziewany rozwój cen we Wspólnocie i na rynkach światowych oraz wywóz produktów rolnych w formie towarów nie wymienionych w załączniku I do Traktatu, należy ograniczyć przyznawanie refundacji do produktów rolnych w formie towarów, do których mogą być one włączane.

(4) W wyniku tego należy zmienić wykaz artykułów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1255/1999.

(5) Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Nie ma ono zastosowania do świadectw refundacyjnych wydanych przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 lipca 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.

(2) Dz.U. L 118 z 19.5.2000, str. 1.

(3) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(4) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 28.

(5) Dz.U. L 336 z 23.12.1994, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

Kod CN Wyszczególnienie
ex 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; przetwory mleczne do smarowania:
0405 20 - Przetwory mleczne do smarowania:
0405 20 10 - - o zawartości tłuszczu w masie 39 % i więcej, ale mniej

niż 60 %

0405 20 30 - - - o zawartości tłuszczu w masie 60 % i więcej, ale mniej

niż 75 %

ex 1517 - Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub

olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych

tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż

jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte kodem CN

1516:

1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:
1517 10 10 - - zawierająca w masie więcej niż 10 %, ale nie więcej niż

15 % tłuszczów z mleka

1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 - - zawierające w masie więcej niż 10 %, ale nie więcej niż

15 % tłuszczów z mleka

ex 1704 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę) niezawierające kakao:
1704 90 - Pozostałe, z wyjątkiem wyciągu z lukrecji zawierające w

masie powyżej 10 % sacharozy, lecz niezawierające innych

dodanych substancji

ex 1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, z wyłączeniem proszku kakaowego słodzonego wyłącznie dodatkiem sacharozy kod CN 1806 10
ex 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych kodami CN 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00 - Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży

detalicznej

1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych

kod CN 1905

1901 90 - pozostałe:
- - pozostałe:
1901 90 99 - - - pozostałe
ex 1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani inaczej

przygotowane:

1902 19 - - pozostałe:
1902 20 - Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane lub inaczej

przygotowane:

- - pozostałe:
1902 20 91 - - - Gotowane
1902 20 99 - - - pozostałe
1902 30 - pozostałe makaronny:
1902 40 - Kuskus:
1902 40 90 - - Pozostałe
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i pozostałe wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 Chleb chrupki
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki
1905 40 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty
1905 90 - pozostałe:
- - pozostałe:
1905 90 40 - - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej 10 %
1905 90 45 - - - Herbatniki (biskwity)
1905 90 55 - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone
1905 90 60 - - - - z dodatkiem środka słodzącego
1905 90 90 - - - - pozostałe
ex 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2004 10 - Ziemniaki:
- - pozostałe:
2004 10 91 - - - w postaci mąki, grysiku lub płatków
ex 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2005 20 - Ziemniaki:
2005 20 10 - - w postaci mąki, mączki lub płatków
2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:
ex 2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 - - Fondue z sera
- - Pozostałe:
2106 90 92 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż

1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

2106 90 98 - - - Pozostałe
2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych kodem CN 2009:
2202 90 - pozostałe:
- - pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów

objętych kodami CN 0401-0404 w ilości:

2202 90 91 - - - poniżej 0,2 %
2202 90 95 - - - 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 %
2202 90 99

ex 2208

- - - 2 % lub więcej

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 90 - pozostałe:
- - pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - dwa litry lub mniej:
- - - - pozostałe:
2208 90 69 - - - - - pozostałe napoje alkoholowe:
- - - więcej niż dwa litry:
2208 90 78 - - - - pozostałe napoje alkoholowe
ex 3302 Mieszaniny lub substancje zapachowe i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów:
3302 10 - w rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym i do

produkcji napojów:

- - w rodzaju stosowanych w przemyśle napojów:
3302 10 29 - - - pozostałe
3501 Kazeina, kazeiniany oraz pozostałe pochodne kazeiny; kleje kazeinowe
ex 3502 Albuminy, albuminiany i inne pochodne albuminy:
3502 20 - Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch

lub więcej białek serwatki:

- - pozostała:
3502 20 91 - - - suszona (np. w arkuszach, łuskach, płatkach, w

proszku)

3502 20 99 - - - pozostałe"

Zmiany w prawie

Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku ok. 4 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 23.07.2024
Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024