KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2520/97(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
marchew należy do produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, w odniesieniu do których muszą zostać przyjęte normy handlowe; rozporządzenie Komisji (EWG) nr 920/89 z dnia 10 kwietnia 1989 r. ustanawiające normy jakości marchwi, owoców cytrusowych oraz jabłek i gruszek deserowych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2536/98(4), było przedmiotem wielokrotnych zmian i nie jest już w stanie zapewnić jasności z prawnego punktu widzenia;
dlatego omawiane przepisy powinny zostać ponownie sformułowane, a załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 920/89 powinien zostać uchylony; w tym celu, dla zachowania przejrzystości na rynku światowym, należy uwzględnić normę w odniesieniu do marchwi, zalecaną przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (EKG ONZ);
rezultatem stosowania tych norm musi być usunięcie z rynku produktów o niezadowalającej jakości, przygotowanie produkcji do zaspokajania wymogów konsumentów oraz ułatwienie stosunków handlowych w oparciu o uczciwą konkurencję, a przez to wspieranie wzrostu opłacalności produkcji;
normy mają zastosowanie na wszystkich etapach obrotu; transport na duże odległości, przechowywanie dłużej niż przez pewien czas oraz różne czynności manipulacyjne, którym poddawane są produkty mogą powodować pewne zmiany ze względu na zachodzące w produktach procesy biologiczne lub ich tendencji do psucia się; tego rodzaju pogorszenie jakości powinno zostać wzięte pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu po wysyłce; produkty w klasie "Ekstra" muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku można uwzględnić jedynie brak świeżości i jędrności;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 7 kwietnia 1999 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 346 z 17.12.1997, str. 41.
(3) Dz.U. L 97 z 11.4.1989, str. 19.
(4) Dz.U. L 318 z 27.11.1998, str. 23.