(97/102/WE)(Dz.U.UE L z dnia 5 lutego 1997 r.)
..................................................Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.
.................................................
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 95/71/WE(2), w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
grupa ekspertów Komisji przeprowadziła wizytację kontrolną w Rosji w celu sprawdzenia warunków, w jakich produkty rybołówstwa są produkowane, składowane i wysyłane do Wspólnoty;
przepisy ustawodawstwa Rosji w zakresie kontroli sanitarnej i monitorowania produktów rybołówstwa można uznać za równoważne przepisom ustanowionym w dyrektywie 91/493/EWG;
Komitet ds. Rybołówstwa Federacji Rosyjskiej jest odpowiedzialny za sporządzenie wykazu zakładów, statków przetwórni i statków zamrażalni zatwierdzonych do wywozu produktów rybołówstwa do Unii Europejskiej i udzielił pełnomocnictwa Państwowemu Komitetowi ds. Nadzoru Sanitarnego i Epidemiologicznego (Goskomsanepidnadzor) odpowiedzialnemu za inspekcje sanitarne i monitorowanie warunków higieny i czystości w odniesieniu do produkcji;
zgodnie z art. 11 ust. 4 lit. b) dyrektywy 91/493/EWG opakowania produktów rybołówstwa powinny być opatrzone znakiem podającym nazwę państwa trzeciego oraz numer identyfikacyjny zakładu, statku przetwórni lub statku zamrażalni pochodzenia produktu;
zgodnie z art. 11 ust. 4 lit c) dyrektywy 91/493/EWG należy sporządzić wykaz zatwierdzonych zakładów, statków przetwórni i statków zamrażalni; wykaz ten musi zostać sporządzony na podstawie komunikatu przekazanego Komisji przez Komitet ds. Rybołówstwa; do Komitetu ds. Rybołówstwa należy zatem zapewnienie przestrzegania przepisów ustanowionych w tym celu w art. 11 ust. 4 dyrektywy 91/493/EWG; Komitet ds. Rybołówstwa złożył oficjalne zapewnienia dotyczące przestrzegania zasad określonych w rozdziale V Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG oraz spełnienia wymagań odpowiadających wymaganiom, które zostały określone w tej dyrektywie w zakresie zatwierdzania zakładów, statków przetwórni i statków zamrażalni;
decyzja Komisji 96/192/WE z dnia 19 lutego 1996 r. ustanawia specjalne warunki przywozu konserwowanych produktów rybołówstwa pochodzących z Rosji(3);
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 stycznia 1997 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.
(2) Dz.U. L 332 z 30.12.1995, str. 40.
(3) Dz.U. L 61 z 12.3.1996, str. 37.
ZAŁĄCZNIKI
..................................................
Notka Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu...................................................