(96/536/WE)(Dz.U.UE L z dnia 11 września 1996 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 92/46/EWG z 16 czerwca 1992 r. ustanawiającą przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka(1) ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 8 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
Państwa Członkowskie przekazały Komisji wykaz produktów w stosunku, do których wnioskują o zastosowanie art. 8 ust. 2 akapitu pierwszego powyższej dyrektywy, a także określiły charakter wnioskowanych odstępstw;
do celów niniejszej decyzji konieczne jest zdefiniowanie terminu produktu na bazie mleka o tradycyjnych cechach, tak jak jest stosowany w art. 8 ust. 2 dyrektywy 92/46/EWG;
niektóre wymagania tej dyrektywy prawdopodobnie mają wpływ na produkcję takich produktów na bazie mleka o tradycyjnych cechach;
mając na uwadze zróżnicowany charakter odstępstw przewidzianych w art. 8 ust. 2 tej dyrektywy konieczne jest ustanowienie ogólnych lub szczególnych warunków stosowanych do każdego produktu, uwzględniając należycie ryzyko zdrowia publicznego;
odstępstwa, o które wnioskują Państwa Członkowskie, dotyczą przepisów w sprawie mleka surowego, materiałów mających kontakt z produktami, piwnic do dojrzewania i produktów gotowych;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 lipca 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U L 268 z 14.9.1992, str. 1.