KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1785/81 z dnia 30 czerwca 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1101/95(2), w szczególności jego art. 17 ust. 15,
a także mając na uwadze, co następuje:
Porozumienie w sprawie rolnictwa zawarte podczas wielostronnych negocjacji handlowych Rundy Urugwajskiej, zwane dalej "Porozumieniem", wymaga w szczególności przyjęcia przepisów mających zastosowanie do wywozu cukru; tytuł II (Handel z państwami trzecimi) zasadniczego rozporządzenia (EWG) nr 1785/81 został zrewidowany w wyniku Porozumienia rozporządzeniem Rady (WE) nr 3290/94(3); w związku z tym należy również dokonać zmian szczegółowych zasad stosowania przyznawania refundacji wywozowych do cukru ustanowionych rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 394/70(4), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 2529/94(5) oraz (EWG) nr 1469/77(6), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 1714/88(7), oraz uchylić rozporządzenia przy jednoczesnym przeniesieniu przepisów dotyczących stosowania systemu refundacji;
cukier krystaliczny, produkowany z cukru białego lub rafinowanego cukru surowego, wykazuje w wielu przypadkach stopień polaryzacji niższy od 99,5 %; uwzględniając wysoki stopień czystości używanego surowca, refundacja do cukru krystalicznego powinna być możliwie jak najbardziej zbliżona do refundacji do cukru białego; należy ustanowić ścisłą definicję cukru krystalicznego;
ceny interwencyjne dla cukru białego i cukru surowego są ustalane bez uwzględnienia opłaty za składowanie przewidzianej w art. 8 rozporządzenia (EWG) nr 1785/81; jednakże należy uwzględnić wpływ tej opłaty na ceny cukru i odpowiednio ustalić refundacje wywozowe;
w celu zapewnienia równego traktowania wszystkich zainteresowanych stron we Wspólnocie, powinna zostać ustanowiona standardowa metoda ustalania zawartości sacharozy w niektórych produktach; należy ustanowić szczególne przepisy obejmujące przypadki, w których metoda ta nie pozwoli na ustalenie całkowitej zawartości sacharozy;
w przypadku syropów o stosukowo niskim stopniu czystości zawartość sacharozy powinna być ustalana według stawki ryczałtowej na podstawie zawartości cukru ekstraktywnego;
wywóz cukru białego do państw trzecich jest coraz częściej poprzedzony składowaniem cukru luzem w magazynach lub silosach portowych, a następnie pakowanie w worki odbywa się w ostatniej chwili, gdy statek jest gotowy do załadunku, lub na samym statku; w konsekwencji takie działania pociągają za sobą wspólne wykorzystanie w danym porcie silosu, w którym składuje się i przez to miesza się cukier pochodzący z różnych przedsiębiorstw cukrowniczych; jak stanowią obecnie obowiązujące przepisy, w celu zakwalifikowania do wypłacania z góry refundacji, z uwagi na to, że cukier musi być składowany w warunkach umożliwiających jego fizyczną identyfikację, mieszanie go z innym cukrem nie jest dozwolone; sytuacja ta uniemożliwia zakwalifikowanie znacznej części cukru wspólnotowego wywożonego do państw trzecich do wypłacenia z góry refundacji wywozowych;
ponadto specyficzne właściwości cukru białego, mianowicie jego wysoki stopień jednorodności technicznej i handlowej, umożliwiają złagodzenie ograniczeń w przepisach w stosunku do tego produktu, zapewniając, że produkt jest faktycznie wywożony po wypłaceniu refundacji; uwzględniając te okoliczności, należy, przy zachowaniu niektórych warunków (w szczególności dotyczących kontroli), dopuścić mieszanie cukru białego pochodzącego z różnych źródeł, w tym samym miejscu magazynowania, do celów wypłacania z góry refundacji wywozowych, w drodze zmiany odpowiednich przepisów dotyczących sektora cukru;
w związku z przyznawaniem refundacji wywozowych do izoglukozy i syropu inulinowego powinny zostać ustanowione limity w odniesieniu do zawartości fruktozy i wielocukrów w celu zapewnienia, że refundacja przyznawana jest wyłącznie do prawdziwego produktu w stanie nieprzetworzonym; w odniesieniu do syropu inulinowego, kwoty produkcyjne i opłaty produkcyjne ustalane są na takim samym poziomie jak w odniesieniu do cukru i izoglukozy, w drodze zastosowania współczynnika 1,9; w wyniku tego refundacja do syropu inulinowego powinna być ustalana przy użyciu tego współczynnika; refundacja wywozowa do izoglukozy i syropu inulinowego powinna być ustalana każdego miesiąca zgodnie z miesięcznym ustalaniem innych refundacji w sektorze cukru;
z ekonomicznego punktu widzenia pożądane jest, by przewidzieć możliwość dostosowania refundacji, w przypadkach gdy następują zmiany cen interwencyjnych i ceny melasy między momentem ich ustalenia a faktycznym wywozem;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 7 września 1995 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 177 z 1.7.1981, str. 4.
(2) Dz.U. L 110 z 17.5.1995, str. 1.
(3) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.
(4) Dz.U. L 50 z 4.3.1970, str. 1.
(5) Dz.U. L 269 z 20.10.1994, str. 14.
(6) Dz.U. L 162 z 1.7.1977, str. 9.
(7) Dz.U. L 152 z 18.6.1988, str. 23.
(8) Dz.U. L 62 z 7.3.1980, str. 5.
(9) Dz.U. L 351 z 14.12.1987, str. 1.