Dyrektywa 94/59/WE zmieniająca po raz trzeci załączniki do dyrektywy Rady 77/96/EWG w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na obecność włosieni (Trichinelle spiralis) przed przywozem z państw trzecich

DYREKTYWA KOMISJI 94/59/WE
z dnia 2 grudnia 1994 r.
zmieniająca po raz trzeci załączniki do dyrektywy Rady 77/96/EWG w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na obecność włosieni (Trichinelle spiralis) przy przywozie z państw trzecich 1

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 77/96/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na obecność włosieni (Trichinelle spiralis) przy przywozie z państw trzecich(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 89/321/EWG(2), w szczególności jej art. 8, 2

a także mając na uwadze, co następuje:

ostatnie badania dowiodły potrzeby zmodyfikowania niektórych metod kontroli w odniesieniu do wykrywania włosieni w mięsie końskim; Naukowy Komitet Weterynaryjny zatwierdził alternatywne metody zamrażania dla inaktywacji włosieni; wiarygodność tych metod z punktu widzenia ochrony zdrowia jest równoważna z istniejącymi metodami; w związku z tym, należy odpowiednio uzupełnić załącznik I do dyrektywy 77/96/EWG;

aby ułatwić zamrażanie mięsa, państwom trzecim i Państwom Członkowskim należy zezwolić na wybór między przewidzianymi metodami zamrażania;

Naukowy Komitet Weterynaryjny zalecił przeprowadzenie pewnych technicznych dostosowań i uzupełnienie stosowanych obecnie metod badań na obecność włosieni, w szczególności w odniesieniu do badania mięsa końskiego oraz w zakresie warunków, które spełnić muszą laboratoria zajmujące się wykrywaniem włosieni;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 77/96/EWG wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne konieczne do zapewnienia zgodności z niniejszą dyrektywą nie później niż do dnia 1 stycznia 1995 r. Niezwłocznie poinformują o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem 12 grudnia 1994 r.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 grudnia 1994 r.
W imieniu Komisji
René STEICHEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 67.

(2) Dz.U. L 133 z 17.5.1989, str. 33.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach do dyrektywy 77/96/EWG wprowadza się następujące zmiany:

A. W załączniku I sekcja VII lit. C wprowadza się następujące zmiany:

1. W pkt 1 tiret ósme wartość "5g" zastępuje się wartością "7g".

2. Po pkt 3 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:

"4. Użycie filtrów membranowych

Każdy poliwęglanowy filtr membranowy może być użyty nie więcej niż pięć razy. Filtr należy obrócić po każdym użyciu. Dodatkowo filtr należy sprawdzić po każdym użyciu pod kątem uszkodzeń, które skutkowałyby niemożliwością jego dalszego stosowania."

3. Punkt 4 otrzymuje oznaczenie pkt 5, a pkt 5 otrzymuje oznaczenie pkt 6.

B. W załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:

1. Po pozycji "Zamrażanie mięsa" dodaje się nowy podtytuł "I. Metoda 1".

2. Po pkt 7 dodaje się, co następuje:

"II. Metoda 2

Ogólne przepisy pkt 1-5 metody 1. zostają zachowane z zastosowaniem następujących kombinacji czasu i temperatury:

1. Mięso o średnicy lub grubości do 15 cm musi zostać zamrożone zgodnie z następującymi kombinacjami czasu i temperatury:

- 20 dni w - 15 oC,

- 10 dni w - 23 oC,

- 6 dni w - 29 oC.

2. Mięso o średnicy lub grubości między 15 a 50 cm musi zostać zamrożone zgodnie z następującymi kombinacjami czasu i temperatury:

- 30 dni w - 15 oC,

- 20 dni w - 25 oC,

- 12 dni w - 29 oC.

Temperatura w chłodni nie może być wyższa niż poziom wybranej temperatury inaktywacji. Należy ją mierzyć za pomocą kalibrowanych przyrządów termoelektrycznych i nieustannie rejestrować. Nie można jej mierzyć bezpośrednio w strumieniu zimnego powietrza. Przyrządy pomiarowe muszą być trzymane w zamknięciu. Wszystkie zapisy muszą zawierać odpowiednie liczby z rejestru kontroli mięsa w chwili przywozu oraz datę i czas rozpoczęcia i zakończenia zamrażania. Zapisy te muszą być przechowywane przez rok po sporządzeniu.

III. Metoda 3

Kontrolowanie temperatury wewnątrz sztuk mięsa.

1. W przypadku kontrolowania temperatury wewnątrz sztuk mięsa i spełnienia warunków z pkt 2-6, zastosowanie mają następujące kombinacje czasu i temperatury:

- 106 godzin w - 18 oC,

- 82 godziny w - 21 oC,

- 63 godziny w - 23,5 oC,

- 48 godzin w - 26 oC,

- 35 godzin w - 29 oC,

- 22 godziny w - 32 oC,

- 8 godzin w - 35 oC,

- ½ godziny w - 37 oC.

2. Mięso dostarczone w stanie zamrożonym musi być w tym stanie utrzymywane.

3. Dostawy w chłodni muszą być przechowywane oddzielnie i w zamknięciu.

4. Data i czas przyjęcia każdej dostawy do chłodni muszą być rejestrowane.

5. Wyposażenie techniczne oraz zaopatrzenie chłodni w energię muszą zapewniać bardzo szybkie osiągnięcie temperatur określonych w pkt 1 oraz utrzymanie tych temperatur we wszystkich częściach mięsa.

6. Temperaturę należy mierzyć za pomocą kalibrowanych przyrządów termoelektrycznych i nieustannie rejestrować. Czujnik termometru musi być umieszczony w środku kontrolowanej sztuki mięsa, nie mniejszej niż najgrubszy kawałek mięsa, który ma zostać zamrożony. Kontrolowana sztuka mięsa musi być umieszczona w najmniej uprzywilejowanym miejscu w chłodni, oddalona od sprzętu chłodzącego i bezpośredniego strumienia zimnego powietrza. Przyrządy pomiarowe muszą być trzymane w zamknięciu. Wszystkie zapisy muszą zawierać odpowiednie liczby z rejestru kontroli mięsa w chwili przywozu oraz datę i czas rozpoczęcia i zakończenia zamrażania. Zapisy te muszą być przechowywane przez rok po sporządzeniu."

C. Dodaje się następujący załącznik V:

"ZAŁĄCZNIK V

Kontrola i zamrażanie mięsa końskiego.

1. Kontrola

Kontrola mięsa końskiego musi być przeprowadzona zgodnie z metodą wytrawiania określoną w załączniku I, z uwzględnieniem następujących zmian:

- Próbki o minimalnej wadze 10 g pobiera się z mięśnia językowego lub mięśnia żuchwowego. W przypadku braku mięśnia językowego lub mięśnia żuchwowego próbkę tej samej wielkości pobiera się z filaru przepony przy przejściu do części ścięgnistej. Mięsień należy oczyścić z tkanki łącznej i tłuszczu.

- W przypadku zastosowania sztucznego wytrawiania próbek zbiorczych zgodnie z punktami III-VII załącznika I, do celów kontroli poddaje się wytrawieniu próbkę o wadze 5 g. W przypadku każdego wytrawiania łączna waga badanego mięśnia nie może przekraczać 100 gramów dla metod III, IV, V i VI w załączniku I i 35 gramów dla metody VII w załączniku I.

- W przypadku otrzymania pozytywnego wyniku pobiera się kolejną próbkę o wadze 10 g, celem wykonania następnego niezależnego badania.

2. Zamrażanie mięsa końskiego

Aby zabić włosienie za pomocą zamrażania, mięso końskie musi zostać poddane wymrożeniu zgodnie z jedną z metod opisanych w załączniku IV."

1 Tytuł zmieniony przez sprostowanie z dnia 8 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.315.18/1).
2 Umocowanie zmienione przez sprostowanie z dnia 8 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.315.18/1).

Zmiany w prawie

Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1994.315.18

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 94/59/WE zmieniająca po raz trzeci załączniki do dyrektywy Rady 77/96/EWG w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na obecność włosieni (Trichinelle spiralis) przed przywozem z państw trzecich
Data aktu: 02/12/1994
Data ogłoszenia: 08/12/1994
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 12/12/1994