KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3813/92 z dnia 28 grudnia 1992 r. sprawie jednostki rozliczeniowej i kursów przeliczeniowych, jakie mają być stosowane do celów wspólnej polityki rolnej (1), w szczególności jego art. 6 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 3813/92 wprowadza nowy system agromonetarny od dnia 1 stycznia 1993 r.; zgodnie z tym systemem rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1068/93 z dnia 30 kwietnia 1993 r. w sprawie szczegółowych zasad określania i stosowania rolniczych kursów przeliczeniowych (2) ustanawia terminy operacyjne w odniesieniu do rolniczego kursu przeliczeniowego stosowanego od początku roku gospodarczego 1993/94; bez uszczerbku dla art. 13, 14, 15, 16 i 17 rozporządzenia (EWG) nr 1068/93 terminy operacyjne w odniesieniu do rolniczego kursu przeliczeniowego stosowane w sektorze oliwy z oliwek powinny zostać ustanowione w sposób szczegółowy;
artykuł 5 rozporządzenia Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie wprowadzenia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów (3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 3179/93 (4), przewiduje system pomocy do produkcji oliwy z oliwek; system przewiduje udzielanie pomocy producentom olejów, których średnia produkcja wynosi co najmniej 500 kg oliwy z oliwek i którzy mają obowiązek przedstawienia dowodu, że oliwa była przetwarzana w zatwierdzonej olejarni; ekonomiczny cel wspomnianej pomocy zostaje osiągnięty po przetworzeniu oliwek na oliwę; w tym przypadku oraz ze względu na dużą liczbę producentów olejów powinno zostać jasno określone zastosowanie art. 10 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 1068/93;
wspomniany powyżej system mający zastosowanie do producentów, których średnia produkcja jest mniejsza niż 500 kg oleju, przewiduje przyznanie zryczałtowanej pomocy opartej na liczbie drzewek używanych do produkcji, a nie na faktycznych wielkościach produkcji; przetwarzanie oliwek na oliwę w produkujących Państwach Członkowskich na ogół odbywa się w styczniu;
stawka ryczałtowa pomocy na hektar przewidziana w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2019/93 z dnia 19 lipca 1993 r. wprowadzającym szczególne środki dla mniejszych wysp Morza Egejskiego dotyczące niektórych produktów rolnych (5) ma na celu utrzymanie potencjału produkcji oraz ochronę terenów wiejskich i środowiska naturalnego;
w odniesieniu do refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych rodzajów żywności konserwowanej, jak przewidziano w art. 20a rozporządzenia nr 136/66/EWG, termin operacyjny powinien zostać ustalony zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 1068/93;
w celu ułatwienia jednolitego stosowania terminów operacyjnych zmienione rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3224/74 z dnia 20 grudnia 1974 r. określające terminy, w których dopłaty do oliwy z oliwek stają się wymagalne i płatne (6), powinno zostać uchylone, a niektóre z istniejących przepisów rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2677/85 z dnia 24 września 1985 r. ustanawiającego przepisy wykonawcze w odniesieniu do systemu pomocy do konsumpcji oliwy z oliwek (7), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 643/93 (8), powinny zostać wyjaśnione;
terminy operacyjne powinny mieć zastosowanie od początku roku gospodarczego;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 1993 r.
|
W imieniu Komisji |
|
René STEICHEN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 387 z 31.12.1992, str. 1.
(2) Dz.U. L 108 z 1.5.1993, str. 106.
(3) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(4) Dz.U. L 285 z 20.11.1993, str. 9.
(5) Dz.U. L 184 z 27.9.1993, str. 1.
(6) Dz.U. L 342 z 21.12.1974, str. 27.
(7) Dz.U. L 254 z 25.9.1985, str. 85.
(8) Dz.U. L 69 z 20.3.1993, str. 19.
(9) Dz.U. L 288 z 1.11.1984, str. 52.
(10) Dz.U. L 277 z 9.9.1979, str. 10.